fbpx Siirry sisältöön

Hevonen on viisas laumaeläin

Hevonen tarvitsee muiden hevosten seuraa sekä mahdollisuuksia tutkia, liikkua ja laiduntaa pieniä määriä kerrallaan. Hevonen on suuri pakoeläin, joka hyötyy positiivisiin kokemuksiin perustuvasta käsittelystä.

Hevosen hyvinvointi on riippuvainen sen omasta kokemuksesta sekä lajityypillisten tarpeiden toteutumisesta.

Hyvinvoivalla hevosella on lajitovereiden seuraa, leikkiä, hoivaa sekä mahdollisuuksia ympäristön tutkimiseen, ravinnon etsintään ja vapaaseen liikkumiseen kaikissa askellajeissa.

Hevonen kaipaa liikettä ja seuraa

Lue lisää: Hevosen hyvinvointi

Hevosen lajinmukaisen käyttäytymisen tarpeet ovat edelleen samat kuin sen luonnonvaraisilla esivanhemmillakin, ja voidakseen hyvin hevosen on päästävä toteuttamaan niitä. Sopiva ympäristö ja ruokinta, liikunta, ja sosiaalinen seura ovat hevosen hyvinvoinnin kulmakivet. Hevosella on tarve liikkua ja etsiä ravintoa pitkin päivää yhdessä lajitovereiden kanssa silloinkin, kun rehua on vapaasti saatavilla. Hevosen hyvinvointia lisää, kun se saa itse säädellä tarpeidensa toteuttamista.

Hevosen hyvinvointia heikentävät virikkeetön elinympäristö, kovakourainen kohtelu ja jalostuksen ja elintason ongelmat. Virikkeettömässä ympäristössä hevosella voi ilmetä ei-toivottua, stereotyyppistä käyttäytymistä. Sopimaton elinympäristö, kipu ja epämukavuutta aiheuttava käsittely voivat nekin johtaa epänormaaliin käyttäytymiseen. Liian energiapitoinen ruokinta ja passiivinen elämäntyyli voivat näkyä hevosten lihavuutena. Hevosten jalostuksessa ongelmia aiheuttavat erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet.

Lue lisää

Luonnossa hevoset käyttävät yli puolet päivästään vaeltaen ruoan ja veden perässä. Hevoset ovat kehittyneet laiduntamaan karuilla, kuitupitoisia kasveja kasvavilla alueilla. Loput päivästään hevonen käyttää muun muassa sosiaalisten suhteiden ylläpitoon ja lepoon. Nämä lajityypilliset käyttäytymistarpeet ovat perinnöllisiä ja kaikille hevosille yhteisiä.

Kesy hevonen on esivanhempiensa tapaan sosiaalinen saaliseläin, jonka aistit ovat kehittyneet laiduntavalle pakoeläimelle tyypillisiksi. Hevonen kuulee ja haistaa hyvin, näkee laajalle ja havaitsee helposti liikkeen ja ympäristön muutokset. Hevosen herkät pelkorefleksit ilmenevät vuosisatojen kesyyntymishistoriasta ja jalostuksesta huolimatta edelleen selvinä. Rodusta ja sukupuolesta riippumatta hevosten käyttäytyminen on hyvin samanlaista, vaikka joillakin roduilla on myös omia käyttäytymispiirteitään.

Hevonen on yhä luonnoltaan laiduntava saaliseläin

Lue lisää: Hevonen luonnossa
Hevonen luonnossa
Hevoset elävät perhelaumoissa, joihin kuuluvat tammat ja niiden jälkeläiset sekä ori. Nuoret tammat ja oriit lähtevät muutaman vuoden ikäisenä laumasta ja perustavat omia ryhmiään.
Lue lisää

Hevonen on suosittu seura-, harrastus- ja työeläin, joka viihtyy vuorovaikutuksessa rauhallisesti käyttäytyvien ihmisten kanssa. Ison kokonsa ja pelkorefleksiensä vuoksi hevosen turvallisuus voi vaarantua, jos hevonen viedään tilanteisiin, joihin se ei ole tottunut. Hevonen voi myös kokea uhkaavana käsittelyn, johon se ei ole tottunut, ja oppia pelkäämään ihmistä. Hevosen totuttaminen uusiin ympäristöihin tai ihmisen mielestä turvallisiin asioihin voi olla hidasta, koska hevonen on alun perin saaliseläin. Järjestelmällisellä totuttamisella ja hevosen omaa hallinnan tunnetta kasvattamalla hevosen voi saada tottumaan sille pelottaviinkin asioihin. Hevonen oppii nopeasti ja tarjoaa ihmiselle käyttäytymistä, joka johtaa hevosen näkökulmasta kannattaviin seuraamuksiin. Positiivisten kokemusten ja sopivien elinolosuhteiden järjestäminen sekä hevosen käyttäytymisen ja oppimisen ymmärtäminen ovat pohja hevosen hyvinvointia edistävälle kouluttamiselle.

Palkitsemalla kouluttaminen edistää hevosen hyvinvointia

Lue lisää: Hevonen seura- ja harrastuseläimenä
hevonen seura- ja harrastuseläimenä
Palkitsemalla kouluttaminen, paineesta vapautumisen opettaminen sekä taitojen yleistäminen ovat tärkeitä peruskoulutustaitoja hevosen kouluttajalle.
Lue lisää