fbpx Siirry sisältöön

Kana ja broileri ovat samaa lajia

Kana on nokkiva, kuopsuttava ja hiekassa kylpevä parvilintu. Siipikarjatuotannossa muniva kana elää yhden vuoden ja broileri noin viisi viikkoa. Siipikarjan lintujen jalostus on kansainvälistä liiketoimintaa.

Luonnossa kanan aika kuluu päivisin ravinnon etsintään ja syömiseen.

Tuotannossa oleva kesykana polveutuu Aasiasta kotoisin olevasta punaviidakkokanasta, jonka luonnonvaraiseen parveen kuuluu yleensä 20–30 yksilöä. Kanaparven järjestystä ylläpitää kukko. Nokkiminen, kuopsuttaminen ja hiekassa kylpeminen ovat kanalle luontaisia käyttäytymistarpeita, joita kana toteuttaa mieluiten yhtä aikaa muiden kanojen kanssa. Luonnossa kana käyttää ruuan etsintään yli puolet valveillaoloajastaan. Kana on kaikkiruokainen: sille kelpaavat muun muassa siemenet, viherrehut, toukat, hyönteiset ja pienet nisäkkäät. Keväisin kana munii 10–15 munaa itse rakentamaansa pesään, hautoo munat ja huolehtii poikasista, kunnes ne ovat 4–5 kuukauden ikäisiä ja siirtyvät isompaan parveen.

Luonnossa kana etsii ravintonsa nokkimalla

Lue lisää: Kana luonnossa
1_Maatiaiskana_heinikossa__
Kana on luonnossa saaliseläin, jolla on hyvät aistit ja laaja näkökenttä.
Lue lisää
11_tipu
Pariviikkoinen broileritipu tarvitsee mahdollisuuden mm. kuopia, nokkia ja kylpeä pehkussa.

Pehkun ja ilman laatu ovat tärkeitä hyvinvoinnille

Lue lisää: Kanan ja broilerin hyvinvointi

Luontaisen käyttäytymisen rajoittuminen sekä huono ilmanlaatu, märkä pehku, tilanahtaus ja virikkeettömyys aiheuttavat yleisimmin hyvinvointiongelmia kanoille ja broilereille. Erityisesti häkkikanaloissa asianmukaisen lattiamateriaalin puute johtaa siihen, etteivät kanat voi tyydyttää luontaista ravinnonhankinta- ja hiekkakylpykäyttäytymistään. Märkä, huonolaatuinen pehku vaurioittaa kanojen ja broilerien jalkapohjien ihoa. Suuret eläinmäärät ja eläintiheys altistavat tarttuville taudeille. Isoissa ryhmissä pitäminen estää kanoja ja broilereita tutustumasta toisiinsa, jolloin ne eivät pysty muodostamaan vakaata nokkimisjärjestystä. Myös jalostuksen tuomat rakenne- ja terveysongelmat sekä broileriemojen näläntunne heikentävät lintujen hyvinvointia.

Lue lisää
muninta_parkkinen
Häkkikanaloissa kanat munivat munintapesiin, joista munat vierivät keräilyhihnalle.

Kanoja pidetään joko virike- eli varustelluissa häkeissä tai vapaammin lattiakanaloissa. Luonnonmukaisessa munantuotannossa pidettävät kanat elävät lattiakanaloissa ja pääsevät kesäaikaan laitumelle. Päiväsaikaan ulkoilemaan pääsevät myös ulkokanalassa pidettävät kanat.

Munijakanat elävät ja tuottavat munia kanalassa reilun vuoden, jonka jälkeen ne lopetetaan. Broilerit elävät reilun kuukauden mittaisen elämänsä hallissa lattialla pehkun päällä.

Kana asuu häkissä tai lattiakanalassa, broileri elää hallissa

Lue lisää: Kana ja broileri tuotantoeläiminä
keskitysleiri-parkkinen
Kanaloiden valaistus on yleensä hämärä, sillä kirkas valo voi aiheuttaa kanoille stressiä ja häiriökäyttäytymistä.
Lue lisää
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.