fbpx Siirry sisältöön

Kissa on aktiivinen metsästäjä

Kissa voi hyvin, kun sillä on sopivasti seuraa ja tekemistä. Kotikissalla on tarve liikkua ja saalistaa silloinkin, kun ruoka tarjoillaan sen eteen. Kissa on tehokas saalistaja, joka ei kuulu villinä Suomen luontoon.

Kissanhankintaa suunniteltaessa on muistettava, että monet kissat elävät yli 20-vuotiaiksi. Ihannetilanteessa kissat elävät arvostettuina lemmikkeinä ihmisten kodeissa sisätiloissa ja ulkoilevat valvotusti. Käytännössä suurinta osaa kissoistamme pidetään sisätiloissa, mutta päästetään ulkoilemaan yksin. Osa kissoista elää puolivilleinä ihmisasumusten läheisyydessä. Villiintyneet kissat voivat usein huonosti. Kissan rokotuksista ja loishäädöistä tulisi huolehtia säännöllisesti. Lemmikkikissat tulisi kastroida tai steriloida ajoissa, jollei kissoilla välttämättä haluta teettää pentuja, sillä kissat tulevat sukukypsiksi jo noin neljän kuukauden ikäisinä.

Kissa on pieniä nisäkkäitä, lintuja, liskoja ja sammakoita saalistava peto, joka elää pääosin yksin omalla reviirillään. Kissa on tehokas tappaja; sen läsnäolo voi paikallisesti pienentää esimerkiksi pikkulintujen kantoja tai hävittää saaliseläinpopulaatioita kokonaan.

Vapaasti ulkoilevan tai luonnossa villiintyneenä elävän kissan reviiri voi olla yli neliökilometrin kokoinen. Kissat suhtautuvat vieraisiin kissoihin usein varauksellisesti ja aggressiivisesti.

Villiintyneen kissan elämänlaatu on huono. Kissaa uhkaavat muun muassa nälkä, kylmyys, sairaudet, loiset, liikenne ja petoeläimet. Villiintyneet kissapopulaatiot ovat usein sisäsiittoisia. Sisäsiittoisten yksilöiden hyvinvointi kärsii, koska ne altistuvat keskimääristä useammin esimerkiksi perinnöllisille sairauksille.

Kissa on saalistava lihansyöjä

Lue lisää: Kissa luonnossa
kissa luonnossa
Kissa elää luonnossa yksin vain silloin, kun ravintoa on niukasti.
Lue lisää

Kissa reagoi herkästi ympäristöönsä; muutokset kissan käyttäytymisessä voivat johtua jopa omistajan perheenjäsenten välisistä riidoista.

Kissan käyttäytyminen kertoo sen hyvinvoinnista

Lue lisää: Kissan hyvinvointi

Hyvinvoiva kissa on aktiivinen ja seurallinen. Kissalla on sisäsyntyinen tarve muun muassa saalistaa tai leikkiä saalistusleikkejä, raapia ja kiipeillä, eivätkä nämä tarpeet häviä, vaikka mahdollisuutta niiden toteuttamiseen ei olisikaan. Jos lajityypillinen käyttäytyminen estyy, kissalla voi ilmetä sijaistoimintoja, turhautumista, stressaantumista ja käytösongelmia. Ongelmakäyttäytyminen on yleensä merkki kissan hoidon tai ravinnon puutteista, kivusta, pelosta, kissan epäjohdonmukaisesta tai väkivaltaisesta kohtelusta, kissan kasvuajan olosuhteista tai aiemmista kokemuksista.

Lue lisää
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.