fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Pidä huolta lemmikin hampaista

lemmikin hammashoito

Lemmikkien hammashoidon laiminlyönti aiheuttaa eläimille vakavia hyvinvointiongelmia. Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta toivoo kaikkien asianosaisten – lemmikin omistajista eläinlääkäripalveluita järjestäviin tahoihin – huomioimaan lemmikkien suunhoidon tärkeyden ja pyrkivän toimillaan parantamaan tilannetta lemmikkien hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Sairaus ei ole syy jättää hampaita hoitamatta

Suun ja hampaiden hoito on tärkeä osa lemmikkieläimen hyvinvointia. Lemmikkien hampaiden kunnossa on kuitenkin parantamisen varaa. Erityisesti iäkkäiden tai sairaiden koirien hampaat ovat usein huonossa kunnossa. Hammashoitoon kuuluvan nukutuksen riskien vuoksi hammashoitoon ei ole uskallettu ryhtyä, tai lemmikinomistajalla on ollut käsitys, ettei eläimen hampaita voida enää hoitaa.

Neuvottelukunta korostaa, että koiran, kissan tai muun lemmikin ikä tai perussairaus ei ole syy jättää hampaita hoitamatta, vaan pikemminkin painava syy hammashoidolle. Hammashoidon laiminlyönti on vakava hyvinvointiongelma. Lemmikin omistajan vastuulla on huolehtia lemmikin suun säännöllisestä tarkastamisesta.

Eläinlääkärin tulee ohjata lemmikki omistajineen sellaiselle klinikalle, jossa toimenpiteen suorittaminen on mahdollisimman turvallista, jos oma osaaminen tai vastaanoton varustelu ei ole riittävä. Eutanasia on vaihtoehto, mikäli hammashoito on välttämätön eläimelle aiheutuvan kivun takia, eikä omistajalla ole mahdollisuuksia hoidattaa hampaita. Eläinlääkärin on varmistettava, että lemmikinomistaja on tietoinen olemassa olevista vaihtoehdoista. Mikäli omistaja tahallisesti laiminlyö lemmikin suunhoidon, asia on saatettava eläinsuojeluviranomaisen tietoon.

Nykyosaaminen mahdollistaa vaativankin hammashoidon

Tietoa lemmikkien hammashoidon merkityksestä ja mahdollisuuksista tarvitaan laajalti. Eläinten hammashoito on kehittynyt viime vuosikymmeninä suurin harppauksin. Kaikki lemmikinomistajat eivät ymmärrä hammashoidon merkitystä tai tiedä, miten hyvin eläinten hampaita pystytään nykyään hoitamaan.

Eläinten myyjillä on tärkeä tehtävä kertoa lemmikin ostajille ennaltaehkäisevän hammashoidon merkityksestä lemmikin hyvinvoinnille. Lemmikkien hyvän hammashoidon toteutumista edesauttavat eläinlääkäripalveluiden hyvä saatavuus sekä lemmikin ostajien informointi hammashoidon kustannuksista ja hampaiden kotihoidon tärkeydestä jo pentua hankittaessa.

 

Tämä on Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto. Eläinten hyvinvointikeskus toimii eläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien sihteerinä ja julkaisee niiden kannanotot blogissaan.

 

Lue lisää:

Muistilista lemmikinottajan avuksi

Rokota lemmikkikani myksomatoosia vastaan

Lemmikkieläinten jalostus tuottaa kauniita yksilöitä, mutta myös kärsimystä

Neuvottelukunta: Luonnosta pyydettyjen eläinten ottaminen lemmikiksi kiellettävä

Koe-eläimestä lemmikiksi – neuvottelukunta antoi toimintaohjeet eläinten luovuttamiseen

  • 886
  •  
  •