fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Loputkin lausunnot lakiluonnokseen nyt julkaistu

Eläinten hyvinvointilain lausuntokierroksen päätteeksi myös maa- ja metsätalousministeriön kirjaamoon lähetetyt kirjalliset lausunnot, mukaan lukien Eläinten hyvinvointikeskuksen lausunto, löytyvät nyt verkosta.

EHK:n lausunto korostaa eläinten olennaisten käyttäytymistarpeiden tyydyttymistä hyvinvoinnin edellytyksenä. Tärkeä käyttäytymistä rajoittava tekijä on eläinten pitäminen kytkettynä (parsinavetat, porsimis- ja tiineytyshäkit). Eläimen liikkumisenvapaus ja mahdollisuus toteuttaa esimerkiksi hormonaalisesti säädeltyjä pesänrakentamisen ja jälkeläisten hoidon tarpeita toteutuvat parhaiten silloin, kun eläintä ei pidetä kytkettynä edes väliaikaisesti.

Jatkuvasti saatavilla oleva juomavesi on eläinten hyvinvoinnin perusedellytys. Pienikin vajaus eläimen päivittäisessä nesteentarpeessa riskeeraa eläimen hyvinvoinnin aiheuttamalla levottomuutta ja vähentämällä eläimen ruokahalua. Eri eläinlajien juomatavoissa ja -frekvensseissä on eroja ja lisää tutkimusta niistä tarvitaan, mutta lähtökohtana on oltava, että eläin voi tyydyttää nesteentarpeensa ilman ihmisen asettamia rajoituksia.

Muita tärkeiksi nostettuja asioita EHK:n lausunnossa ovat muun muassa kivunlievitys vasikoiden nupoutuksen ja porsaiden kastroinnin yhteydessä sekä eläinjalostuksen ohjaaminen enemmän eläinten hyvinvointia painottavaan suuntaan. Eläimen kunnioittaminen riippumatta eläimen taloudellisesta tai muusta arvosta ihmiselle on perusta, jolle eläinten pito ja kohtelu on rakennettava.

Lue Eläinten hyvinvointikeskuksen lausunto kokonaisuudessaan täältä ja kaikki annetut lausunnot täältä.