Blogi

hyönteisten kipu; kärpänen

Hyönteisten kipu on tuntematon, mutta mahdollinen vaihtoehto

Hyönteisten kykyä tuntea kipua on tutkittu jo vuosikymmeniä, mutta yhteistä tiedeyhteisön näkemystä kivuntunnosta ei ole olemassa vieläkään. Vähäisen näytön ja tutkimustiedon puutteellisuuden vuoksi moni tutkija kehottaa hyönteisten käsittelyssä koe-eläiminä, ravinnoksi ja rehuksi kasvatettavina eläiminä sekä lemmikkieläiminä noudattamaan varovaisuusperiaatetta: kun ei tiedetä varmaksi, pyritään välttämään tarpeetonta kivun mahdollisuuttakin. Käytännössä tämä kaunis periaate ei kuitenkaan toteudu esimerkiksi…

Lue lisää
nauta laitumella, arvovalintoja

Arvovalintoja eläinten hyvinvoinnin lisäämiseksi

Arvojen ja asenteiden jyrkentyminen yhteiskunnassa näkyy siinä, millaista ruokaa syömme. Talouden sanelemien vaihtoehtojen ohella kuluttajille on kuitenkin annettava mahdollisuus tehdä myös arvovalintoja, kuten valita eläinten hyvinvointia edistäviä tuotteita tavanomaisten sijaan. Eläinten hyvinvointimerkki on keino tehdä arvoja näkyviksi, kirjoittaa Luonnonvarakeskuksen Terhi Latvala oheisessa vieraskynäkirjoituksessaan. Eläintiloille apua yhteisestä maatalouspolitiikasta Uusi yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) aikakausi jo sarastaa, ja…

Lue lisää
Joulu tulee!

EHK toivottaa iloista joulunaikaa

Hupsis tupsis nisset ja nassut, joulu on täällä taas. Muistetaan pitää suklaat, rusinat ja muut jouluherkut karvakuonojen ulottumattomissa, kissat erossa kynttilöistä ja lahjanaruista, ja toivotetaan myös tallin eläimille hyvää joulua. Jos jouluruokien sulattelulta jää aikaa, tässä vielä muutama lukuvinkki pyhien ajalle: Kirjolohi on sopeutunut monenlaisiin elinympäristöihin – kirjolohen elämä ja teot nyt paketissa Sika tahtoo…

Lue lisää
kirjolohet altaassa

Paketillinen kirjolohen hyvinvointitietoa julkaistu

Ruokapöytiimme kasvatettavan kirjolohen elämästä kertova tietopaketti on juuri julkaistu eläintieto.fi -verkkosivuilla. Kolmiosainen tietopaketti valottaa kirjolohen hyvinvoinnin osa-alueita mätimunasta teurastukseen, vedenlaadusta virikkeisiin, kalan näkökulmasta katsottuna. Kirjolohi on Suomen luonnossa vieraslaji; se elää meillä vain kasvatettuna ruokakalana, joten ihmisen tarjoaman elinympäristön laadulla on suuri merkitys suomalaisen kirjolohen hyvinvoinnille. Kirjolohi kuuluu moneen suomalaiseen ruokapöytään, mutta silti sen hyvinvoinnista,…

Lue lisää

Väitös: Siniketun hyvinvointia voidaan parantaa valintajalostuksen keinoin

Turkistarhoilla kasvatettavien sinikettujen suuri koko, lihavuus ja hyvinvoinnin ongelmat ovat nousseet viime aikoina otsikoihin moneen kertaan. Juuri julkaistun väitöstutkimuksen mukaan sinikettujen hyvinvointia voidaan parantaa laajentamalla kansallista jalostusohjelmaa uusilla terveys- ja rakenneominaisuuksilla ja painottamalla hyvinvointiominaisuuksia nykyistä enemmän. Keinoja hyvinvoinnin edistämiseen on siis olemassa, ja niiden käyttöönotto on turkisalan käsissä. Julkaisemme ohessa tänään 14.12. väittelevän MMM Riitta…

Lue lisää
lohen hyvinvoinnin arviointiin tehty opas

Lohen hyvinvoinnin arviointia norjalaisittain

Norjalaisten kalankasvattajien keskuudessa sai viime vuonna suurta suosiota opaskirja, jossa ohjeistetaan kasvatetun lohen hyvinvoinnin arviointiin. Kirjasta otettu 500 kappaleen norjankielinen painos loppui hetkessä, mutta kirja on vapaasti ladattavissa sähköisenä versiona (Velferdsindikatorer for oppdrettslaks), myös englanniksi (Welfare Indicators for farmed Atlantic salmon). Lohikalojen hyvinvoinnin arviointimahdollisuuksia kartoittavan FISHWELL-hankkeen tuotoksena on ensi vuonna luvassa myös opaskirja kirjolohen hyvinvointi-indikaattoreihin…

Lue lisää
kalan kipu on ilmeetöntä

Kalan kipu on ilmeetöntä, mutta ilmeistä

Eläinten kivun monilajiset ulottuvuudet olivat aiheena tämänvuotisessa Eläinten hyvinvointifoorumissa 5.11. Kalan kipu oli pääroolissa, kun tutkija Lynne Sneddon kertoi uusimpien tutkimustulosten pohjalta kalojen kyvystä aistia, tuntea ja kokea. Hän valotti myös uusimpia tutkimuksia, joissa on osoitettu kalojen kokevan kivun epämiellyttävänä ja pyrkivän välttämään sitä. Sneddonin ja muiden kalatutkijoiden työn ansiosta tiedemaailma lähestyy pikkuhiljaa yhteisymmärrystä siitä,…

Lue lisää
turkisketut hyötyvät virikkeistä; ketunpentuja häkissä

Virikkeet parantavat tarhattujen kettujen elämänlaatua

Turkiseläimellä on oltava häkissään sopivaa pureskelu- ja muuta virikemateriaalia, määrää asetus turkiseläinten suojelusta. Turkisketut hyötyvät virikkeistä, sillä toimivat virikkeet auttavat kettuja sopeutumaan tarhaolosuhteisiin. Uusimpana ideana on ollut tarjota ketuille monivirikeympäristö, jossa ketut voivat käyttää valintansa mukaan useita erilaisia hyödykkeitä samanaikaisesti. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Hannu T. Korhonen kertoo vieraskynäkirjoituksessaan, millaisia mahdollisuuksia monivirikehäkit tarjoavat. Kettu tarvitsee hyllyn Niin…

Lue lisää
eläinten hyvinvointimerkillä lisähinta eläinperäisille tuotteille?

Miten parantuvasta eläinten hyvinvoinnista voi maksaa, ja kenelle?

Eläinten hyvinvoinnin edistäminen ja siitä kertova pakkausmerkintä eläinperäisessä tuotteessa aiheuttavat sekä kuluja että tuloja. Miten ja kenelle nämä kulut ja tuotot tulisi tuotantoketjussa jakaa, pohtii Pellervon taloustutkimuksen Tapani Yrjölä vieraskynäkirjoituksessaan. Kuluttajille lisää tietoa tuotteista Luonnonvarakeskuksessa, Eläinten hyvinvointikeskuksessa ja Pellervon taloustutkimus PTT:ssä on työn alla hanke, jossa pohditaan kotieläinten hyvinvointimerkin mahdollisuuksia. Merkki olisi käytännössä elintarvikkeiden pakkausmerkintä….

Lue lisää
kala, koe-eläimen hyvinvointi

Millaista on koe-eläimen hyvinvointi?

Koe-eläimen hyvinvointi ei määritelmällisesti eroa muiden eläinten hyvinvoinnista, vaan siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin muillakin eläimillä: sopivasti ruokaa ja riittävästi juomaa, mukavat olosuhteet, ei kipua, sairauksia eikä pelkoa, ja mahdollisuus normaaliin käyttäytymiseen. Haasteena on, miten nämä vaatimukset voidaan täyttää kokeissa, joissa eläimelle tehdään sen hyvinvointia todennäköisesti heikentäviä toimenpiteitä. Koe-eläinten hyvinvointia kokeiden aikana voidaan kuitenkin edistää…

Lue lisää