fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Parempi eläimille -hyvinvointimerkki tuotekokeilussa

Parempi eläimille - eläinten hyvinvointimerkki

Eläinten hyvinvointimerkintähanke on saavuttanut tuotekokeiluvaiheen! Lokakuun aikana neljästä helsinkiläismyymälästä voi ostaa Parempi eläimille -merkittyä maitoa ja jauhelihaa. Samalla kerätään tietoa ja palautetta merkin vastaanotosta kuluttaja- ja verkkokyselyillä.

Tuotekokeilussa maito ja jauheliha

Eläinperäisille elintarvikkeille suunniteltua, eläinten hyvinvoinnista kertovaa Parempi eläimille -pakkausmerkintää testataan nyt koeluontoisesti kolmessa tuotteessa (luomumaito, jauheliha, luomujauheliha) kauppojen hyllyillä. Tuotekokeilun yhteydessä kerrotaan kuluttajille merkinnästä, kerätään tietoa hyvinvointimerkittyjen tuotteiden menekistä ja vastaanotosta, sekä saadaan suoraa kuluttajapalautetta merkistä. Tuotekokeilun ja palautteen perusteella merkkiä kehitetään eteenpäin eläinten hyvinvointimerkin mallikonseptiksi laajemmalle tuotevalikoimalle.

Parempi eläimille kertoo suunnitelmallisesta hyvinvointityöstä

Tuotekokeilussa merkkiä testataan tuotteissa, jotka täyttävät merkille suunnitellut eläinten hyvinvoinnin kriteerit. Nämä tuotteet ovat kuuluneet myymälöiden valikoimiin jo aiemmin, mutta kokeilun aikana ne erottuvat hyllystä Parempi eläimille -merkin avulla.

Parempi eläimille -merkin edellytyksenä on, että eläinten pidon ja hoidon lakisääteiset vähimmäisvaatimukset ylittyvät selvästi. Merkin pääteemoja ovat eläinten terveys, ruokinta, elinympäristö ja lajinmukainen käyttäytyminen. Eläimiä on pidetty tiloilla kytkemättä, niiden terveyttä on hoidettu ennaltaehkäisevästi ja niiden lajityypilliset tarpeet on huomioitu esimerkiksi ravinnon, vedensaannin ja käyttäytymismahdollisuuksien suhteen. Eläinten hyvinvoinnin arviointi perustuu sekä eläimestä itsestään että sen ympäristöstä mitattaviin muuttujiin.

  • Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto
  • Liikkumisen vapaus
  • Hyvä kohtelu
  • Kivunhoito, kivun ja stressin vähentäminen
  • Lajinmukaisen käyttäytymisen mahdollistaminen
  • Hyvinvoinnin seuranta, valvonta ja suunnitelmallinen kehittäminen

Testituotteita tuottavat maatilat kuuluvat nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Nasevaan, jonka pohjalta hyvinvointia tarkastellaan yli 20 seurantakohteen avulla. Näissä seurantakohteissa tilan on yllettävä ennalta määriteltyihin, keskimääräistä parempiin tuloksiin.

Valinnanvaraa kuluttajalle

Hyvinvointimerkin ensisijaisena tavoitteena on parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia. Merkinnällä halutaan kannustaa kotieläintiloja ja muita alan toimijoita kehittämään eläinten hyvinvointia ja tuomaan toimintaansa näkyväksi. Markkinoilla merkki auttaa kuluttajia tekemään valintoja paremman eläinten hyvinvoinnin puolesta.

Parempi eläimille -merkin takana on Luonnonvarakeskus Luken ja Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimushanke Eläinten hyvinvointimerkintä suomalaisen eläintuotannon kilpailukyvyn ja laadun edistäjänä. Merkinnän suunnitteluun on osallistunut asiantuntijoita alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta, kaupan alalta ja järjestöistä. Hanketta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriön maatilatalouden kehittämisrahasto (MAKERA), A-Tuottajat, HKScan, Valio, Arla, Juustoportti, Lidl, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK sekä SEY Suomen eläinsuojelu.

Lisätietoa tuotteista ja saatavuudesta löydät täältä. Palautekyselyyn voit vastata anonyymisti täällä. Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan lahjakortteja.

Lisätietoja antaa tutkimusprofessori Jarkko Niemi (jarkko.niemi@luke.fi), puh. 029 532 6392.

 

Lue lisää:

Parempieläimille.fi

Eläinten hyvinvointimerkki kokeiluun helsinkiläiskaupoissa

Eläinten hyvinvointimerkintä suomalaisen eläintuotannon kilpailukyvyn ja laadun edistäjänä

Eläinten hyvinvointimerkki hyödyttää kaikkia

Eläinten hyvinvointimerkintä suomalaisen eläintuotannon kilpailukyvyn ja laadun edistäjänä -hanke

Mitä kuluttaja ajattelee eläinten hyvinvoinnista?

Arvovalintoja eläinten hyvinvoinnin lisäämiseksi

Miten parantuvasta eläinten hyvinvoinnista voi maksaa, ja kenelle?

Ulkomaiset eläinten hyvinvointimerkit syynissä

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.