fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Toimi oikein riistakolarissa

Keväisessä aamu- ja iltahämärässä autoillessa riski törmätä villieläimeen on suurempi kuin muina vuodenaikoina. Hirviemot ovat vieroittaneet viimekesäiset vasansa, jotka poukkoilevat holtittomasti liikenteessä, ja muillakin eläimillä on kevätkiireitä toimitettavana pitkin poikin teitä. Riistakeskus muistuttaa, että kolarin sattuessa on tärkeää varoittaa muuta liikennettä. Suurpedon, hirvieläimen tai villisian kanssa kolaroidessa on hälytettävä poliisi paikalle. Myös pienempien eläinten kohdalla on huolehdittava siitä, että loukkaantunut eläin lopetetaan nopeasti ja asianmukaisesti.

Varoita muuta liikennettä, huolehdi loukkaantuneista

Eläinkolarin jälkeen varoitetaan muuta liikennettä enempien kolarien ehkäisemiseksi. Varoituskolmio viedään 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta, hätävilkut laitetaan päälle ja auto siirretään pois tieltä, jos mahdollista. Jos eläin on kuollut, myös se on mahdollisuuksien mukaan siirrettävä tieltä. Henkilövahingon sattuessa luonnollisesti huolehditaan ensisijaisesti loukkaantuneista (ks. Punaisen Ristin ohjeet liikenneonnettomuuden varalle).

Suurpetojen (karhu, susi, ilves, ahma), hirvieläinten (hirvi, peurat, kauriit) ja villisikojen kanssa kolaroitua on soitettava hätänumeroon (112) ja ilmoitettava onnettomuuspaikan sijainti. Autoilijan on mahdotonta arvioida, vahingoittuiko eläin kolarissa vai ei. Pienikin yhteentörmäys voi johtaa eläimen loukkaantumiseen, eikä siitä jää välttämättä jälkiä onnettomuuspaikalle tai autoon. Petoeläin voi juosta pitkiäkin matkoja loukkaantuneena, Riistakeskus muistuttaa. Jos eläin on loukkaantunut ja päässyt karkuun, poliisi johtaa eläimen jäljestystä tai suurriistavirka-apu järjestää paikalle metsästäjät ja jälkikoiran.

Jos eläin, varsinkin suuri, loukkaantuu ja jää paikoilleen, siihen on syytä pitää etäisyyttä. Loukkaantunut eläin voi käyttäytyä aggressiivisesti tai muuten arvaamattomasti. Jos iso eläin on selvästi aggressiivinen, autosta ei kannata poistua ollenkaan.

Pieni loukkaantunut villieläin on armeliainta lopettaa heti, mutta lemmikkiä ei pidä mennä lopettamaan itse

Autokolariin joutunut pienikokoinen eläin kuolee usein välittömästi, jolloin yliajajan velvollisuutena on siirtää raato pois tieltä. Jos eläin loukkaantuu ja jää paikoilleen, sen saa lopettaa itse, jos lopetuksen osaa tehdä oikein lisäämättä eläimen kärsimystä enempää. Pienen eläimen lopettaminen nopeasti käy esimerkiksi – niin tylyltä kuin se kuulostaakin – ajamalla sen yli uudestaan ja tarkistamalla, että eläin varmasti kuoli. Jos eläintä ei pysty lopettamaan itse, on pyydettävä apua tai odotettava, kunnes poliisi tai suurriistavirka-apu tulee paikalle.

Jos kolari sattuu koiran kanssa, koiraa ei pidä mennä lopettamaan omatoimisesti. Koira on toimitettava eläinlääkäriin, joka tekee päätöksen eläimen hoidosta tai lopettamisesta.

Merkitse kolaripaikka

Kolaripaikka merkitään riistaonnettomuusmerkillä tai muulla selkeällä tavalla mahdollisimman pian. Merkki pitää pystyä havaitsemaan ohi ajettaessa. Merkki auttaa onnettomuustutkijoita tilanteen selvittämisessä kolarin jälkeen. Kolaripaikalla ei pidä liikkua tarpeettomasti eikä sotkea jälkiä, jotta jälkikoiran työskentely ei häiriinny.

Lähde: Riistakeskuksen ohjeet toimintaan eläinkolarissa

Muista:

  • Varoita muuta liikennettä
  • Huolehdi loukkaantuneista
  • Hälytä poliisi paikalle soittamalla hätänumeroon 112
  • Anna riittävä paikkakuvaus
  • Merkitse onnettomuuspaikka
  •  
  •  
  •