Eläinsuojelulain valmistelu jatkuu. Lakiuudistuksen ohjausryhmän kokouksessa marraskuussa aiheina olivat eläinten tainnutus, hyvinvoinnin valvonta ja eläinkilpailut.Ohjausryhmä oli yksimielinen siitä, että teuraseläin tulee uuden lain mukaan aina tainnuttaa ennen verenlaskua.
Oli kyse sitten tavallisesta, uskonnollisesta tai kotitarpeeseen tehtävästä teurastuksesta, ohjausryhmä katsoi, että tainnutus ennen verenlaskun aloittamista on välttämätön eläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on myös linjannut, että tainnuttamatta teurastaminen on vakava uhka teuraseläimen hyvinvoinnille.
Voimassaolevan säädöksemme mukaan uskonnollisista syistä tapahtuvassa teurastuksessa on mahdollista täysin yhtäaikainen tainnutus ja verenlaskun aloittaminen. Pykälä on osoittautunut käytännössä toimimattomaksi. Eläimet on Suomen teurastamoissa käytännössä tainnutettu ennen verenlaskun aloittamista, myös uskonnollisista syistä teurastettaessa.
Hyvä käytäntö: tainnuta myös lintu aina ennen verenlaskua
Siipikarja on voimassaolevien säädöksiemme mukaan sallittua teurastaa uskonnollisista syistä tai kotitarpeiksi omaan käyttöön katkaisemalla linnun kaula nopeasti terävällä aseella. Kuitenkin lintujen hyvinvoinnin kannalta tainnutus on suositeltavaa. Muun muassa Ruotsin lainsäädännössä vaaditaan aina tainnutus ennen verenlaskua, myös siipikarjalle.
Lopetettaessa siipikarjaa, esimerkiksi kanoja, kotitarpeiksi omaan käyttöön on jo nykyisinkin suositeltavaa aina tainnuttaa lintu ennen verenlaskua. Ilman tainnutusta tajuissaan olevan linnun niskamurto tai kaulankatkaisu aiheuttaa linnulle kipua ja tuskaa, jota voidaan vähentää merkittävästi tainnuttamalla lintu ensin. Linnun voi kotioloissa tehdä nopeasti tajuttomaksi kalauttamalla sitä kunnollisella iskulla päähän. Tainnutuksen jälkeen lintu on tajuton, ja sen voi lopettaa esimerkiksi niskamurrolla tai katkaisemalla linnun kaulan vaikkapa terävällä kirveellä.
Kilpailut ja harjoitukset riskinä eläimen hyvinvoinnille
Ohjausryhmä keskusteli myös eläinkilpailu- ja harjoitustilanteista, joissa voi joskus aiheutua haittaa eläimen hyvinvoinnille. Jotta eläinkilpailuja voitaisiin valvoa, tulisi kilpailu tai harjoitustapahtuma olla valvovan viranomaisen tiedossa. Ohjausryhmässä ehdotettiin, että eläinkilpailujen järjestäjän tulisi tehdä kilpailuista sähköinen ilmoitus, jotta valvontaviranomainen osaisi tarvittaessa paikalle.
Ohjausryhmän työ loppumassa
Eläinsuojelulain uudistuksen ohjausryhmä kokoontuu joulukuussa viimeistä kertaa. Tuolloin listalla ovat ainakin eläinten luovutukseen liittyvät asiat, eläinten pitopaikka, valvonta, omavalvonta ja viranomaiset sekä eläinsuojeluasiamiehen toimi.
Lisätietoa: Eläinsuojelulain uudistuksen ohjausryhmän kokoonpano ja kokouspöytäkirjat