Myksomatoosi on vastikään Suomeen levinnyt kanien vaikeaoireinen tauti, joka aiheuttaa sairastuneelle kanille suurta kärsimystä. Kuolleisuus myksomatoosiin on korkea. Tautia voidaan ennaltaehkäistä rokottamalla, joten nyt on oikea hetki rokottaa lemmikkikanit. Kanikontaktien, kuten näyttelyiden, välttäminen auttaa myös rajoittamaan taudin leviämistä.
Kaikkien jäniseläinten tauti
Myksomatoosi on myksoomaviruksen aiheuttama kaniinien tauti, mutta siihen voivat sairastua myös rusakko ja metsäjänis. Myksomatoosia todettiin ensimmäisen kerran Suomessa viime heinäkuussa, jolloin Espoosta löytyi tautiin kuollut villikani. Ihmisiin ja muihin eläimiin tauti ei tartu.
Ruokaviraston mukaan myksoomaviruksen aiheuttaman sairauden oireita ovat muun muassa silmäluomien märkivät tulehdukset, pään turvotus ja nahkaan muodostuvat patit. Taudin aiheuttama kuolleisuus on korkea. Myksomatoosi heikentää immuunipuolustusta, jolloin kani on altis saamaan bakteeri-infektion, joka voi itsessään olla heikentyneelle kanille tappava. Herkimpiä sairastumaan ovat poikaset.
Lemmikkikanin rokottaminen suojaa myös luonnonvaraisia jäniseläimiä
Myksomatoosiin on olemassa rokote, jota on jo saatavilla. Lemmikkikanit kannattaakin suojata rokotteella pikimmiten. Koska myksomatoosi ei ole lain mukaan kansallisesti vastustettava eläintauti, viranomaiset eivät voi edellyttää rokottamista, mutta suosittelevat sitä vahvasti. Ruokaviraston suosituksen mukaan näyttelyyn tai muuhun vastaavaan tapahtumaan osallistuvilla kaniineilla tulisi olla voimassa oleva rokote RHD-tautia ja myksomatoosia vastaan.
Lemmikkikanien rokottamista suositellaan etenkin Uudellamaalla ja muilla sellaisilla alueilla, joilla esiintyy luonnonvaraisia kaniineja. Taudin leviämisen rajoittaminen on tärkeää paitsi lemmikkikanien, myös luonnonvaraisten jäniseläinten kärsimyksen välttämiseksi.
Suojaa kani hyönteisiltä ja vierailta kanikontakteilta
Hyönteiset, kuten hyttyset ja kirput voivat levittää virusta. Erityisesti ulkoilevat kanit kannattaa siis suojata hyönteisiltä. Sairastunut kani erittää virusta, joten tauti tarttuu myös kanin eritteiden ja suoran kosketuksen kautta. Kania ei kannata päästää tekemisiin villien jäniseläinten eikä vieraiden, ainakaan rokottamattomien, lemmikkikanien kanssa.
Karanteenilla myksomatoosia vastaan
Ruokaviraston ohjeen mukaan näyttelyihin saa viedä vain kliinisesti terveitä eläimiä. Eläintapahtumien järjestäjien on huolehdittava, ettei tapahtumaan tuoda eläimiä, joiden tiedetään tai epäillään voivan levittää eläintautia.
Rokotettujenkin kanien viemistä näyttelyihin kannattaa ainakin alueellisesti harkita tarkkaan. Karanteeni on tehokas tapa välttää taudin leviämistä kanikontaktien kautta alueilla, joilla tautia esiintyy. Kaniininkasvattajat ry on omassa toiminnassaan asettanut Uudenmaan maakunnan tapahtumakaranteeniin 1.11.2020 asti. Yhdistys ei järjestä alueella kanitapahtumia eikä alueelta hyväksytä osallistujia muihin tapahtumiin. Myös Ruotsissa osa kaniyhdistyksistä on päätynyt vapaaehtoiseen näyttelykaranteeniin.
Lue lisää:
Ruokaviraston tautisivulla perustietoa myksomatoosista
Kaniinien myksomatoosia todettu ensimmäistä kertaa Suomessa 24.7.2020
Ruokaviraston ohje eläinten viemisestä näyttelyyn tai muuhun tapahtumaan
Fimean tiedote myksomatoosirokotteen saatavuudesta 24.7.2020
Ruokaviraston tiedote 18.8.2020: Eläintautitilanne säilynyt Suomessa hyvänä
Suojaa lemmikkikani tappavalta RHD-taudilta rokotteella
Tuotantokani vaatii osaavan hoitajan