fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Ärhäkkä hevosen herpesvirus leviää Euroopassa

hevosen herpesvirus EHV-1 leviää Euroopassa

Vakavia hermosto-oireita aiheuttava hevosen herpesvirus 1 (EHV-1) levisi helmikuun lopulla ennen näkemättömän nopeasti kansainvälisessä kilpailutapahtumassa Valenciassa, Espanjassa. Lähes sata hevosta sairastui vakavasti ja tehohoitoa tarvinneista jo kaksitoista on kuollut. Taudinpurkaukseen liittyviä sairastumisia on ilmennyt ainakin Belgiassa, Italiassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Qatarissa.

Kisapaikka viruslinkona

Tammikuun lopulla alkaneiden Valencian kisaviikkojen piti kestää maaliskuun puoliväliin. Kisoihin osallistui 752 hevosta useasta eri maasta. Kun sairaustapauksia alkoi ilmetä, kilpailualue eristettiin. Poikkeuksellisen ärhäkän viruskannan pelätään levinneen laajasti, sillä noin 600 hevosta oli ehtinyt poistua kilpailupaikalta eri puolille Eurooppaa ja hevosia lensi myös Dohaan, Qatariin. Suomalaisia ratsukoita ei osallistunut Valencian kisaviikoille.

Valencian kilpailupaikalla on useita kymmeniä kliinisesti oireilevia hevosia ja hevosia on viety myös sairaalahoitoon Valenciaan ja Barcelonaan. Saksa, Ranska ja Sveitsi ovat lähettäneet avuksi eläinlääkäreitä, karsinarakenteita ja hevosten pystyyn tukemisessa tarvittavia välineitä. Useat kymmenet vielä oireettomat hevoset pidetään erillään sairaista ja niiden terveydentilaa seurataan tiiviisti. Sairaita hoidetaan oireiden mukaisesti ja ne pidetään eristyksessä, kunnes tartuttava vaihe on ohi.

EHV-1 on pirullinen virus

Herpesvirus EHV-1 kuuluu hevosen tärkeimpiin ja yleisimpiin viruspatogeeneihin. EHV-1 aiheuttaa hengitystieinfektioita, luomisia ja vastasyntyneiden varsojen kuolemia ja osa viruskannoista aiheuttaa lisäksi hermosto-oireita. Keskenvarsomisten ja eriasteisten halvausoireiden vuoksi virusta pidetään vakavana uhkana maailman hevostaloudelle. Suomessa on todettu vuosittain korkeintaan muutama EHV-1 -viruksen aiheuttama virusabortti.

Viruksen aiheuttama hermosto-oireinen tauti (myeloenkefalopatia EHM) täyttää uhkaavan infektiotaudin määritelmän, sillä tautia aiheuttavat viruskannat ovat muuttuneet ärhäkämmiksi, ja taudin ilmaantuvuus ja tapauskuolleisuus ovat nousseet Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Oseaniassa.

Pirulliseksi viruksen tekee sen kyky väistellä elimistön immuunivastetta. Kuten muutkin herpesvirukset, EHV-1 jää piileväksi elimistöön ja voi aktivoitua myöhemmin stressin yhteydessä. Viruksen uudelleen aktivoitumisen seurauksena hevonen voi saada oireita tai se voi erittää virusta myös oireettomana. EHV-1 leviää pääasiassa pisaratartuntana, mutta se voi levitä myös välillisesti käsien, vaatteiden ja tavaroiden välityksellä, tai aerosolina. Taudin itämisaika vaihtelee viruskannoittain 1-10 vuorokauden välillä. Virusta erittyy hengitystie-eritteisiin jo taudin itämisaikana. Valencian epidemiassa itämisaikaa on epäilty tavanomaista pitemmäksi.

Laajat torjuntatoimet alkoivat

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI on keskeyttänyt kansainvälisen kilpailutoiminnan Euroopassa 28. maaliskuuta asti. Kaikki Euroopan maat ovat peruuttaneet kansalliset kilpailut samalta ajanjaksolta. Suomen Ratsastajainliitto (SRL) on keskeyttänyt kaikki maajoukkue- ja liittovalmennukset ja kilpailutoiminnan. Liitto suosittelee, että ulkomailta ei nyt tuotaisi hevosia Suomeen ja hevosten liikuttelua tallilta toiselle vältettäisiin. SRL ja Suomen Hippos suosittelevat ulkomailta tuleville hevosille vähintään 14 vuorokauden karanteenia.

Teksti: Tiina Reilas. Reilas on eläinlääketieteen tohtori ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, jonka erityisalaa on hevosten lisääntymistiede.

 

Lue lisää:

Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI: Equine Herpes Virus (EHV-1) – neurological form

Tietoa herpesviruksen vaikutuksista kilpailutoimintaan Suomen Ratsastajainliiton sivulla

Juttu hevosen herpesviruksesta Maaseudun tulevaisuudessa

Tietoa hevosen herpesviruksista Ruokaviraston sivulla

Karvinen Henna 2019. Hevosen herpesvirus taudinpurkauksen aiheuttajana. Eläinlääketieteen lisentiaatin tutkielma, kirjallisuuskatsaus.

Oladunni FS, Horohov DW, Chambers TM 2019. EHV-1: A constant threat to the horse industry. Frontiers in microbiology 2019;10:2668.

Lumi tuo kaivatun tauon hevosten hiekansyöntiin

Kengittä kilpailemisessa on riskejä

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.