fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Muistilista lemmikinottajan avuksi

nelivarvaskilpikonna; lemmikki

Lemmikkieläimen hankinta on nyt suositumpaa kuin koskaan. Eläintenpidon nurjana varjopuolena on riski eläimen hoidon liiallisesta kuormittavuudesta ja eläimen jäämisestä huonolle hoidolle tai kokonaan heitteille, kun alkuinnostus on kulutettu loppuun. Tarkista jutun lopussa olevasta muistilistasta, ovatko kaikki lemmikinoton edellytykset varmasti kunnossa, ennen kuin teet päätöksen lemmikin hankinnasta!

Koronaviruksen aiheuttama kotoilu on johtanut ennennäkemättömään lemmikkibuumiin: lemmikkikaupat myyvät pieniä lemmikkieläimiä ja eläintarvikkeita solkenaan ja koirakauppa käy hurjana – suosituimpien rotujen pentuja voi joutua odottamaan jopa vuosia. Lemmikki onkin hyvä ottaa silloin, kun on itse paljon kotona ja ehtii paneutua lemmikin hoitoon ja sen kanssa seurusteluun.

Pitkäikäinen lemmikki vaatii sitoutumista

Lemmikkiä hankkiessa on muistettava, että eläimeen on sitouduttava vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi, eikä minkään eläimen pitäminen ole ilmaista. Rahamenon lisäksi eläimen hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen vaativat aina aikaa, paneutumista ja vaivannäköä. Vaikka lemmikin kanssa seurustelu palkitseekin vaivan moninkertaisesti, kannattaa eläimen hankinnan suhteen olla realisti ja varmistaa itseltään, ovatko tarvittava motivaatio ja resurssit olemassa lemmikin koko loppuiäksi.

Ei lemmikkiä yksin lapsen vastuulle

Myös lemmikin jättäminen kokonaan hankkimatta on vastuullinen ratkaisu, jos arvioi, ettei pysty vastaamaan eläimen hoidosta tai rahallisista kustannuksista tai panostamaan sosiaalisen eläimen kanssa seurusteluun riittävästi. Aikuisen ei myöskään pidä hankkia lemmikkiä lapselle, jos lapsi olisi yksin vastuussa eläimen hoidosta. Lemmikin hyvinvointi on aina aikuisen vastuulla, vaikka lemmikki olisi nimellisesti lapsen ja lapsi hoitaisi sitä aktiivisesti. Yhteiseksi harrastukseksi lemmikin hoito sen sijaan on mitä mainioin ajatus!

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on arvioinut yleisimpien lemmikkieläinten pitokustannuksia ja laatinut oheisen muistilistan lemmikinhankintaa suunnitteleville. Listasta voit tarkistaa, täyttyvätkö kohdallasi lemmikinhankinnan olennaisimmat ehdot. Pitokustannusten tarkastelu auttaa arvioimaan, paljonko lemmikin hoitoon on varattava rahaa vuositasolla ja koko eliniäksi.

Muistilista lemmikin hankkijalle

 • Monet eläimet elävät pitkään: koira 10-15 vuotta, kissa 15-25 vuotta, chinchilla 10-20 vuotta, kilpikonna 70 vuotta. Mitä sinä suunnittelet tekeväsi 5 tai 15 vuoden kuluttua? Sopiiko lemmikki elämääsi silloin?

 • Eläimen asianmukainen ylläpitäminen maksaa moninkertaisesti enemmän kuin eläimen hankinata. Laskennallisesti koiran omistaminen tulee maksamaan 670-1960 euroa vuodessa ja hevosen pito 3600-14 400 euroa vuodessa. Kissan asianmukainen pitämisen hinnaksi kertyy yli 1000 €/v ja kanin jopa 1000 €/v (liitteenä laskelmia muutamien lajien lemmikkinä pitämisen kuluista). Kun nämä luvut kertoo eläimen oletetulla eliniällä, eläimestä syntyvät kulut tulevat olemaan jopa kymmeniä tuhansia euroja. Lisäksi aina voi sattua yllätyksiä, joita ei pysty ennustamaan, kuten sairauksista tai loukkaantumisista johtuvia eläinlääkärikuluja. Odottamattomista kuluista voi kertyä moninkertaisesti yllä mainittuja suurempia vuosikuluja, ja vuosikulut voivat vaihdella huomattavasti.

 • Hanki osaamista lemmikin hoidosta hyvissä ajoin ennen eläimen hankintaa vastuullisilta kasvattajilta tai lemmikkikauppiailta, eläintenkouluttajilta, eläinlääkäreiltä tai eläintenhoitajilta, harrastajayhdistyksistä tai kirjallisuudesta. Jos eläimen kanssa tulee ongelmia, apua voi pyytää esimerkiksi osaavalta eläintenkouluttajalta.

 • Perehdy harkitsemasi eläinlajin ja -rodun terveystilanteeseen. Valitse rotu, jolla ei ole jalostuksen keinoin aikaansaatuja, terveyttä ja hyvinvointia vaarantavia piirteitä.

 • Huolehdi siitä, että lemmikki pystyy toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Mahdollisuus käyttäytymistarpeiden tyydyttämiseen on jokaisen lemmikin hyvinvoinnin edellytys.

 • Tiedäthän myös, että lemmikin käyttäytyminen voi muuttua ei-toivottavaksi, jos eläin turhautuu tai kärsii esimerkiksi yksinolosta. Tiedäthän esimerkiksi, että…

  • monet matelijat, kuten leopardigekko ja viljakäärme tykkäävät piilotella, eivätkä aina ole näkyvillä terraariossaan.

  • kissa, jolla ei ole tarpeeksi virikkeitä, saattaa purkaa turhautumistaan raapimalla huonekaluja, maukumalla tai merkkailemalla, nukkumalla tai syömällä tavallista enemmän.

  • papukaija voi pitää huomattavan kovaa ääntä, ja herättää sinut ja naapurisi aamuisin kukonlaulun aikaan.

  • monet lemmikkien sairaudet voivat tarttua ihmisiin (esim. salmonella), ja lemmikit voivat tuoda kotiin loisia, kuten punkkeja ja kirppuja.

  • koira voi yksin jätettynä kärsiä eroahdistuksesta ja rikkoa paikkoja tai metelöidä naapurustoa häiritsevästi.

  • kaikki lemmikit eivät tule toimeen kaikkien toisten eläinten, edes lajitovereiden, tai ihmisten kanssa.

 • Eläin tarvitsee huomiota ja hoivaa joka päivä, myös lomien ja kiireiden aikana. Oletko pohtinut, miten kauan lemmikkisi voi olla yksin töissä ollessasi? Miten järjestät esim. koiran päivittäiset ulkoilutukset ollessasi itse poissa kotoa, tai lemmikin lomahoidon lomamatkasi aikana? Mikään lemmikki ei pärjää yksin ilman päivittäistä ihmisen hoivaa. Eläinten vointi ja laitteistojen, kuten akvaarioiden toiminta on välttämätöntä tarkastaa vähintään päivittäin. Moni laji vaatii myös ihmisen ja/tai lajitovereiden seuraa voidakseen hyvin.

 • Mikään eläin, edes pieni lemmikkinisäkäs, ei ole luonnostaan häkkieläin: häkki ei vastaa sitä ympäristöä, jossa eläin luonnossa eläisi. Lemmikkikaupoista ostettavia, vähimmäislainsäädännön mittojen mukaisia häkkejä ei suositella eläimen ainoaksi pitopaikaksi, ja esimerkiksi kani tarvitsee vähintään huoneen kokoisen tilan pitopaikakseen. Eläimen monipuolisesti virikkeelliseen elinympäristöön on panostettava, sillä eläin viettää pitopaikassa yleensä koko elämänsä.

 • Jos eläin liikkuu huoneistossa vapaana, koko huoneisto pitää suojata eläinturvalliseksi. Esimerkiksi kissakodin ikkunat tulee verkottaa karkaamisen estämiseksi. Kanitaloudessa sähköjohdot tulee suojata eläinten hampailta.

 • Pienlemmikkikin tarvitsee tilaa. Esimerkiksi kultahamsterin häkin tulee Eettisen eläinkaupan sertifikaattijärjestelmän mukaan olla vähintään 0,36 m2 Maakilpikonna tarvitsee kahden neliön aitauksen. Mitä suurempi akvaario on, sitä helpompi sitä on ylläpitää ja sitä paremmin kalat viihtyvät.

 • Sopiihan lemmikki koko perheelle?

  • Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että eläin on tervetullut kotiin.

  • Kukaan ei ole allerginen.

  • On sovittu, kuka on vastuussa eläimen päivittäisestä hoidosta ja ketkä auttavat tai tuuraavat flunssan, kiireen tms. aikana.

  • Jokaisen perheenjäsenen tulee kantaa vastuunsa lemmikin yhteiskuntakelpoisuudesta ja esim. kerätä sen jätökset, estää sitä aiheuttamasta vaaraa muille ihmisille jne.

 • Hanki lemmikki vain luotettavalta myyjältä. Tunnista pentutehtailun varoitusmerkit äläkä osta esimerkiksi koiranpentua näkemättä ensin sen emää ja kasvatusoloja. Vastuullisen kasvattajan tunnistat muun muassa siitä, että kasvattaja on kiinnostunut lemmikin tulevasta perheestä ja kodista. Eläintä ei koskaan tule antaa lahjaksi ilman lahjansaajan nimenomaista suostumusta eikä hankkia hetken mielijohteesta.

 • Lemmikeiksi soveltuvat sellaiset lajit, joiden hyvinvoinnista on riittävästi tietoa, johon perustuen yksilöiden hyvinvointi voidaan varmistaa, joille on kohtuudella saatavissa asiantuntevaa hoitoa, ja joiden laji ei muodosta realistista vieraslajiuhkaa Suomen luonnolle.


Laskelmia muutamien lajien lemmikkinä pitämisen vuosittaisista kuluista (euroa)

 Ruoka ja ravitsemusTarvikkeetEläinlääkärikulutVakuutuksetYhteensä vuodessa
Rehut, ruoat, vitamiini- ja hivenainevalmisteet ym.Sisusteet, lelut, varusteet, kuivikkeet ym.Rokotukset, madotukset, eläinlääkäri- ja lääkekulut, hammashuolto ym.
Koira4901501552751070
Kissa5303001602001190
Kani240300100640
Marsu24030035575
Kesyrotta300180100580
Hiiri16060135355
Kääpiöhamsteri80100135315
Fretti290360115765
Chinchilla29012020430

 

 

 

Taulukossa esitetyt luvut ovat arvioita keskimääräisistä kuluista. Kuluihin voi tulla huomattavaa vaihtelua eläimen yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Lemmikinottajan muistilista on Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto. Eläinten hyvinvointikeskus toimii eläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien sihteerinä ja julkaisee niiden kannanotot blogissaan.

 

Lue lisää:

Rokota lemmikkikani myksomatoosia vastaan

Lemmikkieläinten jalostus tuottaa kauniita yksilöitä, mutta myös kärsimystä

Neuvottelukunta: Luonnosta pyydettyjen eläinten ottaminen lemmikiksi kiellettävä

Koe-eläimestä lemmikiksi – neuvottelukunta antoi toimintaohjeet eläinten luovuttamiseen