Eläinten hyvinvoinnin laiminlyönnit tuotantoeläintiloilla ja eläinkuljetuksissa jatkuvat, kertoo Ruokaviraston valvontaraportti vuodelta 2023. Säädösten vastaista menettelyä havaittiin yli neljänneksellä tarkastetuista tiloista ja jopa 57 prosentissa tarkastetuista hevoskuljetuksista. Tuotantoeläintilojen valvontatuloksiin vaikuttaa se, että osa tarkastetuista tiloista valittiin mukaan riskiperusteisesti.
Tuotantoeläintilojen tarkastuksissa laiminlyöntien määrä edellisvuosien tasolla
Valvontaeläinlääkärit tarkastavat vuosittain Ruokaviraston määräyksestä tuotantoeläintiloja ja muita eläinten pitopaikkoja sekä eläinkuljetuksia. Tarkastuskohteiden otanta perustuu osittain riskinarviointiin: valvonnan kohteeksi valitaan erityisesti tiloja, joilla arvioidaan olevan keskimääräistä suurempi riski eläinten hyvinvoinnin laiminlyönteihin. Otanta ei siis ole puhtaasti satunnaisotantaa eivätkä tulokset siten kerro keskimääräisestä eläinten hyvinvoinnista Suomessa.
Ruokaviraston määräyksestä viime vuonna tarkastettiin 306 tuotantoeläintilaa. Eläinsuojelusäädösten vastaista menettelyä havaittiin 26 prosentilla tiloista, mikä on hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna, jolloin puutteita oli 29 prosentilla tiloista. Vuoden 2023 valvonnassa painotettiin broileritiloja, jotka valittiin pääosin satunnaisesti.
Broilerien ja nautojen olosuhteissa huomautettavaa
Tarkastetuista broileritiloista 18 %:lla raportoitiin laiminlyönti. Suurin osa puutteista liittyi olosuhteisiin, kuten ilman laatuun, kosteuteen ja valaistukseen. Kolmella tilalla linnuille ei ollut riittävästi kuivaa ja kuohkeaa pehkua, ja kolmella tilalla lintuja kasvatettiin liian ahtaasti. Yhdellä tilalla sairastuneista ja vahingoittuneista broilereista ei huolehdittu asianmukaisesti.
Tarkastetuista nautatiloista laiminlyöntejä oli 30 %:lla tiloista. Valtaosa laiminlyönneistä koski vasikoita. 17 tilalla vasikoilla ei ollut puhdasta ja kuivaa makuupaikkaa, neljällä tilalla rakennukset ja laitteet eivät olleet asianmukaisessa kunnossa ja eläimille turvallisia. Kuudella tilalla ulkotarha ei ollut vaatimusten mukainen. Lisäksi 10 tilalla eläinten terveydestä, hyvinvoinnista ja puhtaudesta ei huolehdittu riittävästi. 12 tapauksessa ruokinta tai juotto ei ollut asianmukaista. Suurin osa sekä vasikoilla että aikuisilla naudoilla havaituista laiminlyönneistä kohdistui suoraan eläinten hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin.
Sikatiloilla laiminlyöntien osuus, 21 %, pieneni hieman edellisvuodesta. Myös tilaa kohti laskettuna laiminlyöntejä oli vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lammastiloilla laiminlyöntien määrä, 27 %, pysyi samalla tasolla kuin aiemmin. Valvonnoissa tarkastettiin myös pieni määrä turkiseläin-, kana- ja vuohitiloja.
Yli puolet hevoskuljetuksista säädösten vastaisia
Hevosten kuljetuksista 57 prosentilla havaittiin puutteita, mikä oli huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna (26 %). Pääsääntöisesti puutteet eivät kuitenkaan olleet suoraan hevosten hyvinvointiin vaikuttavia vaan liittyivät varusteisiin ja kirjanpitoon. Neljässä kuljetuksessa ei ollut mukana lopetukseen tarvittavia välineitä. Muissa kuljetuksissa oli puutteita luvan, pätevyystodistuksen tai kuljetusasiakirjojen kanssa.
Kaikkiaan eläinkuljetusten valvonnoissa laiminlyöntien määrä oli aiempien vuosien tasolla. Laiminlyöntejä ilmeni kuudessa prosentissa kaikista tarkastetuista kuljetuksista. Suurin osa liittyi asiakirjapuutteisiin, ei suoraan eläinten hyvinvointiin.
Lue lisää:
Ruokavirasto:
- Maatilojen eläinsuojelutarkastustuloksissa pientä kohentumista, hevoskuljetuksissa päinvastainen tilanne
- Otantaan perustuvat tarkastukset 2023
- Kaupallisten eläinkuljetusten valvonta 2023
Eläinten hyvinvoinnin valvonta avainasemassa eläinten kaltoinkohteluun puuttumisessa
Eläinten hyvinvointi Suomessa III: Eläinten hyvinvoinnin valvonta