fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Uusi opas julkaistu: perehdy eläinten oppimisen ja kouluttamisen sanastoon

eläinten oppimisen ja kouluttamisen sanastoa

Kaikki eläimet oppivat. Eläinten oppimisen ja kouluttamisen sanasto avaa oppimiseen liittyvää terminologiaa ja hyvinvointia edistävän kouluttamisen periaatteita käytännöllisten esimerkkien kautta. Tutustu uuteen oppaaseemme täällä!

Hyvinvointia edistävä kouluttaminen edellyttää positiivisia kokemuksia

Oppimisen aikaiset kokemukset vaikuttavat eläimen hyvinvointiin. Oppiminen on kognitiivinen prosessi, johon tarvitaan muun muassa aistitietoa, tarkkaavaisuuden suuntaamista, motivaatiota ja muistia. Kaikkien eläinten oppimista sekä ihmisen ja eläimen oppimista sisältävää vuorovaikutusta voidaan tarkastella tieteellisesti tutkittujen oppimisen lainalaisuuksien kautta. Vakiintunut sanasto helpottaa yhteistä keskustelua.

Se, millainen eläinten kohtelu on hyväksyttävää, on jatkuvan eettisen pohdinnan ja muutoksen kohteena. Eläimen hyvinvointia kunnioittavassa koulutuksessa eläimeen ei kohdisteta pelkoa tai kipua aiheuttavia käsittelyjä, ja kouluttamisen tavat ovat perusteltavissa ajankohtaisella tiedolla kyseisen eläinlajin oppimisesta, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista.

Koulutuksen tehokkuus ei ole tae sen eettisyydestä, sillä myös rankaisut ovat tehokkaita. Eettisesti kestävä koulutus voi myös olla tehokasta, ja sillä on kestäviä positiivisia vaikutuksia niin eläimeen kuin eläimen ja ihmisen väliseen suhteeseen. Kouluttaessa ihmisen tulee tukea eläimen tarpeita, valita tilanteeseen sopivat tavat, ja käsitellä eläintä kunnioittavasti kaikissa tilanteissa. Väkivaltainen kohtelu on aina valinta. Jos se tuntuu välttämättömältä tai ainoalta vaihtoehdolta, on syytä perehtyä lisää eläinten hyvinvointiin ja oppimiseen.

Kaikki eläimet oppivat

Kaikilla eläimillä on kyky oppia. Koiria ja hevosia on koulutettu tuhansia vuosia, mutta yhtä lailla muitakin eläimiä voi opettaa. Kala voi oppia tunnistamaan kasvoja, vuohi oppii agilityradan, lammas oppii tulemaan omaehtoisesti kerittäväksi, ja lehmä tulee laitumelta kutsuttaessa. Käärmeen voi opettaa siirtymään terraariosta siirtolaatikkoon, tiikerin antamaan tassun käsittelyyn, possun käyttämään videopeliä tai kanan erottelemaan värejä. Eläin ei kuitenkaan koskaan tiedä luonnostaan, kuinka sen tulisi toimia ihmisten maailmassa. Onnistuminen riippuu ihmisen kyvystä järjestää eläimen hyvinvointia tukevat olosuhteet sen elinympäristössä ja koulutuksen aikana. Ihmisen täytyy myös osata suunnitella koulutus eläimen näkökulmasta loogisella ja motivoivalla tavalla.

Koska eläin voi oppia joka hetki, on tärkeää tiedostaa, mikä vahvistaa tai heikentää oppimista, sekä tarkkailla eläimen hyvinvoinnin tilaa koulutuksessa. Ihmisellä ei ole joka hetki kontrollia siihen, mitä yksilöllisen mielen maailman omaava eläin lopulta oppii, mutta tietoisella toiminnalla pääsemme kestävämpiin lopputuloksiin.

Tutustu oppaaseen: Eläinten oppimisen ja kouluttamisen sanastoa

Oppaan on laatinut eläintenkouluttaja Heta Rautiainen. Oppaan taitto on Kaisa-Reetta Seppäsen käsialaa. Rautiainen ja Seppänen työskentelivät Eläinten hyvinvointikeskuksen harjoittelijoina keväällä 2022.

 

Lue lisää:

Eläinten hyvän kohtelun edistäminen vaatii sitkeää tiedotusta ja kouluttautumista

Ilon kautta oppiva koira voi hyvin

Tutkimukset vahvistavat: palkitsemiseen perustuva kouluttaminen edistää koiran hyvinvointia

Eläimen kannalta ikäviä koulutusmenetelmiä ei tarvita, jos kouluttaja hallitsee positiivisen vahvistamisen