Eläimiä hyödyntävää tutkimusta suunniteltaessa tutkijan on pyrittävä korvaamaan koe-eläinten käyttö eläinkokeettomalla menetelmällä. Jos koe-eläimiä on välttämätöntä käyttää, niiden määrä tutkimuksessa on vähennettävä minimiin ja eläinten hyvinvointia on pyrittävä parantamaan kokeen aikana. Tämän 3R-periaatteen toteutumista Suomessa edistää FIN3R-keskus.
3R-periaate on otettava huomioon kaikessa eläinten tutkimuskäytössä
3R-periaatteen tavoitteena on koe-eläinten korvaaminen eläinkokeettomilla menetelmillä (replacement), eläinten käytön vähentäminen (reduction) ja eläinten hyvinvoinnin parantaminen eläinkokeissa (refinement). Korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen periaate on otettava huomioon kokonaisuutena eläinkokeita suunniteltaessa. 3R-periaatteiden soveltaminen noudattaa kansallisen lainsäädäntömme ja EU:n koe-eläindirektiivin mukaisia periaatteita tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta.
FIN3R eli Suomen 3R-keskus on yliopistojen, tutkimuslaitosten, viranomaisten ja teollisuuden yhteistyökeskus, joka edistää 3R-periaatteiden toteutumista tutkimuksessa ja opetuksessa. Keskus kouluttaa tutkijoita 3R-menetelmien käyttöön ja jakaa tietoa alan parhaista käytännöistä. Keskuksen nimittää Tieteellisiin ja opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunta (TOKES). Keskuksen johtokunnan puheenjohtajana toimii eläinkoetoimintaan perehtynyt eläinten käyttäytymisen ja hyvinvoinnin tutkija, dosentti Marianna Norring.
3R-toiminnan tavoitteena on, että eläinten käyttö vähenee ja hyvinvointi lisääntyy samalla kun tutkimuksen luotettavuus paranee. Eläinten käyttö pyritään rajaamaan vain hankkeisiin, joiden tavoiteltujen tulosten saavuttamisessa ei ole mahdollista käyttää muuta tieteellisesti luotettavaa menetelmää tai testausstrategiaa. Menetelmät tieteessä kehittyvät jatkuvasti, mutta toistaiseksi koe-eläinten käyttömäärissä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta Suomessa. Töitä siis riittää, jotta EU:n asettamaan tavoitteeseen luopua eläinkokeista kokonaan jossain vaiheessa päästäisiin.
3R-keskus kouluttaa tutkijoita ja jakaa tietoa
3R-keskuksen tehtävänä on järjestää koulutusta ja välittää tietoa menetelmistä, teknologioista, käytännöistä ja strategioista, joilla eläinkokeet voidaan korvata, tai jos korvaaminen ei ole mahdollista, vähentää käytettävien eläinten määriä ja parantaa niiden eläinten hyvinvointia eläinkokeissa tutkimuksen lopullisten tavoitteiden vaarantumatta. 3R-keskus välittää tietoa tutkimusryhmien erikoisosaamisesta, tiedottaa alan koulutustilaisuuksista, kursseista ja kongresseista sekä lainsäädännöstä ja viranomaisohjeista.
Kaksi vuotta sitten toimintansa aloittanut keskus on pystyttänyt verkoston tutkimuslaitosten eläinten hyvinvointiryhmille eli ryhmille, jotka pohtivat korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen mahdollisuuksia laitoksilla tehtävissä eläinkokeissa. Keskus on järjestänyt webinaareja ja koulutusta tutkimusten suunnitteluun ja tilastoanalyysien hyödyntämiseen eläinkokeita tekeville tutkijoille. Kokeissa tarvittavien eläinten määrä lasketaan tilastollisesti niin, että mahdollisimman pienellä eläinmäärällä saadaan riittävän luotettava tulos.
Eläimellä, kuten hiirellä, tehtävä koe antaa viitteitä, mutta ei täysin vastaa ihmiskehossa tapahtuvia muutoksia samanlaisessa koetilanteessa. Eläimet eivät siis useinkaan ole parhaita mahdollisia malleja ihmisen sairauksia tutkittaessa. Paremman vastaavuuden ja luotettavamman tuloksen voi saada esimerkiksi ihmisen kantasoluja hyödyntävillä solumalleilla, keinoelimillä tai tietokoneavusteisilla malleilla. Näiden mahdollisuuksien edistäminen ja tunnetuiksi tekeminen sekä tutkijoiden kouluttaminen kuuluu myös 3R-keskuksen toimintaan.
Tutkijoille suunnattujen kurssien ja työpajojen ohella 3R-keskus järjestää vuosittaisen 3R-symposiumin, johon kaikki halukkaat voivat osallistua. Tänä vuonna tilaisuus pidetään Oulussa 4.-6.11. (katso 3R-keskuksen Koulutukset ja tapahtumat sekä Ajankohtaista-osio). 3R-keskuksen postituslistalle liittymällä saa keskuksen uutiskirjeen ja tiedot uusimmista koulutuksista ja muista tapahtumista suoraan omaan sähköpostiin.
Lue lisää:
Eläinten hyvinvointi Suomessa III: Koe-eläinten hyvinvointi
Eläinten hyvinvointi Suomessa III: Eläinten hyvinvoinnin trendit
Eläinkokeettomat menetelmät kehittyvät, mutta mikä hidastaa niiden käyttöönottoa?