fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Neuvottelukunta: Luonnosta pyydettyjen eläinten ottaminen lemmikiksi kiellettävä

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto 29.8.2017

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan mielestä kaikkien luonnosta pyydettyjen selkärankaisten eläinten ottaminen lemmikiksi on kiellettävä. Kiellon tulee koskea sekä Suomen luonnosta että ulkomailta luonnosta otettuja eläimiä.

Luonnonvaraisen nisäkkään tai linnun ottaminen lemmiksi Suomen luonnosta on kielletty, mutta eläinsuojelulakiin kirjattu kielto ei nykymuodossaan koske kaloja, sammakkoeläimiä, matelijoita eikä ulkomailta tuotuja eläimiä.

Luonnosta lemmikiksi otettaville eläimille aiheutuu suurella todennäköisyydellä stressiä, jota aiheuttaa esimerkiksi elinympäristön muutos, lajitovereista erottaminen, ihmisen läsnäolo sekä pyynti ja mahdollinen pyynnin yhteydessä tapahtuva vammautuminen.

On mahdollista, että luonnonvaraisen eläimen sopeutuminen elämään lemmikkinä ei sekään suju ongelmitta, vaan voi aiheuttaa eläimelle merkittävää stressiä.

 

Helsingissä 29.8.2017

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Puheenjohtaja Mika Leppinen

Varapuheenjohtaja Laura Hänninen

(Lisätietoja: Laura Hänninen, puh. 050 415 1180)

 

Tämä on Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto. Eläinten hyvinvointikeskus toimii eläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien sihteerinä ja julkaisee niiden kannanotot blogissaan.

  •  
  •  
  •