Siirry sisältöön

Blogi: eläimet ruokana

vasikoiden pidempi vierihoito edistää vasikan ja emon hyvinvointia; kuvassa kyyttöjä

Neuvottelukunta: vasikoiden pidempää vierihoitoa edistettävä

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on ottanut kantaa vasikoiden pidemmän vierihoidon puolesta. Neuvottelukunnan mukaan maidontuotantotiloilla tulisi siirtyä nykyistä pitempään vierihoitoon, ja siirtymää tulisi edistää sekä vapaaehtoisin että lainsäädännön keinoin. Tutkimustietoa ja käytännön kokemusta on saatava riittävästi, jotta vierihoito voidaan toteuttaa eläinten hyvinvointia heikentämättä. Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto 15.4.2025 Neuvottelukunta toteaa, että tutkimusten mukaan vasikan ja emon pidempi yhdessäolo…

Lue lisää
kirurginen kastraatio aiheuttaa porsaille kipua ja kärsimystä; kuvassa pikkuporsaita

Eläinten hyvinvointilakia heikennetään: lakiin kirjattu sikojen kirurgisen kastroinnin kielto kumotaan

Karjuporsaiden kirurgisesta kastraatiosta ei sittenkään haluta luopua, vaikka parhaillaan voimassa oleva laki edellyttää sitä vuoteen 2035 mennessä. Hallitus on nyt avaamassa lakia kirurgisen kastraation kiellon kumoamiseksi. Kumoamisen perusteluna on sika-alan kilpailukyvyn säilyttäminen erityisesti sianlihan viennissä. Vasta vuoden voimassa olleen lain avaaminen elinkeinon vaatimuksesta herättää kysymyksen, miten pitkälle eläinten hyvinvointia ollaan valmiita heikentämään taloudellisen tuottavuuden nimissä….

Lue lisää
kalojen hyvinvointi kiinnostaa yhä useampaa; kuvassa ihminen haavii kaloja altaasta

Kalojen hyvinvointia on parannettava – ohjelma listaa 13 kohtaa kalojen hyvinvoinnin kehittämiseksi

Kalojen hyvinvointi on osa vastuullista kalankasvatusta ja kalastusta. Se kiinnostaa kuluttajia, järjestöjä ja päätöksentekijöitä ja puhuttaa myös julkisuudessa. Vastajulkaistu raportti taustoittaa kalojen hyvinvointiin liittyviä suosituksia, lainsäädäntöä ja kalojen hyvinvoinnin tilannetta Suomessa ja luo katsauksen kalojen kansainvälisen hyvinvointitutkimuksen nykyiseen tilaan. Raportti listaa myös 13 nostoa kalojen hyvinvoinnin kehittämiseksi kasvatuksen eri vaiheissa, hyvinvoinnin sääntelyssä ja aihepiirin koulutuksessa….

Lue lisää
Ravitsemussuositukset suosittavat vähentämään lihankulutusta; kuvassa broileritipuja

Ravitsemussuositusten noudattaminen säästäisi kymmeniä miljoonia eläinyksilöitä vuosittain

Uudet, tieteeseen perustuvat ravitsemussuositukset ovat odotetusti herättäneet osassa kansaa vastustusta. Saako mitään enää syödä -kysymys on pyörinyt otsikoissa samaan aikaan kun teurastamme yli 80 miljoonaa lintua vuodessa ja tuotamme lihaa vietäväksi Kiinaan saakka. Vaalimme kansallista lihaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta tuontiriippuvaisen broilerituotantomme turvin. Laskemme ruoaksi kasvatetut ja syödyt eläimet kiloina, vaikka syömme viime kädessä eläinyksilöitä. Miten suhteemme…

Lue lisää
tavallinen vai luomu? kuvassa ylämaankarjaa

Tavallinen vai luomu? Eläinperäisissä tuotteissa on eroja eläinten hyvinvoinnin edellytyksissä

Luomutuotantoa pidetään usein tavanomaisia tuotanto-oloja parempana eläimille. Luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin sisältyy paljon muutakin kuin eläinten hyvinvointiin liittyviä ehtoja, kuten rehustuksen ja peltopinta-alan sääntelyä suhteessa eläinmäärään. Eläinten hyvinvointitekijöitä säädöspohjalta tarkastellen voi kuitenkin todeta, että luomu tarjoaa eläimille tavanomaista tuotantoa paremmat mahdollisuudet toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä. Eläinten hyvinvointilaki ja luomutuotannon ehdot määräävät eläintenpidon minimin Vuoden alussa voimaan tullut…

Lue lisää
luvassa muutoksia tuotantoeläinten pitoon; kuvassa possu olkipahnoilla

Kuluva vuosi tuo muutoksia tuotantoeläinten pitoon

Viime vuosi ennakoi useita muutoksia tuotantoeläinten pitoon ja hoitoon. Tämän vuoden alussa voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki, sitä tarkentavat asetukset sekä lakia mukaileviksi uudistettu eläinten hyvinvointikorvaus tuovat parannuksia eläinten hyvinvointiin ja haastavat samalla tuottajia uusien toimintatapojen omaksumisessa ja toiminnan kehittämisessä. Kivunlievitys vaaditaan eläimille kivuliaissa toimenpiteissä Eläinten hyvinvointilakiin liittyvä asetusvalmistelu on täydessä vauhdissa. Ensimmäinen lain nojalla annettu…

Lue lisää
kananmuna on korvattavissa kasviperäisillä vaihtoehdoilla; kuvassa tipu

Pääsiäisen kananmunat voi valita neljästä eri vaihtoehdosta – tai korvata ei-eläinperäisellä vaihtoehdolla

Kananmunia myydään lukuisilla eri kauppanimillä ja brändeillä, vaikka todellisuudessa kaupallisia tuotantotapoja on neljää erilaista: munia tuotetaan lattiakanaloissa, virikehäkkikanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Tutustu kananmunien tuotantotapoihin ja valitse pääsiäisen kunniaksi eläinystävällinen vaihtoehto, tai korvaa kananmuna kokonaan ei-eläinperäisillä vaihtoehdoilla. Lattia-, häkki-, ulko- vai luomumuna? Kananmunia tuotetaan Suomessa kaupallisesti lattiakanaloissa, virikehäkkikanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Nämä tuotantotavat ovat säädeltyjä ja…

Lue lisää
rantalaidunnukseen julkaistu suositukset; kuvassa nautoja rantalaitumella

Miten huolehdin eläinten hyvinvoinnista rantalaitumilla? Suositukset rantalaidunnuksesta julkaistu

Rantalaidunnus edistää eläinten hyvinvointia ja tarjoaa laiduneläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Laitumilla eläimet pystyvät toteuttamaan käyttäytymistarpeitaan, kuten ravinnonhankinta- ja syömiskäyttäytymistä, lepokäyttäytymistä, vapaata liikkumista, leikkiä, lauman jäseneksi opettelemista, jälkeläisten hoivaamista ja sosiaalista käyttäytymistä. Luonnonvarakeskuksen Rantalaidun-hankkeessa tuotetut suositukset laidunnukseen tukevat eläinten hyvinvoinnin huomiointia rantalaidunnuksessa.   Laiduneläinten hyvinvoinnista huolehditaan päivittäin Laiduntavat eläimet ovat omistajansa vastuulla. Eläinten hyvinvointi tarkistetaan päivittäin ja…

Lue lisää
opas porsaiden kastraatiokivun hoitoon; kuvassa pikkuporsaita

Porsaiden kastraatiokipua on lääkittävä – tutustu tuottajille suunnattuun oppaaseen

Pikkuporsaiden kastraatiokipua on eläinten hyvinvointilain nojalla hoidettava, eikä porsaita saa enää kastroida ilman asianmukaista kivunlievitystä. Kipulääkintä ja paikallispuudutteen antaminen vaativat kastroijalta opettelua ja tottumista uusien toimenpiteiden suorittamiseen. Helsingin yliopistossa tuotettu opas pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittämiseen tarjoaa tuottajille ja eläintenhoitajille tietoa porsaiden kivusta ja kipulääkinnästä. Laki velvoittaa lievittämään kastraatiokipua Pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittäminen tulehduskipulääkkeellä tuli uuden eläinten hyvinvointilain…

Lue lisää
maatalouspolitiikka ja eläinten hyvinvointi

Maatalouspolitiikassa pyörii isot rahat, mutta edistetäänkö niillä eläinten hyvinvointia, pohtii Eläinvaltakunta-podcast

Raha ja valta ovat keskeinen osa maatalouspolitiikkaa: poliittinen tahto määrittää, miten paljon yhteiskunnan resursseja käytetään eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Miten tukia pitäisi säätää, jotta ne edistäisivät paremmin tuotantoeläinten hyvinvointia? Entä miten eettisenä kotimainen eläintuotanto näyttäytyy kansainvälisesti? Eläinvaltakunta-podcastin kolmannessa jaksossa puhutaan rahan ja vallan vaikutuksesta suomalaiseen maatalouspolitiikkaan ja eläinten hyvinvointiin. Asiantuntijoina äänessä ovat erikoistutkija Annika Lonkila ja…

Lue lisää
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.