fbpx Siirry sisältöön

Blogi: eläimet ruokana

tavallinen vai luomu? kuvassa ylämaankarjaa

Tavallinen vai luomu? Eläinperäisissä tuotteissa on eroja eläinten hyvinvoinnin edellytyksissä

Luomutuotantoa pidetään usein tavanomaisia tuotanto-oloja parempana eläimille. Luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin sisältyy paljon muutakin kuin eläinten hyvinvointiin liittyviä ehtoja, kuten rehustuksen ja peltopinta-alan sääntelyä suhteessa eläinmäärään. Eläinten hyvinvointitekijöitä säädöspohjalta tarkastellen voi kuitenkin todeta, että luomu tarjoaa eläimille tavanomaista tuotantoa paremmat mahdollisuudet toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä. Eläinten hyvinvointilaki ja luomutuotannon ehdot määräävät eläintenpidon minimin Vuoden alussa voimaan tullut…

Lue lisää
luvassa muutoksia tuotantoeläinten pitoon; kuvassa possu olkipahnoilla

Kuluva vuosi tuo muutoksia tuotantoeläinten pitoon

Viime vuosi ennakoi useita muutoksia tuotantoeläinten pitoon ja hoitoon. Tämän vuoden alussa voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki, sitä tarkentavat asetukset sekä lakia mukaileviksi uudistettu eläinten hyvinvointikorvaus tuovat parannuksia eläinten hyvinvointiin ja haastavat samalla tuottajia uusien toimintatapojen omaksumisessa ja toiminnan kehittämisessä. Kivunlievitys vaaditaan eläimille kivuliaissa toimenpiteissä Eläinten hyvinvointilakiin liittyvä asetusvalmistelu on täydessä vauhdissa. Ensimmäinen lain nojalla annettu…

Lue lisää
kananmuna on korvattavissa kasviperäisillä vaihtoehdoilla; kuvassa tipu

Pääsiäisen kananmunat voi valita neljästä eri vaihtoehdosta – tai korvata ei-eläinperäisellä vaihtoehdolla

Kananmunia myydään lukuisilla eri kauppanimillä ja brändeillä, vaikka todellisuudessa kaupallisia tuotantotapoja on neljää erilaista: munia tuotetaan lattiakanaloissa, virikehäkkikanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Tutustu kananmunien tuotantotapoihin ja valitse pääsiäisen kunniaksi eläinystävällinen vaihtoehto, tai korvaa kananmuna kokonaan ei-eläinperäisillä vaihtoehdoilla. Lattia-, häkki-, ulko- vai luomumuna? Kananmunia tuotetaan Suomessa kaupallisesti lattiakanaloissa, virikehäkkikanaloissa, ulkokanaloissa ja luomukanaloissa. Nämä tuotantotavat ovat säädeltyjä ja…

Lue lisää
rantalaidunnukseen julkaistu suositukset; kuvassa nautoja rantalaitumella

Miten huolehdin eläinten hyvinvoinnista rantalaitumilla? Suositukset rantalaidunnuksesta julkaistu

Rantalaidunnus edistää eläinten hyvinvointia ja tarjoaa laiduneläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Laitumilla eläimet pystyvät toteuttamaan käyttäytymistarpeitaan, kuten ravinnonhankinta- ja syömiskäyttäytymistä, lepokäyttäytymistä, vapaata liikkumista, leikkiä, lauman jäseneksi opettelemista, jälkeläisten hoivaamista ja sosiaalista käyttäytymistä. Luonnonvarakeskuksen Rantalaidun-hankkeessa tuotetut suositukset laidunnukseen tukevat eläinten hyvinvoinnin huomiointia rantalaidunnuksessa.   Laiduneläinten hyvinvoinnista huolehditaan päivittäin Laiduntavat eläimet ovat omistajansa vastuulla. Eläinten hyvinvointi tarkistetaan päivittäin ja…

Lue lisää
opas porsaiden kastraatiokivun hoitoon; kuvassa pikkuporsaita

Porsaiden kastraatiokipua on lääkittävä – tutustu tuottajille suunnattuun oppaaseen

Pikkuporsaiden kastraatiokipua on eläinten hyvinvointilain nojalla hoidettava, eikä porsaita saa enää kastroida ilman asianmukaista kivunlievitystä. Kipulääkintä ja paikallispuudutteen antaminen vaativat kastroijalta opettelua ja tottumista uusien toimenpiteiden suorittamiseen. Helsingin yliopistossa tuotettu opas pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittämiseen tarjoaa tuottajille ja eläintenhoitajille tietoa porsaiden kivusta ja kipulääkinnästä. Laki velvoittaa lievittämään kastraatiokipua Pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittäminen tulehduskipulääkkeellä tuli uuden eläinten hyvinvointilain…

Lue lisää
maatalouspolitiikka ja eläinten hyvinvointi

Maatalouspolitiikassa pyörii isot rahat, mutta edistetäänkö niillä eläinten hyvinvointia, pohtii Eläinvaltakunta-podcast

Raha ja valta ovat keskeinen osa maatalouspolitiikkaa: poliittinen tahto määrittää, miten paljon yhteiskunnan resursseja käytetään eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Miten tukia pitäisi säätää, jotta ne edistäisivät paremmin tuotantoeläinten hyvinvointia? Entä miten eettisenä kotimainen eläintuotanto näyttäytyy kansainvälisesti? Eläinvaltakunta-podcastin kolmannessa jaksossa puhutaan rahan ja vallan vaikutuksesta suomalaiseen maatalouspolitiikkaan ja eläinten hyvinvointiin. Asiantuntijoina äänessä ovat erikoistutkija Annika Lonkila ja…

Lue lisää
rantalaidunnus edistää eläinten hyvinvointia: kuvassa vasikka

Rantalaidunnus sitoo ravinteita ja edistää laiduneläinten hyvinvointia

Rantaniittyjä hoitava nautakarja ja lampaat tekevät tärkeää työtä alueiden pitämisessä matalakasvuisina ja sopivina elinympäristöinä näillä alueilla eläville kasveille, linnuille ja hyönteisille. Ilman laiduneläimiä ei nykyistä rantaniittyjen hoitoalaa pystyttäisi ylläpitämään. Rantalaidun-hankkeen loppuseminaarissa 4.5.2023 Liminganlahden luontokeskuksessa kuultiin merenranta-alueiden laidunnuksen eduista ja hyödyistä luonnon monimuotoisuudelle sekä avattiin tutkimustuloksia laiduntamisen vesistövaikutuksista. Rantalaidunnus vähentää ravinteiden kokonaismäärää merenrannoilla Eläinten kasvuun sitoutuu…

Lue lisää
EFSA broilerien ja kanojen hyvinvointi; kaaviokuva

Eläimen näkökulman huomiointi muuttaisi tuotantokäytäntöjä radikaalisti – EFSA arvioi munijakanojen ja broilereiden hyvinvointia uuden tutkimustiedon valossa

Kanojen virikehäkkikasvatuksesta tulisi luopua kokonaan ja munivien kanojen määrää neliöllä rajoittaa huomattavasti nykyisestä. Broilerien kasvunopeutta tulisi alentaa nykyistä hitaammaksi ja kasvatustiheys pudottaa neljännekseen Suomessa yleisesti käytetystä kasvatustiheydestä, suosittaa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA vastajulkaistuissa raporteissa munivien kanojen ja broilereiden hyvinvoinnista. Suositukset perustuvat uusimpaan tieteelliseen tietoon ja eläimen hyvinvoinnin näkökulmaan kananmunan- ja broilerintuotannossa. EFSA:n lausuntojen kärkenä eläimen näkökulma…

Lue lisää
mikrobilääkeresistenssi on kasvava uhka yhteiselle hyvinvoinnille; kuvassa porsas

Mikrobilääkeresistenssin kasvu uhkaa yhteistä hyvinvointia

Tuotantoeläinten hyvinvoinnilla on lukuisia välillisiä kytköksiä koko maapalloa vaivaaviin viheliäisiin ongelmiin, kuten eläimistä ihmisiin tarttuviin zoonooseihin ja pandemioihin, luontokatoon ja ilmastonmuutokseen. Selkein linkki tuotantoeläinten ja ihmisen hyvinvoinnin välillä on yhteinen terveytemme ja hyvinvointimme, ja viheliäisistä ongelmista tässä mielessä läheisin on mikrobilääkkeiden käytön myötä kasvava bakteerien resistenssi. Mikrobilääkkeille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen uhkaa sekä ihmisen että muiden…

Lue lisää
eläinten hyvinvointimerkki ELVI

Eläinten hyvinvointimerkki lanseerattu – hyvinvointimerkittyä maitoa saatavilla aluksi, muita tuotteita tulossa myöhemmin

Pitkään odotettu eläinten hyvinvointimerkintä on nyt saatu Suomen elintarvikemarkkinoille. Riippumaton ELVI-sertifikaatti tuotepakkauksessa kertoo, että eläinten hyvinvoinnista on tuotannossa huolehdittu lakisääteistä vähimmäistasoa tiukemmin. Käytännössä nyt markkinoille tuodun hyvinvointimerkityn maidon tuotantovaatimukset vastaavat eläinten käyttäytymistarpeiden näkökulmasta pitkälti luomutuotannon tasoa. Jatkossa hyvinvointimerkittyjä tuotteita on tulossa myös muiden maitotuotteiden, lihan ja kananmunien tuoteryhmiin. Eläinten hyvinvointimerkki vastaa kuluttajien toiveisiin Eläinten hyvinvoinnista…

Lue lisää

Tulevia tapahtumia

No events

RSS Ajankohtaista

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.