fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Koe-eläinasian neuvottelukunnan syyskuulumisia

Tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunta TOKES  kokousti syksynä 2015 kahdesti, 16.9. ja 17.11. Pöydälle nostettiin eläinkokeiden korvaaminen ja olemassa olevien koe-eläimien kotiuttaminen.

Neuvottelukunta on teettänyt kyselyn siitä, mitä 3R-menetelmiä suomalaisissa tutkimuksissa on käytössä. Alustavien tuloksien mukaan monet tahot ovat kiinnostuneet lisäkoulutuksesta, jonka avulla parannettaisiin koe-eläimien oloja ja vähennettäisiin niiden käyttöä tutkimuksissa.

Eläinkokeiden tuottamaa tietoa ei kuitenkaan voida tällä hetkellä kokonaan korvata. Osa tutkimuksista perustuu viranomaisvaatimuksiin, joiden muuttaminen vaatii laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Opetuksessa käytettävä eläimien määrä on jopa liian pieni, jotta näistä eläinkokeista saataisiin voima-analyysiin vaadittavaa perusdataa.

Koe-rotta lemmikiksi

TOKES keskusteli myös tavoitekasvatettujen eläimien kotiuttamisesta. Koe-beaglejen kotiutuminen on sujunut hyvin. Suomen eläinsuojeluyhdistyksien liitto SEY ehdotti myös pienien nisäkkäiden sijoittamista koteihin. Todettiin, että kotiuttamisessa tulee huomioida monia eläimen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä.

Erilaisilla eläimillä on kotiutuksessa erilaisia tarpeita liittyen esimerkiksi terveyden takaamiseen ja rottien sosiaalisiin suhteisiin. Todettiin, että lainsäädännön toteuttamiseen ja eri eläinlajien kotiuttamiseen tarvitaan ohjeita.

Teksti: Leena Pihkala