fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Koirien tuonnissa kiinnitettävä huomiota eläintautien ehkäisemiseen

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto 13.3.2017

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta kehottaa koirien tuojia ja ottajia tiedostamaan vastuunsa sekä eläinten hyvinvointiin liittyen että ihmisille ja eläimille vaarallisten tautien leviämisen ehkäisemisessä. Pelkkä leima koiran papereissa ei takaa, että koira on terve.

Suomessa arvioidaan olevan noin 800 000 koiraa, joista rekisteröimättömien koirien lukumäärä on kasvanut viime vuosina. Kasvua arvioidaan tulevan rescue-tuonneista sekä rekisteröimättömien koiranpentujen ”halpatuonnista” ulkomailta. Rescue-koiralla tarkoitetaan ulkomailta Suomeen tuotavaa koditonta koiraa. Rescue-koiria tuovat Suomeen sekä järjestäytyneet toimijat että yksityiset ja järjestäytymättömät tahot. Laillisen tuonnin ohella koiria tuodaan maahan myös laittomasti.

Eläintautien ennaltaehkäisyn kannalta rescue-toimijan aktiivisuus jo lähtömaassa on tarpeen. Koirat on tarkastettava, rokotettava ja lääkittävä jo ennen tuontia Suomeen. Alkuvaiheen loistartunta ei välttämättä näy testeissä heti, ja esimerkiksi sydänmatoja esiintyy Suomeen tuoduilla rescue-koirilla yllättävän usein. Terveystarkastuksesta ja loistesteistä on huolehdittava myös Suomeen tuonnin jälkeen. Lakisääteisten rokotusten ja loishäätöjen ohella tuojan on huolehdittava myös muiden tarttuvien ja koirille vaarallisten eläintautien kuten parvon ja penikkataudin ehkäisystä.

Neuvottelukunta haluaa kiinnittää huomiota myös siihen, että kodinvaihtaminen tai kadulta tai koiratarhalta kotiin muuttaminen on koiralle aina stressitilanne, joten koiran sopeutumisongelmiin on varauduttava. Esimerkiksi hoitamaton kipu, arkuus ihmisiä kohtaan ja vaikeus tulla toimeen toisten koirien kanssa voivat aiheuttaa ongelmia.

Helsingissä 13.3.2017

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta

Puheenjohtaja Mika Leppinen (puh. 050 373 5716)

Varapuheenjohtaja Laura Hänninen (puh. 050 415 1180)

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.