fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Suojaa lemmikkikani tappavalta RHD-taudilta rokotteella

kani ruohikossa; RHD

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta suosittelee lemmikkikanien rokottamista kalikiviruksen aiheuttamaa RHD-tautia vastaan. RHD on nopeasti etenevä tauti, joka aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja kuolleisuutta kaniineissa. Julkaisemme ohessa neuvottelukunnan edelleen ajankohtaisen kannanoton joulukuulta 2019.

Kanit tulee suojata tappavalta kalikivirukselta rokotteella

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta suosittelee kaikille lemmikkikaneille RHD / RHD2-rokotetta. Suomeen on levinnyt kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien verenvuotokuumetauti RHD (Rabbit Hemorragic Disease). Tauti aiheuttaa tuskallisen verenvuotokuumeen, joka tuhoaa kanin sisäelimet ja kanit menehtyvät yleensä 2 päivän sisällä oireiden ilmettyä. Tautia ei voi hoitaa, mutta rokote antaa hyvään suojan sitä vastaan. Tauti ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin.

RHD leviää sekä suorassa kontaktissa eläimestä toiseen että epäsuorassa kontaktissa, kuten lentävien hyönteisten tai ravinnon kautta. Lemmikkikanien ulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta haetulla ravinnolla on syytä välttää epidemian aikana villiintyneiden kanien esiintymisalueilla. Tauti on todettu Suomessa myös villistä rusakosta.

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta suosittelee kaikkien kanien rokottamista eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi ja taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Kaneja on Suomessa rokotettu arviolta pari tuhatta, mutta rokotekattavuus on saatava paremmaksi ja maantieteellisesti kattavammaksi taudin leviämisen pysäyttämiseksi. Rokotus tulee myös toistaa vuosittain sen antaman suojan ylläpitämiseksi.

Neuvottelukunta kehottaa myos kaniyhdistyksiaä ja kanien myyjiä huomioimaan hoitosuosituksissaan ja käytännöissaan taudin vaarallisuus ja kehottamaan vuosittaisiin rokotteisiin. Kaneja myydessä ehdotamme, etta myyjät suosittelevat poikasille rokotusta heti 10 viikon ikäisenä. Yleisötapahtumiin tai näyttelyihin ei tule viedä rokottamattomia eläimiä, eikä rokottamattomia kaneja tule maahantuoda.

Helsingissä 17.12.2019
Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan puolesta

Mika Leppinen, puheenjohtaja
Joonas Gustafsson, varapuheenjohtaja

 

Lue lisää:

Kannanotto: Kanit tulee suojata tappavalta kalikivirukselta rokotteella (pdf)

Rabbit hemorrhagic disease RHD – tietoa taudista Ruokaviraston sivulla

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Lihaksi kasvatettavien kanien hyvinvoinnista voit lukea täältä. Citykaneista taas löytyy asiaa täältä.