fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Lampaan hyvinvointi

Kaikki syömään samaan aikaan

Lammas arvostaa ruokaseuraa; lampaan hyvinvointi
Lammas arvostaa ruokaseuraa.

Lampaan hyvinvointi edellyttää välttämättä toisten lampaiden seuraa. Lampaiden sisäsyntyinen tarve toimia samanaikaisesti toisten lampaiden kanssa on huomioitava jo lampolan pitopaikkaa suunniteltaessa. Kaikkien yksilöiden on mahduttava syömään samaan aikaan. Lammastilojen eläinsuojeluvalvonnoissa on usein todettu puutteita lampaiden mahdollisuudessa syödä yhtä aikaa. Lampaiden vahva laumakäyttäytyminen on otettava aina huomioon myös lampaita käsiteltäessä.

Yksittäin käsittelyyn otettu lammas pyrkii kaikin tavoin takaisin toisten lampaiden seuraan. Hyvinvoinnin kannalta lauman pysyvyys ja lajityypillinen laumaelämä on lampaille tärkeää.

Lampaiden pitoa ja hyvinvointia koskevaa eläinsuojelulainsäädäntöä on koottu Ruokaviraston Lammas – eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna -oppaaseen. Oppaan julkaisun jälkeen lampaita koskeva lainsäädäntö on jonkin verran muuttunut, joten ajan tasalla oleva lainsäädäntö kannattaa tarkistaa täältä. Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on määritellyt lampaiden olennaiset käyttäytymistarpeet.

Hyvinvoiva lammas on valpas

Terveen, hyvinvoivan lampaan tunnusmerkkejä ovat uteliaisuus ja ympäristön valpas tarkkailu, kuten saaliseläimillä yleensä. Lammas syö ja juo terveenä hyvin, ulostaa yleensä papanoita ja märehtii laidunnusjaksojen välillä. Silmät ja nenä ovat kuivat ja korvat kääntyvät äänien ja katseen suuntaan. Sairas lammas on hyvä eristää muista, mutta eristetyllä lampaalla tulee olla näköyhteys muihin lampaisiin.

Totuta lammas nuorena käsittelyyn

lampaan hyvinvointi edellyttää muiden lampaiden seuraa myös silloin, kun lammas on käsiteltävänä
Käsittelyissäkin lammas haluaa olla muiden lampaiden seurassa.

Lampaita olisi hyvä totuttaa jo karitsoina tuleviin käsittelyihin, kuten punnitukseen, kuntoluokitukseen ja sorkanhoitoon. Lammas haluaa nähdä edessään olevan lampaan hännän koko ajan – tämä tulee ottaa huomioon käsittelykäytäviä, niin sanottuja rännejä, suunniteltaessa. Käsittelyränneissä ei saisi olla 90 asteen mutkia. Lammas pyrkii mielellään pois käsittelytilasta kohti avarampaa ja valoisampaa tilaa.

Emo ja karitsa leimautuvat toisiinsa. Etenkin karitsan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että se saa rauhassa leimautua emoonsa karitsointikarsinassa. Samalla hoitajan on hyvä seurata karitsojen hyvinvointia, kuten niiden ternimaidon riittävää saantia.

Laitumella tarvitaan suojaa auringonpaahteelta

Hyvällä laitumella koko lauma pääsee yhtä aikaa varjoon; lampaan hyvinvointi
Hyvällä laitumella koko lauma pääsee yhtä aikaa varjoon.

Lampaat tarvitsevat laitumella suojaa suoraa auringonpaahdetta vastaan. Suojaksi käyvät kasvillisuus ja varjoa tarjoavat maaston kohdat. Lammas sietää sadetta, jos sen turkki pääsee tuulessa hyvin kuivumaan.

Sisällä lampolassa kosteus ja veto aiheuttavat ongelmia lampaan hyvinvoinnille. Sisäilman tulisi olla raikasta, mutta vedotonta. Kosteus on pidettävä hyvin hallinnassa.