fbpx Siirry sisältöön

Blogi: koe-eläimet

3R-periaatetta on noudatettava kaikessa eläinkoetoiminnassa; kuvassa hiiri

Eläinkokeiden korvaaminen, käytettävien eläinten vähentäminen ja koe-eläinten hyvinvoinnin parantaminen on Suomen 3R-keskuksen ydintyötä

Eläimiä hyödyntävää tutkimusta suunniteltaessa tutkijan on pyrittävä korvaamaan koe-eläinten käyttö eläinkokeettomalla menetelmällä. Jos koe-eläimiä on välttämätöntä käyttää, niiden määrä tutkimuksessa on vähennettävä minimiin ja eläinten hyvinvointia on pyrittävä parantamaan kokeen aikana. Tämän 3R-periaatteen toteutumista Suomessa edistää FIN3R-keskus. 3R-periaate on otettava huomioon kaikessa eläinten tutkimuskäytössä 3R-periaatteen tavoitteena on koe-eläinten korvaaminen eläinkokeettomilla menetelmillä (replacement), eläinten käytön vähentäminen…

Lue lisää
koe-eläinten käyttö Suomessa; kuvassa hiirihäkki

Vuosittain 100 000 eläintä päätyy Suomessa eläinkokeisiin – EU haluaa eläinkokeista eroon, mutta aikataulua ei ole päätetty

Suomi käyttää joka vuosi karkeasti noin 100 000 koe-eläintä etupäässä perus- ja soveltavaan tutkimukseen. Lisäksi tuhansia eläimiä vuositasolla käytetään tutkimuksen tarpeisiin käytettävien geenimuunneltujen eläinkantojen kehittämiseen ja ylläpitoon. EU on asettanut tavoitteeksi päästä kokonaan eroon eläinkokeista korvaamalla ne muun muassa solu- ja tietokoneavusteisilla malleilla. Toistaiseksi tavoite ei näytä koe-eläinten käyttömäärissä Suomen tasolla edistyneen. Laki ja direktiivi säätelevät…

Lue lisää
Koe-eläinten suojelun neuvottelukunta; kuvassa rotta

Koe-eläinten suojelun neuvottelukunta jatkaa uudella kokoonpanolla

Tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnan (TOKES) viisivuotiskausi päättyi ja seuraava kausi on alkamassa. Viime töikseen neuvottelukunta suositteli eläinperäisten vasta-aineiden korvaamista ei-eläinperäisillä vasta-aineilla ja kokosi yhteen kuluneen kautensa saavutuksia. Neuvottelukunta jatkaa toimintaansa seuraavalla viisivuotiskaudella uuden kokoonpanon voimin.  Kauden tuloksena 3R-periaatteen edistämistä, koulutusta ja lausuntoja Koe-eläinten suojelun neuvottelukunnan tehtävänä on edistää eläinkokeiden korvaamisen, kokeissa käytettävien…

Lue lisää
geenieditointi on koe-eläinten jalostusta; kuvassa keynote-puhujaPenny Hawkins

Geenieditointi nostaa eettisiä kysymyksiä eläinten perimän muokkaamisesta  

Geeniteknologian alalla vauhdikkaasti kasvanut geenieditointi herättää eettisiä kysymyksiä. Onko geenieditointi yhtään oikeutetumpi kuin mikään muu aiemmin käytetty menetelmä eläinten genomien muokkaamiseen? Asiaa herätteli pohtimaan brittiläisen Royal Society for the prevention of cruelty to animals -järjestön Eläimet tieteessä -osaston johtaja Penny Hawkins. Hawkins puhui eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen toukokuun lopussa järjestämässä jalostus ja hyvinvointi -seminaarissa ja…

Lue lisää
eläinkokeettomat menetelmät yleistyvät; kuvassa tutkija esittelee chip-monikudosmallialustaa

Eläinkokeettomat menetelmät kehittyvät, mutta mikä hidastaa niiden käyttöönottoa?

Eläinkokeettomat menetelmät yleistyvät hiljalleen tieteellisen tutkimuksen menetelmätyökaluina, mutta niiden kehitykseen toivotaan lisää vauhtia. EU:n tavoitteena on korvata elävillä eläimillä tieteellisiin ja opetustarkoituksiin tehtävät toimenpiteet heti, kun se on tieteellisesti mahdollista. Lisärahoitus ja joustavuus uusien menetelmien hyväksymisessä auttaisivat unionia tässä pyrkimyksessä, toteavat Tampereen yliopiston tutkijat Hanna Vuorenpää, Laura Saarimäki ja Tarja Toimela oheisessa vieraskynässään. Teksti on…

Lue lisää

Tulevia tapahtumia

No events

RSS Ajankohtaista

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.