fbpx Siirry sisältöön

Blogi: eläimet ruokana

rantalaidunnus edistää eläinten hyvinvointia: kuvassa vasikka

Rantalaidunnus sitoo ravinteita ja edistää laiduneläinten hyvinvointia

Rantaniittyjä hoitava nautakarja ja lampaat tekevät tärkeää työtä alueiden pitämisessä matalakasvuisina ja sopivina elinympäristöinä näillä alueilla eläville kasveille, linnuille ja hyönteisille. Ilman laiduneläimiä ei nykyistä rantaniittyjen hoitoalaa pystyttäisi ylläpitämään. Rantalaidun-hankkeen loppuseminaarissa 4.5.2023 Liminganlahden luontokeskuksessa kuultiin merenranta-alueiden laidunnuksen eduista ja hyödyistä luonnon monimuotoisuudelle sekä avattiin tutkimustuloksia laiduntamisen vesistövaikutuksista. Rantalaidunnus vähentää ravinteiden kokonaismäärää merenrannoilla Eläinten kasvuun sitoutuu…

Lue lisää
EFSA broilerien ja kanojen hyvinvointi; kaaviokuva

Eläimen näkökulman huomiointi muuttaisi tuotantokäytäntöjä radikaalisti – EFSA arvioi munijakanojen ja broilereiden hyvinvointia uuden tutkimustiedon valossa

Kanojen virikehäkkikasvatuksesta tulisi luopua kokonaan ja munivien kanojen määrää neliöllä rajoittaa huomattavasti nykyisestä. Broilerien kasvunopeutta tulisi alentaa nykyistä hitaammaksi ja kasvatustiheys pudottaa neljännekseen Suomessa yleisesti käytetystä kasvatustiheydestä, suosittaa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA vastajulkaistuissa raporteissa munivien kanojen ja broilereiden hyvinvoinnista. Suositukset perustuvat uusimpaan tieteelliseen tietoon ja eläimen hyvinvoinnin näkökulmaan kananmunan- ja broilerintuotannossa. EFSA:n lausuntojen kärkenä eläimen näkökulma…

Lue lisää
mikrobilääkeresistenssi on kasvava uhka yhteiselle hyvinvoinnille; kuvassa porsas

Mikrobilääkeresistenssin kasvu uhkaa yhteistä hyvinvointia

Tuotantoeläinten hyvinvoinnilla on lukuisia välillisiä kytköksiä koko maapalloa vaivaaviin viheliäisiin ongelmiin, kuten eläimistä ihmisiin tarttuviin zoonooseihin ja pandemioihin, luontokatoon ja ilmastonmuutokseen. Selkein linkki tuotantoeläinten ja ihmisen hyvinvoinnin välillä on yhteinen terveytemme ja hyvinvointimme, ja viheliäisistä ongelmista tässä mielessä läheisin on mikrobilääkkeiden käytön myötä kasvava bakteerien resistenssi. Mikrobilääkkeille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen uhkaa sekä ihmisen että muiden…

Lue lisää
eläinten hyvinvointimerkki ELVI

Eläinten hyvinvointimerkki lanseerattu – hyvinvointimerkittyä maitoa saatavilla aluksi, muita tuotteita tulossa myöhemmin

Pitkään odotettu eläinten hyvinvointimerkintä on nyt saatu Suomen elintarvikemarkkinoille. Riippumaton ELVI-sertifikaatti tuotepakkauksessa kertoo, että eläinten hyvinvoinnista on tuotannossa huolehdittu lakisääteistä vähimmäistasoa tiukemmin. Käytännössä nyt markkinoille tuodun hyvinvointimerkityn maidon tuotantovaatimukset vastaavat eläinten käyttäytymistarpeiden näkökulmasta pitkälti luomutuotannon tasoa. Jatkossa hyvinvointimerkittyjä tuotteita on tulossa myös muiden maitotuotteiden, lihan ja kananmunien tuoteryhmiin. Eläinten hyvinvointimerkki vastaa kuluttajien toiveisiin Eläinten hyvinvoinnista…

Lue lisää
uskonnollinen teurastus sallittaneen jatkossakin; kuvassa lampaita

Uskonnollinen teurastus sallittaneen uudessa eläinten hyvinvointilaissa edelleen, mutta eläinten kannalta se ei ole lakiviilauksen suurin ongelma

Uskonnollisen teurastuksen salliminen ja eläinten hyvinvoinnin valvonnan heikentäminen nousivat otsikoihin viime viikolla, kun eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto eläinten hyvinvointilakiesityksestä valmistui. Valiokunta edellyttää lausunnossaan uskonnollisista syistä tehtävän teurastuksen sallimista edelleen vedoten uskonnonvapauteen. Käytännössä eläinten kannalta suuremmaksi ongelmaksi voi kuitenkin nousta valiokunnan kanta, jonka mukaan eläinten hyvinvoinnin valvonnan kynnystä on korotettava kotirauhan suojan vuoksi. Teurastuksen käytännöt pysynevät nykyisellään…

Lue lisää
broilernet -hanke selvittää broilerituotannon ongelmakohtia. kuvassa broilerikana

Tarttuuko eurooppalainen yhteishanke broilerien hyvinvoinnin kehittämiseen?

Broilerinlihan suosio ja kulutus ovat kovassa kasvussa ja tuotanto on tehokasta, mutta äärimmilleen viedyn jalostuksen seurauksena broilerit kärsivät monenlaisista terveyttä ja hyvinvointia heikentävistä ongelmista. Yhteiseurooppalaisessa hankkeessa muun muassa hyvinvoinnin ongelmia on nyt mahdollista päästä ratkomaan, jos broilertuottajat niin haluavat. Hyvät toimintatavat Euroopan laajuisesti jakoon Eurooppalaisilla broilerintuottajilla on edessään monenlaisia haasteita. Kuluttajakysyntä vetää, mutta samalla kuluttajien…

Lue lisää
karjuporsaiden kirurginen kastraatio on jäämässä historiaan

Kotimainen sianliha voi jatkossa olla peräisin immunokastroiduista karjuista, ja valtaosalle sianlihan kuluttajista se on ok

Karjuporsaiden kirurginen kastraatio on jäämässä uuden eläinten hyvinvointilain myötä historiaan. Eläinten näkökulmasta tämä on hyvä. Mutta miten jatkossa ehkäistään karjunhajuisen lihan päätyminen kuluttajan lautaselle? Suomalaisten näkemyksiä porsaille vähemmän kivuliaaseen, pistoksin toteutettavaan immunokastraatioon selvitettiin laajalla kyselytutkimuksella. Sen mukaan valtaosa sianlihan kuluttajista toivoo, että kirurgisesta kastraatiosta päästään eroon. Kuluttajien enemmistö myös arvioi siirtyvänsä käyttämään immunokastroidun sian lihaa….

Lue lisää
lihansyönti aiempaa pienemmässä määrin on askel kohti kestävämpiä ruokavalintoja; kuvassa lampaita

Lihansyönti ja eläinten hyvinvointi – joko-tai vai sekä-että?

Ruokamurroksen keskellä erilaisten ”välimalliratkaisujen” tukeminen ruokailutavoissamme voi auttaa siirtymisessämme kohti kestävämpiä, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin huomioivia ruokailutottumuksia. ’Vähemmän, mutta parempaa’ -mantran noudattaminen edistää myös ihmisen omaa terveyttä ja hyvinvointia, ja fleksaamisesta eli lihan, maidon ja munien osittaisesta vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin on tutkitusti hyötyä. Paljon puhutun kiertotalouden avaintekijöitä on siirtymä eläinperäisistä kohti kasviperäisiä proteiineja. Kaikkea uutta…

Lue lisää
Eläinten hyvinvointia voidaan edistää poliittisin toimin, mutta myös kuluttajilla ja teollisuudella on vastuunsa; kuva SuomiAreenasta

Eläinten hyvinvointia voidaan edistää poliittisin toimin, mutta myös kuluttajilla ja teollisuudella on vastuunsa

Eläinperäisestä tuotteesta ei voi päällepäin nähdä, millaisen elämän eläin on elänyt. Eläinten hyvinvoinnin osalta tavallinen kuluttaja joutuu ruokaostoksilla tekemään valintoja lähes sokkona, sillä hyvinvointimerkkiä ei vielä ole markkinoilla, eikä eläinsuojelulain vähimmäisvaatimusten noudattaminen yksin takaa eläinten hyvinvointia. Uudistuva lainsäädäntö tulee tarpeeseen, mutta lisäksi tarvitaan elinkeinon omia toimia ja kuluttajien hereillä oloa, totesivat tutkimuksen, elinkeinon ja eläinsuojelun…

Lue lisää
eläin lautasella -keskustelu SuomiAreenassa; kuvassa possu

Eläin lautasella – hyvinvoinut sikanauta vai kypsynyt kotletti? 

SuomiAreena järjestetään taas heinäkuussa Porissa, ja Eläinten hyvinvointikeskus on mukana keskusteluissa ruoantuotannosta ja eläinten hyvinvoinnista. Tule paikan päälle kuuntelemaan tai seuraa keskustelua etänä MTV Katsomossa to 14.7.22! Eläin lautasella – keskustelua hyvinvoinnista ja ruoantuotannosta Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 29kg sikaa, 28kg broileria ja 18kg nautaa. Millainen on ollut näiden eläinten elämä? Huolehditaanko tuotantoeläinten hyvinvoinnista riittävästi?…

Lue lisää