Useat ravihevoset pystyvät ilman kenkiä parempiin suorituksiin. Kengittä kilpaileminen voi kuitenkin kuluttaa kavioita liikaa ja aiheuttaa hevoselle kipua. Kulumisriskin katsotaan olevan suurempi talviaikaan, jolloin radat ovat karkeampia. Suomessa säännöt kieltävät kengittä kilpailemisen 15.11.-15.3. välisenä aikana. Talvikauden ulkopuolella kengittä ajaminen on sallittua, mutta aihe on puhuttanut hevosväkeä tänäkin syksynä.
Kenkä suojaa kaviota kulumiselta
Ilman kenkiä kilpailemisen yleistyminen herätti huolta ravihevosten hyvinvoinnista jo vuosia sitten. Pelkona oli, että valmentajat arvioivat hevosen kavioiden kestävyyden ja rataolosuhteet väärin. Suomen Hippos tutki loppuvuonna 2015 kengittä kilpailleiden ravihevosten kavionpohjia heti kilpailun jälkeen. Kahdelta hevoselta 67:stä löytyi vertymiä kavionpohjasta ja kolmasosa aristi kavionpohjiaan. Ongelmia tavattiin yhtä lailla sekä ammattilaisten että amatöörien hevosissa. Tutkimuksen seurauksena Hippos määräsi talvikaudeksi neljän kuukauden kenkäpakon, joka tuli ensimmäisen kerran voimaan vuonna 2016.
Kengättömyys on hevoselle luonnollinen asia, mutta kengittä kilpailemiseen tarvitaan paljon tietotaitoa. Jos hevosella on huonolaatuiset kaviot, jo yksi kengätön startti voi kuluttaa niitä liikaa. Karkea ja kostea radan pinta kuluttaa kavioita erityisen paljon. Jalkojen kipeytyminen voi ilmetä askeleen lyhentymisenä tai kohonneena varvaspulssina. Jos kavion pohjan havaitaan puhjenneen liian kulumisen vuoksi, valmentajalle määrätään sakko ja hevoselle kilpailukielto (Hippoksen rangaistusohjesääntö 47 §). Kaviot paranevat uuden sarveisaineen kasvun myötä parissa-kolmessa viikossa, mutta toipilasajan hevonen joutuu seisomaan aroilla kavioilla. Kipu poistuu, jos kengityksellä saadaan paino pois kavion anturalta.
Kengättömyydellä on vastustajia ja kannattajia
Tänä syksynä 40 prosenttia Hevosurheilulehden verkkokyselyn 380 vastaajasta oli valmiita kieltämään kengittä ajamisen kokonaan. Nykyinen talvikauden kielto kelpasi 30 prosentille vastaajista. Vastaajien joukossa oli ammattivalmentajia, eläinlääkäreitä, kengittäjiä, harrastevalmentajia, hevosenomistajia ja ohjastajia.
Monet eturivin ammattivalmentajat kannattavat kengittä kilpailemista ja luottavat kykyynsä arvioida hevosten kavioita, ratojen kuntoa ja kuluneiden kavioiden kasvattamiseen tarvittavaa aikaa. Kenkien poisriisuminen parantaa monen hevosen ravirytmiä eli balanssia, jolloin hevonen pystyy juoksemaan kovempaa. Kengittä juokseville vastustajille ei haluta antaa 20 metrin tasoitusta. Kengättömyyden kannattajat vetoavat myös kaviomekanismiin, joka pääsee toimimaan esteettä kengättömässä kaviossa.
Kengättömyyden vastustajat ovat huolissaan kengättömien hevosten kavioiden kipeytymisestä. Raveissa ajetaan rahasta kilpaa, jolloin voi tulla kiusaus kokeilla kengittä ajoa huonokavioisellakin hevosella tai epäsuotuisissa olosuhteissa. Suomessa on noin 5000 harrastajavalmentajaa ja 120 päätoimista ammattivalmentajaa. Kaikilla valmentajilla ei välttämättä ole riittävästi tietotaitoa kengittä kilpailuttamiseen, eivätkä valvonnan resurssit riitä kaikkien kavioiden tarkastamiseen. Kengittä kilpailemisen pelätään myös heikentävän raviurheilun imagoa.
Kengittä juokseminen lisää laukkojen ja hylkäysten riskiä
Tuore ruotsalainen tutkimus osoitti, että kengittä kilpaileminen parantaa merkittävästi tilastollisia kilometriaikoja, mutta lisää laukka- ja hylkäysriskiä. Aineistona oli Ruotsin ravitilastot marraskuulta 2013 joulukuulle 2015. Ravureilla sai vielä silloin kilpailla ympäri vuoden ilman kenkiä. Runsaan 5000 hevosen ja melkein 77 000 laukattoman, hyväksytyn startin aineistossa nopeus parani 0,7 s/km, jos kaikki kengät oli riisuttu ja 0,3 s/km, jos vain etu- tai takakengät oli riisuttu. Starteista 45% ajettiin ympärikengitettynä, 32% kokonaan ilman kenkiä, 18% ilman etukenkiä ja 5% ilman takakenkiä.
Laukka- ja hylkäysriskin arvioimiseksi tutkijat analysoivat yli 111 000 starttia. Tulos osoitti, että riskit kasvoivat 15-35% kaikkina vuodenaikoina, jos hevosella ei ollut kenkiä lainkaan. Riski ei lisääntynyt merkittävästi, jos vain etukengät oli riisuttu. Lisääntynyt laukkariski voi kertoa ravirytmin säilyttämisen vaikeuksista kovissa nopeuksissa tai paljaiden kavioiden aristelusta. Tulokset viittaavat takakavioiden olevan hevosen heikko kohta. Tutkijoiden johtopäätös oli, että turvallisin strategia suorituskykyä, laukkoja ja hylkäyksiä ajatellen on pelkkien etukenkien riisuminen.
Teksti: Tiina Reilas. Reilas on eläinlääketieteen tohtori ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, jonka erityisalaa on hevosten lisääntymistiede.
Lue lisää:
Hippos, raviurheilun säännöt: Kengittä ajaminen
Hevosen persoonallisuus ja temperamentti hyvinvoinnin tekijöinä
Ravihevosta on suuhun katsominen
Hyvinvoivalla hevosella on empaattinen omistaja
Hevosen hyvinvoinnin ongelmat löytyvät usein tarkkailemalla lauman muita hevosia