fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Hyönteisten hyvinvointiin heräillään hiljalleen

Hyönteisruoka tekee tuloaan suuren yleisön lautasille, mutta hyönteisten hyvinvointi on vielä suurelta osin tutkimaton suo. Hyönteiset ovat eläimiä, joilla on tarpeita ja tuntemuksia, ja joihin pätee kaikki eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoon, valmistukseen ja markkinointiin liittyvät säädökset ja edellytykset.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti viime viikolla, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan. Suomi päätti muuttaa tulkintaansa EU:n uuselintarvikeasetuksesta niin, että kokonaisina käytettävät tai syötävät hyönteiset eivät kuulu asetuksen piiriin. Muutoksen myötä hyönteisalaa tullaan valvomaan normaalissa elintarvikevalvonnassa.

Hyönteisten hyvinvoinnista sen sijaan ei vielä tiedetä paljoakaan. Millaisia käyttäytymis- ja olosuhdetarpeita hyönteisillä on? Tuntevatko ne kipua, ja jos, niin millaista? Miten hyönteiset tainnutetaan ja/tai teurastetaan niin, etteivät ne kärsi tarpeettomasti? Hyönteisten käyttö ja hyvinvointi kiinnostavat yhä useampaa kuluttajaa. Tieto on tarpeen myös uudistuvan eläinsuojelulain eläinlajikohtaisten asetusten laadinnassa. Lue lisää hyönteisten hyvinvointikysymyksistä Luken blogista.

Hyönteiset ovat jotain ”uutta ja erilaista”

Hyönteisten rooli ravinnon- ja rehuntuotannossa ja muissa mahdollisissa tehtävissä, kuten jätteiden käsittelyssä, tulee kasvamaan. Ruokahyönteismarkkinan volyymi maailmalla oli vuonna 2015 jo 33 miljoonaa dollaria, ja vuoteen 2023 mennessä sen ennustetaan kasvavan 522 miljoonaan dollariin. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Miika Tapio toteaa blogikirjoituksessaan, että hyönteiset tulevat vauhdilla, joka yllättää meidät kaikki.

Hyönteisten käyttöä proteiinin lähteenä ihmis- ja eläinravinnossa tutkitaan jo monella sektorilla. Esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen tutkimushankkeissa selvitetään hyönteisten hyödyntämisen edellytyksiä ja valmiuksia ruokaketjussa, hyönteistalouden toteuttamisvaihtoehtoja ja tuotantomalleja, teollisuuden kasviperäisten sivuvirtojen soveltuvuutta hyönteisten rehuiksi sekä hyönteisten käyttöä virikekalanpoikasten rehuna. Tutkimusta itse hyönteisten hyvinvoinnista ja siihen liittyvistä tarpeista ei vielä ole liikaa. Hyönteisten käytön laaja hyväksyntä tulee mitä todennäköisimmin edellyttämään, että tieto hyvinvoinnista karttuu, ja sitä hyödynnetään hyönteisten kasvatuksessa.

 

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.