Opas luonnonvaraisten eläinten hoidossa noudatettavista toimintaperiaatteista on julkaistu. Oppaaseen on koottu ohjeita muun muassa luonnonvaraisten eläinten hoidon etiikasta, eläinten hyvinvoinnista, eutanasiasta, hoitotiloista sekä kiinniotosta, kuljetuksesta ja vapauttamisesta. Luonnonvaraisten eläinten hoitajat ovat jo pitkään kaivanneet selkeitä ohjeita ja hyvien käytäntöjen kokoamista.
Luonnonvaraisten eläinten hoito on loukkaantuneiden, orpojen tai muutoin apua tarvitsevien luonnoneläinten tilapäistä hoitoa, jonka tarkoituksena on palauttaa terveet eläimet takaisin luontoon.
Hädässä olevaa luonnonvaraista eläintä autettava
Eläinten hyvinvointilain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on autettava. Suomessa on vain muutamia ammattimaisesti toimivia luonnonvaraisten eläinten hoitoloita. Suurin osa hoidosta tapahtuu vapaaehtoisten hoitajien toimesta. Käytännössä auttavia tahoja ei ole riittävästi, eikä tarjottu apu ole kaikissa tapauksissa asiantuntevaa. Luonnonvaraisten eläinten hoitotoiminnasta on tehtävä ilmoitus aluehallintovirastolle.
Tietoa tarvitaan luonnonvaraisten eläinlajien hyvinvoinnin edellytyksistä
Suomessa ei ole aiemmin ollut yhteisiä, selkeitä ja yleisesti hyväksyttyjä hyviä käytäntöjä ja ohjeita luonnonvaraisten eläinten hoitoon. Tiedot ja taidot lajien tarpeista ja käyttäytymisestä sekä luonnossa että erityisesti hoito-olosuhteissa ovat usein puutteellisia. Tutkittua tietoa on puuttunut muun muassa oikeanlaisista hoitotiloista, stressin minimoimisesta ja positiivisten ärsykkeiden lisäämisestä.
Oppaan tarkoituksena on varmistaa yhtenäiset perusteet luonnonvaraisten eläinten hoitokäytännöille
Oppaaseen on koottu ohjeet muun muassa luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnin ja eläimen kokeman stressin arvioimiseen, hoidon ajoittamiseen, eutanasiaan, hoitotiloihin sekä kiinniottoon, kuljetukseen ja vapauttamiseen. Opas sisältää tietoa siitä, millaisia erityispiirteitä luonnonvaraisilla eläimillä on, ja miten ne voidaan ottaa huomioon. Opas sisältää myös osiot luonnonvaraisten eläinten hoidon etiikasta sekä luonnonvaraisia eläimiä koskevasta lainsäädännöstä.
Opas on tarkoitettu kaikille luonnonvaraisia eläimiä hoitaville tahoille ja henkilöille. Sen tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla luonnonvaraisia eläimiä hoitavilla on riittävät perustiedot ja -taidot ja että hoitokäytäntöjen perusteet ovat yhtenäiset koko maassa.
Kaavio havainnollistaa luonnonvaraisen eläimen stressikokemusta
Opasta voi käyttää opiskelumateriaalina ja käsikirjana, aiheet on helppo löytää teoksesta otsikoittain. Oppaassa on lisäksi havainnolliset kaaviot luonnonvaraisten eläinten kokemasta stressistä sekä eutanasiasta. Kaavioita on mahdollista käyttää oppaasta erillisinä, ja ne voidaan printata hoitolan seinälle.
Oppaan on laatinut SEY Suomen Eläinsuojelu ry yhteistyössä oppaan rahoittaneen maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston, Eläinten hyvinvointikeskuksen ja Korkeasaaren eläintarhan kanssa. Opas toimitetaan tiedoksi aluehallintovirastoihin ilmoituksen tehneille luonnonvaraisten eläinten hoitajille. Oppaan voi tilata SEYn verkkosivuilta tai ladata alla olevasta linkistä.
Linkki oppaaseen https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165856
Lue lisää:
SEY Suomen Eläinsuojelu ry, Julkaisimme oppaan luonnonvaraisten eläinten hoidosta, 9.10.2024
Maa- ja metsätalousministeriö, Opas luonnonvaraisten eläinten hoitoon julkaistu, 9.10.2024
White, K., Hänninen, L., Valros, A. 2023. Euthanasia and the rehabilitation of wildlife casualties in Finland: decision-making varies depending on the background education of the caregivers. Front. Vet. Sci., Vol 10.
White, K., Hänninen, L., Sainmaa, S., Valros, A. 2024. Reasons for admission and rehabilitation rates of various wildlife species in Finland. Front. Vet. Sci., Vol 11.
Luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnista EHK:n eläintietosivuilla:
– Luonnonvaraisten eläinten hyvinvointi, Eläinten hyvinvointi Suomessa III
– Luonnonvaraisen eläimen hoito: yksilön vai kannan etu? (26.02.2020)