fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Eläinten hyvinvoinnin tutkimus

Eläinten hyvinvointitutkimus Suomessa

Sikojen hännänpurentaan liittyvä tutkimus edustaa käytännönläheistä eläinten hyvinvointitutkimusta.
Sikojen hännänpurentaan liittyvä tutkimus edustaa käytännönläheistä eläinten hyvinvointitutkimusta.

Eläinten hyvinvointia tutkitaan Helsingin yliopiston Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksessa monitieteisesti, pääosin biologian ja eläinlääketeiteen menetelmin. Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan eläinten sairauksia. Helsingin yliopistossa toimii myös vertailevan kognition tutkimuskeskus. Eläinjalostusta ja -ravitsemusta tutkitaan Luonnonvarakeskuksessa sekä Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksella.

Eläinten hyvinvointi on tutkimusalana varsin laaja, kuten on hyvinvointi käsitteenäkin. Eläintieteellisen lähestymistavan lisäksi eläinten hyvinvointia tutkitaan myös muiden tieteenalojen näkökulmista. Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seura YKES kokoaa yhteen ihmislähtöisen eläintutkimuksen tekijät eri yliopistoistamme.

Eläinten hyvinvointitutkimus on usein käytännönläheistä, ratkaisuhakuista ja soveltavaa. Esimerkkinä tästä käy eurooppalainen yhteistutkimushanke FareWellDock, jossa selvitetään sikojen hännänpurennan terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointia ja mahdollisuuksia hännänpurennan vähentämiseen EU:n tavoitteiden mukaisesti ilman sikojen häntien typistystä. Hännänpurentaan liittyvässä Uusia virikeinnovaatioita sikaloille -tutkimuksessa puolestaan testattiin, missä määrin erilaiset sioille annettavat esineet vähentävät sikojen hännänpurentaa ja mahdollistavat luontaista käyttäytymistä.

Eläinten hyvinvointitutkimus EU:ssa

Euroopan komissio on jo kauan rahoittanut eläinten hyvinvointia koskevaa tutkimusta. EU:n rahoituksella tuetaan hankkeita, joiden pyrkimyksenä on parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia ja kehittää koe-eläintutkimukselle vaihtoehtoisia menetelmiä. EU korostaakin tieteellisen tutkimuksen merkitystä politiikan ja säädösten perustana. EU on tukenut eläinten hyvinvointia koskevia hankkeita tutkimuksen ja kehityksen nykyisen puiteohjelman ja edellisten puiteohjelmien aikana.

Esimerkkinä EU:n laajuisesta yhteistutkimusprojektista käy Welfare Quality, vuosina 2004–2009 EU:n kuudennesta puiteohjelmasta rahoitettu 44 yliopiston ja tutkimuslaitoksen tutkimusprojekti, jonka tuloksena tuotettiin eurooppalaiset mittaristot sikojen, nautojen ja siipikarjan hyvinvoinnin arviointiin tilatasolla. Mittaristo ei kuitenkaan vielä ole täysin valmis. Uutta Welfare Quality ‑mittareissa on, että niissä korostetaan itse eläinten tarkkailua niiden pitoympäristön ohella. Koska Welfare Quality ‑projektissa kehitettyjä eläinten hyvinvoinnin arviointimenetelmiä kysytään ympäri maailman enenevästi, on tulosten käytäntöön saattamiseksi ja mittariston ajantasaistamiseksi perustettu Welfare Quality Network ‑tutkijaverkosto.

Lue lisää eläinten hyvinvoinnin tutkimuksesta Eläinten hyvinvointiraportista, osa 6

  •  
  •  
  •