fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Ihmisten vuorovaikutus kiinnittää koiran katseen

Kotimaisen tutkimuksen mukaan koirat katsovat mielellään kuvia sosiaalisesta vuorovaikutuksesta – aivan kuten ihmisetkin. Molemmat kiinnittävät kasvokuvissa huomionsa silmiin, jotka välittävät sosiaalista tietoa.  

Katseen suuntaa mittaava tutkimus toteutettiin vertailemalla koiria ja ihmisiä. Kaikille testattaville näytettiin samoja kuvia. Valokuvissa oli ihmisiä ja koiria sosiaalisessa tilanteessa, kuten leikkimässä tai tapaamassa toisiaan. Lisäksi näytettiin kuvia, joissa ihmiset tai koirat olivat selät vastakkain suuntaamassa poispäin toisistaan.

Tutkijatohtori Miiamaaria Kujala kertoo, että ihmisistä ja koirista otetut kuvat erosivat toisistaan, sillä lajien keskinäinen vuorovaikutus on erilaista. ”Koirat leikkivät, ja ihmiset kättelivät tai vaikkapa halasivat.”, Kujala kertoo.

Tutkitut koirat ja ihmiset katsoivat pisimpään niitä kuvia, joissa oli sosiaalista vuorovaikutusta. Erityistä uusissa tutkimustuloksissa oli se, että koirat katsoivat pisimpään ihmisiä ja ihmiset mieluiten koiria. Syynä saattaa olla se, että erilajisten käytöksen tulkitseminen vie enemmän aikaa.

Kesyjä koiria käytetään paljon vertailevissa kognitiotutkimuksissa, koska ne ymmärtävät hyvin ihmisten vuorovaikutusta ja elekieltä. Osa taidoista on synnynnäisen alttiuden ansiota ja osa oppimisen tulosta.  Yhtä tarkkaa, vertailevaa tutkimusta koirien ja ihmisten katsekäyttäytymisestä ei ole tehty aiemmin.

Teksti: Leena Pihkala

Comparison of dogs and humans in visual scanning of social interaction-tutkimus löytyy Royal Society Open Sciencen sivuilta. Tutkimuksen tekijät ovat Heini Törnqvist, Sanni Somppi, Aija Koskela, Christina M. Krause, Outi Vainio ja Miiamaaria Kujala.

Uutinen tutkimuksesta Science-lehdessä