fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Kana luonnossa

Kanojen arvojärjestys on suoraviivainen

maatiaiskanoja; kana luonnossa
Pienissä parvissa kanoilla on selkeä nokkimisjärjestys.

Luonnonoloissa kanat muodostavat melko vakaita parvia, joissa on useita kanoja ja yksi kukko. Kukot voivat elää myös yksinään tai muutamien kukkojen parvissa. Parven linnut syövät, juovat, lepäävät ja ottavat hiekkakylpyjä yhtäaikaisesti.

Kanoilla on melko suoraviivainen sosiaalinen arvojärjestys, jota sanotaan myös nokkimisjärjestykseksi. Sosiaalisessa asemassa alimpana olevat kanat voivat ajoittain kärsiä ylempänä olevien aggressiivisuudesta. Arvoasema osoitetaan uhkaavilla eleillä ja nokkimalla.

Aamu- ja iltahämärä on kanojen aktiivisinta aikaa

Kanoilla on kotialueellaan hyvin säännöllinen päivärytmi. Kanat ovat aktiivisimpia aamu- ja iltahämärän aikaan, jolloin ne myös syövät eniten. Ravinnon hankintaan ja syömiseen kuluu kanan päivästä huomattava aika. Ruokavalio on luonnonoloissa hyvin vaihteleva: siemeniä, hedelmiä, selkärangattomia eläimiä ja raatoja. Kanat syövät hieman myös sulamatonta ainesta, kuten hiekkaa ja pieniä kiviä. Osa hiekasta päätyy kivipiiraan auttaen suurien ruokapalasten hienontamisessa. Kanat juovat tiheään, jopa useita kymmeniä kertoja päivässä. Luonnonoloissa kanat voivat liikkua päivän aikana useita kilometrejä. Aikuinen kana kävelee ja juoksee mieluummin kuin lentää.

Kana nukkuu yönsä oksalla

Luonnossa kanat nukkuvat yönsä puiden oksilla, missä ne ovat turvassa sekä maa- että ilmapedoilta. Oksalla nukkumisen taito kehittyy noin kuuden viikon iässä, jolloin kanojen lihaksisto on kehittynyt riittäväksi, jotta ne pysyvät istuma-asennossa myös vilke- eli REM-unen aikana. Kana nukkuu yöstä toiseen mieluiten samalla oksalla, mutta lyhyitä päivälepoja se voi ottaa vaihtelevasti eri oksilla. Oksalla levätessään kanat voivat olla hyvin lähekkäin. Kanat asettuvat yöpuulle noin tuntia ennen auringon laskua. Lepäämisen ja nukkumisen lisäksi oksilla suitaan höyhenpeitettä.

Luonnossa kana huolehtii poikasistaan useita kuukausia

Maatiaiskana; kana luonnossa
Luonnossa kanaemo huolehtii poikasistaan pitkään.

Lisääntymisaikaan keväisin kukolla on useista kanoista koostuva haaremi. Kukko astuu haaremin kanat, jotka munivat 10–15 munaa itse rakentamaansa pesään.

Sanonta huolehtivaisesta kanaemosta ei ole tuulesta temmattu. Luonnossa kana hautoo munat ja huolehtii poikasistaan aina siihen saakka, kunnes poikaset ovat 4–5 kuukauden ikäisiä. Tällöin poikaset siirtyvät täysjäseniksi isompaan parveen.

Höyhenpeitettä huolletaan monella tapaa

Kanan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että höyhenpeite on hyvässä kunnossa. Kana pitää höyhenpeitteestään huolta monin tavoin, kuten sukimalla sekä kylpemällä hiekassa ja auringossa. Sukien kana poistaa höyhenpeitteestä pölyä, likaa ja loisia sekä asettelee höyhenet hyvään järjestykseen. Sukiessaan kana myös levittää höyheniinsä perärauhasen tuottamaa vahaa, joka pitää höyhenpeitteen puhtaana ja kuivana.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.