fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Kannanotto: Metsästäjän oikeus tappaa villiintynyt kissa on poistettava metsästyslaista

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto 20.12.2017

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta pitää ongelmallisena, että villiintyneen kissan saa tappaa metsästyslain nojalla. Villiintyneen ja kesyn kissan erottaminen toisistaan on äärimmäisen vaikeaa, minkä vuoksi neuvottelukunta esittää mainintaa kissasta tässä yhteydessä poistettavaksi metsästyslaista.

Metsästyslain 48. pykälän mukaan alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa alueellaan oleva rauhoittamaton eläin. Villiintyneeseen kissaan sovelletaan, mitä rauhoittamattomista eläimistä säädetään. Neuvottelukunnan mielestä maininta villiintyneestä kissasta rauhoittamattomana lajina on poistettava metsästyslaista.

Villiintyneen kissan erottaminen vapaana liikkuvasta kesystä kotikissasta on käytännössä mahdotonta. Kesykin kissa voi hätääntyneenä käyttäytyä villiintyneen kissan tavoin pelokkaasti ja aggressiivisesti. Villiintyneelle kissapopulaatiolle on yleensä löydettävissä omistaja, ja yksittäistä luonnosta löytyvää kissaa on ensisijaisesti pidettävä löytöeläimenä.

Tilanne on kohtuuton myös metsästäjien kannalta, sillä kissan villiintyminen on vaikea todentaa ja lainsäädännön tulkinta on haastavaa. Metsästäjillä ei voida olettaa olevan edellytyksiä kissan villiintymisen arviointiin.

Neuvottelukunnan mielestä on hyvä, että kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on kielletty eläinsuojelulain ohella myös metsästyslaissa.

Helsingissä 20.12.2017

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan puolesta

Mika Leppinen, puheenjohtaja, puh. 050 373 5716
Laura Hänninen, varapuheenjohtaja, puh. 050 415 1180

 

Tämä on Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto. Eläinten hyvinvointikeskus toimii eläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien sihteerinä ja julkaisee niiden kannanotot blogissaan.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.