Kirurginen kastraatio on karjuporsaalle kivulias toimenpide. Puudutus ja kipulääkitus auttavat vähentämään kipua, mutta porsaan hyvinvoinnin kannalta parempia vaihtoehtoja ovat immunokastraatio tai kokonaan kastroimatta jättäminen. Tutkimusta ja keinoja kirurgisesta kastraatiosta luopumiseen löytyy, ja useissa Euroopan maissa tuotetaan jo sianlihaa ilman kirurgista kastrointia.
Kirurginen kastraatio aiheuttaa porsaalle pitkäkestoista kipua
Karjuporsaiden kirurginen kastrointi on porsaalle kivulias toimenpide, jossa iho viilletään auki, kivekset vedetään ulos ihoviillosta ja siemenjohtimet katkaistaan. Kastrointi aiheuttaa vakavan kudosvaurion ja voimakkaan kivun, joka jatkuu tulehdusreaktion vuoksi vielä päiviä kastraation jälkeen. Kastroitujen porsaiden kuolleisuus on suurempi kuin kastroimattomilla, mihin vaikuttaa ainakin haavojen tulehtumisriski.
Toimenpiteen yhteydessä annettava tulehduskipulääke lievittää toimenpiteen jälkeistä kipua. Jatkossa vaadittava paikallispuudutus taas lievittää kipua toimenpiteen aikana.
Kipu aiheuttaa porsaalle kärsimystä ja monenlaista muuta hyvinvointihaittaa: se rasittaa elimistöä, tuottaa negatiivisia tunteita ja häiritsee unta. Nuorena koettu kipu on haitallista eläimen kehitykselle ja voi herkistää kivun kokemuksille myös myöhemmin elämässä.
Immunokastraatio estää karjunhajun muodostumisen
Kirurginen kastrointi ei ole ainoa keino, jolla karjunhajun kehittymistä voidaan hallita. Karjut on mahdollista kastroida myös immunologisesti. Immunokastraatiossa karjulle annetaan pistos, joka neutraloi sukupuolihormonin vaikutuksen eivätkä karjun kivekset kehity. Pistoskertoja tarvitaan kaksi, ja pistokset annetaan porsaille lihasikavaiheessa, jolloin porsaat ovat isompia ja vaikeammin käsiteltäviä kuin viikon ikäisinä kirurgisesti kastroitavat porsaat.
Immunokastraatioon liittyy muun muassa karjujen kasvatuksesta, käsittelystä ja pistoksista aiheutuvaa lisätyötä, mutta leikkaamattoman karjun kasvuvauhti on kovempi ja tuotto parempi kuin leikatulla porsaalla. Tuotto voi siten olla immunokastroitujen karjujen kasvatuksessa parempi kuin kirurgisesti kastroitujen porsaiden kasvatuksessa. Koko tuotantoketjun tasolla immunokastraation kustannusvaikutuksen on arvioitu jäävän vähäisiksi. Kyselyn mukaan immunokastroidun sian liha kelpaisi noin 60 %:lle suomalaiskuluttajista, ja puolet kuluttajista ostaisi sitä mieluummin kuin kirurgisesti kastroidun sian lihaa.
Täyskarjujen kasvatus on yleistä useissa Euroopan maissa
Toinen vaihtoehto kirurgiselle kastraatiolle on kasvattaa karjut ilman kastrointia, ns. täyskarjuina, kuten useissa Euroopan maissa tehdään. Tapa vaatii tuottajilta sopeutumista, sillä karjut on kasvatettava nykyistä väljemmin ja pidettävä erillään naaraista. Myös niiden käsittely ja teurastukseen liittyvä logistiikka eroavat kastroitujen porsaiden käsittelystä. Karjujen kasvatusta tutkitaan parhaillaan Suomessa, ja alustavien tulosten mukaan kasvatuksenaikaiset haasteet ja kustannukset olisivat toimintatapoja kehittämällä hallittavissa.
Euroopassa karjuporsaiden kirurginen kastraatio on vallitseva käytäntö Pohjoismaissa ja Saksassa. Karjujen kasvatus taas on yleistä ainakin Irlannissa (100 %), Iso-Britanniassa (98 %), Portugalissa (85 %), Espanjassa (80 %), Alankomaissa (60 %), Ranskassa ja Saksassa (20 %), Belgiassa (10 %) ja jopa Tanskassa (5 %). Karjujen kasvatuksen on todettu toimivan hyvin, säästävän työtä ja olevan taloudellisesti kannattavaa.
Esimerkkiä Tanskasta ja Alankomaista
Selvitimme viranomaisilta, elinkeinolta ja tutkijoilta, miten kirurgisesti kastroimattomien sikojen kanssa pärjätään maissa, joissa käytännöstä on suurelta osin luovuttu. Tanskan teurastamoiden hiljattainen päätös ottaa vastaan immunokastroituja sikoja on muuttanut sikojen kastrointikäytäntöjä: kuluvana vuonna noin miljoona porsasta immunokastroidaan. Kirurgista kastrointia ei ole kielletty, mutta säädökset vaativat paikallispuudutteen antamista porsaille ennen operaatiota ja kipulääkitystä sen jälkeen.
Tanskalaisen sika-alan raportin mukaan alalle houkuttelevin vaihtoehto on täyskarjujen kasvattaminen, jos karjunhajun esiintyvyys pystytään pitämään vähäisenä. Myös immunokastraatio nähdään alalla parempana kuin kirurginen kastrointi, joka lisää porsaiden kuolleisuutta ja heikentää rehun hyödyntämiskykyä.
Alankomaissa 60 % karjuporsaista säästyy kirurgiselta kastraatiolta. Siirtymistä pois kirugisesta kastraatiosta tuetaan merkintäjärjestelmin, myyntitakuin ja kastroimatta jätetyistä porsaista maksettavalla lisähinnalla. Kastroimattoman karjun rehuhyötysuhde on parempi kuin kastroidulla. Jalostusyhtiöt ovat pyrkineet sianjalostuksessa aktiivisesti pois karjunhajusta. Vain 2 prosentissa ruhoista havaitaan karjunhajua, eikä se aiheuta teurastamoiden mukaan lisäkuluja. Teurastamotyöntekijä tarkastaa karjunhajun esiintymisen jokaisesta ruhosta kuumentamalla niskarasvaa ja haistamalla.
Kirurgisesta kastraatiosta luopumista voidaan tukea monin keinoin
Maa- ja metsätalousministeriön perustaman porsaiden kirurgisesta kastraatiosta luopumista valmistelleen työryhmän laatimien suositusten mukaan hyvinvointikorvaukseen on rakennettava erilliset toimenpiteet täyskarjujen ja immunokastroitujen karjujen kasvatuksen tueksi. Suomen tulisi vaikuttaa EU:n eläinten hyvinvointilainsäädäntöön niin, että kirurgisen kastraation kielto toteutuisi koko EU:ssa. Työryhmä suosittelee myös, että elinkeinoa ja teollisuutta tuetaan karjunhajun tunnistusmenetelmien kehittämisessä ja muissa tarpeellisissa kehittämistoimenpiteissä ja investoinneissa.
Lähteet:
Bee, G., P. Chevillon, and M. Bonneau. 2015. Entire male pig production in Europe. Animal Production Science 55(11-12): 1347-1359. https://doi.org/10.1071/an15279
Bonneau, M., and U. Weiler. 2019. Pros and Cons of Alternatives to Piglet Castration: Welfare, Boar Taint, and Other Meat Quality Traits. Animals 9(11). https://doi.org/10.3390/ani9110884
De Briyne, N., C. Berg, T. Blaha, and D. Temple. 2016. Pig castration: will the EU manage to ban pig castration by 2018? Porcine Health Management 2. https://doi.org/10.1186/s40813-016-0046-x
Heinonen. M. 2021. Kastraatioselvitys https://mmm.fi/documents/1410837/1858027/Selvitys_Sikojen_kastraatio_2021.pdf/fadec6f1-c4a2-586b-1449-8fb578c6247b/Selvitys_Sikojen_kastraatio_2021.pdf?t=1643886578613
Maribo, H., Udesen, F., Christiansen, M.G. & Krustrup, A.K. 2024. Vidensyntese: Hangriseproduktion i Danmark. Landbrug & Fødevarer F.m.b.A. SEGES Innovation. https://www.landbrugsinfo.dk/-/media/landbrugsinfo/public/5/8/0/hangriseproduktion_danmark_rapport_67.pdf
Morales, J., Dereu, A., Manso, A. et al. 2017. Surgical castration with pain relief affects the health and productive performance of pigs in the suckling period. Porc Health Manag 3, 18 (2017). https://doi.org/10.1186/s40813-017-0066-1
MMM 2023: Porsaiden kirurgisesta kastraatiosta luopumista valmistelevan työryhmän loppuraportti https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165073/MMM_2023_16.pdf
Lue lisää:
Porsaiden kastraatiokipua on lääkittävä – tutustu tuottajille suunnattuun oppaaseen
Selvitys: Porsaiden kirurginen kastraatio tulee loppumaan, mutta siirtymävaihe voi olla pitkä
Neuvottelukunta: Porsaiden kirurginen kastraatio on hyvinvointiongelma