fbpx Siirry sisältöön

Blogi: eläimet ruokana

karjuporsaiden kirurginen kastraatio on jäämässä historiaan

Kotimainen sianliha voi jatkossa olla peräisin immunokastroiduista karjuista, ja valtaosalle sianlihan kuluttajista se on ok

Karjuporsaiden kirurginen kastraatio on jäämässä uuden eläinten hyvinvointilain myötä historiaan. Eläinten näkökulmasta tämä on hyvä. Mutta miten jatkossa ehkäistään karjunhajuisen lihan päätyminen kuluttajan lautaselle? Suomalaisten näkemyksiä porsaille vähemmän kivuliaaseen, pistoksin toteutettavaan immunokastraatioon selvitettiin laajalla kyselytutkimuksella. Sen mukaan valtaosa sianlihan kuluttajista toivoo, että kirurgisesta kastraatiosta päästään eroon. Kuluttajien enemmistö myös arvioi siirtyvänsä käyttämään immunokastroidun sian lihaa….

Lue lisää
lihansyönti aiempaa pienemmässä määrin on askel kohti kestävämpiä ruokavalintoja; kuvassa lampaita

Lihansyönti ja eläinten hyvinvointi – joko-tai vai sekä-että?

Ruokamurroksen keskellä erilaisten ”välimalliratkaisujen” tukeminen ruokailutavoissamme voi auttaa siirtymisessämme kohti kestävämpiä, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin huomioivia ruokailutottumuksia. ’Vähemmän, mutta parempaa’ -mantran noudattaminen edistää myös ihmisen omaa terveyttä ja hyvinvointia, ja fleksaamisesta eli lihan, maidon ja munien osittaisesta vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin on tutkitusti hyötyä. Paljon puhutun kiertotalouden avaintekijöitä on siirtymä eläinperäisistä kohti kasviperäisiä proteiineja. Kaikkea uutta…

Lue lisää
Eläinten hyvinvointia voidaan edistää poliittisin toimin, mutta myös kuluttajilla ja teollisuudella on vastuunsa; kuva SuomiAreenasta

Eläinten hyvinvointia voidaan edistää poliittisin toimin, mutta myös kuluttajilla ja teollisuudella on vastuunsa

Eläinperäisestä tuotteesta ei voi päällepäin nähdä, millaisen elämän eläin on elänyt. Eläinten hyvinvoinnin osalta tavallinen kuluttaja joutuu ruokaostoksilla tekemään valintoja lähes sokkona, sillä hyvinvointimerkkiä ei vielä ole markkinoilla, eikä eläinsuojelulain vähimmäisvaatimusten noudattaminen yksin takaa eläinten hyvinvointia. Uudistuva lainsäädäntö tulee tarpeeseen, mutta lisäksi tarvitaan elinkeinon omia toimia ja kuluttajien hereillä oloa, totesivat tutkimuksen, elinkeinon ja eläinsuojelun…

Lue lisää
eläin lautasella -keskustelu SuomiAreenassa; kuvassa possu

Eläin lautasella – hyvinvoinut sikanauta vai kypsynyt kotletti? 

SuomiAreena järjestetään taas heinäkuussa Porissa, ja Eläinten hyvinvointikeskus on mukana keskusteluissa ruoantuotannosta ja eläinten hyvinvoinnista. Tule paikan päälle kuuntelemaan tai seuraa keskustelua etänä MTV Katsomossa to 14.7.22! Eläin lautasella – keskustelua hyvinvoinnista ja ruoantuotannosta Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 29kg sikaa, 28kg broileria ja 18kg nautaa. Millainen on ollut näiden eläinten elämä? Huolehditaanko tuotantoeläinten hyvinvoinnista riittävästi?…

Lue lisää
perinnebiotooppi

Laiduntavat eläimet ja uhanalaiset perinnebiotoopit hyötyvät toisistaan

Perinnebiotooppien ja luonnonlaitumien kunnostaminen ja hoito laiduntavien eläinten avulla on yksi tehokkaista keinoista luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on myös tärkeä ilmastotoimi, ja kotieläintiloilla on huomattavat mahdollisuudet toimia luontokadon jarruttajina. Nautatilalliset ovat erityisen tärkeässä roolissa uhanalaisten ekosysteemien pelastamisessa, todetaan Helsingin yliopiston PerinneHyvä-hankkeessa. Miksi perinnebiotooppeja kannattaa laiduntaa? Perinnebiotoopeilla tarkoitetaan niittyjä, ketoja,…

Lue lisää
eläinten hyvinvointi on osa kotimaisen ruoan laatua; kuvassa broileritipuja

Eläinten hyvinvointi osana kotimaisen ruoan laatua on säädösten valossa EU:n keskitasoa

Eläinten hyvinvointi on yksi kotimaisen ruoan laatutekijöistä, ja suomalaista ruokaa on totuttu pitämään laadukkaana. Eläinsuojelulain ja -asetusten valossa suomalaisen ruoan laatu ei eläinten hyvinvoinnin osalta poikkea olennaisesti EU-tasosta, sillä säädösvaatimuksemme ovat pitkälti EU:n keskitasoa. Vapaaehtoisin toimin tuottajat ja teollisuus voivat kuitenkin nostaa ruoan laatua eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta. Valaisimme Suomen säädöstason suhdetta EU-lainsäädäntöön oheisessa kirjotuksessa, joka…

Lue lisää
valintoja eläinten hyvinvoinnin puolesta voi tehdä jo nyt. Kuvassa nainen rapsuttaa hiehoa.

Valintoja eläinten hyvinvoinnin puolesta on mahdollista tehdä

Tuotantoeläinten hyvinvointi koskettaa ja liikuttaa tunnetasolla monia, mutta samalla kotieläintuotanto on yhä useammalle tuntematon ala, jonka yksityiskohtia tuodaan kansalaisten näkyviin vain valituin osin. Valintoja eläinten hyvinvoinnin puolesta voi tehdä, kun tietää, mistä ja miten valita. Vinkkejä valintojen pohdintaan löydät oheisesta kirjoituksesta, joka on julkaistu alun perin biologian ja maantieteen opettajien liiton (BMOL ry) Natura-lehdessä 2/2022….

Lue lisää