fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Kissa kaipaa arvostusta

kissa kaipaa arvostusta

Löytöeläintaloihin vuosittain päätyvien kissojen valtava määrä kertoo, että kissa ei lemmikkieläimenä nauti samanlaista arvostusta kuin esimerkiksi koira. Kissan ajatellaan ehkä olevan halpa ja helppo lemmikki, joka pärjää pitkälti omillaan. Odotusten osoittauduttua virheellisiksi kissa hylätään harkitsemattomasti. Todellisuudessa kissa on hyvin hoidettuna pitkäikäinen, seurallinen ja aktiivinen lemmikki. Se arvostaa vakaita olosuhteita ja omistajansa vaivannäköä lajinmukaisen käyttäytymisen mahdollistamiseksi.

Viimeaikaiset uutiset kissojen heitteillejätöistä ja löytöeläintalojen kissaruuhkista herättävät huolta kissojen ystävissä ja eläinsuojelijoissa. Joidenkin arvioiden mukaan ongelma ei ole enää perinteisen kesäkissan ottaminen ja hylkääminen, vaan ennemminkin vapaana ulkoilevien kissojen vahinkopentueet ja niiden villiintyminen, sekä hankalaksi koettujen lemmikkikissojen vieminen löytöeläintaloihin ”löytökissoina”. Toisaalta löytöeläintalot pullistelevat kissoista juuri ja etenkin syksyisin, joten kesäkissakulttuurikin näyttää vielä istuvan tiukassa. Miten kissan arvostusta saataisiin nostettua samalle tasolle esimerkiksi sen kanssa, miten koiria arvostetaan lemmikkieläiminä?

Kissalle hankintahinta

Kissanpentuja saa usein ilmaiseksi tai nimellisellä hinnalla. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:n mukaan kissan statusta voidaan nostaa tekemällä kissan hankinnasta vaikeampaa ja kalliimpaa. Hintaa nostaisi automaattisesi kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti, mutta se yksin ei vielä tekisi hinnasta kohtuuttoman suurta. Kissanostajan on joka tapauksessa varauduttava siihen, että rahaa menee kissan hankinnan jälkeen myös muun muassa hoitoon, ruokaan, eläinlääkärikuluihin ja mahdolliseen vakuutukseen.

Leikkaaminen säästäisi ei-toivotuilta pentueilta

Vielä parempi olisi, kun ei-toivottuja kissapentueita ei ylipäätään syntyisi. Tässä auttaisi kaikkien sellaisten kissojen leikkauttaminen, joilla ei aiota teettää pentuja. Erityisesti kissat, jotka päästetään yksin ulkoilemaan, olisi ehdottomasti kastroitava/steriloitava. Leikkaamatonta kissaa ei tule päästää yksin ulos vaeltelemaan.

Käyttäytymistarpeiden tunteminen auttaa ymmärtämään kissan käytöstä

Kissan käyttäytymisestä on paljon asiallista tietoa tarjolla (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä), mutta tiedon tulisi tavoittaa paremmin kaikki kissanomistajat. Kissalla on lajinmukaisia käyttäytymistarpeita, joiden tunteminen auttaa ymmärtämään kissaa ja tunnistamaan oudonkin käyttäytymisen taustalla mahdollisesti olevat hyvinvointiongelmat.

Kissa tarvitsee seuraa, tekemistä ja saalistusleikkejä sekä lajinmukaisen käyttäytymisen mahdollistavia kiipeily- ja kynsimispaikkoja. Kissalla on oltava riittävästi omaa tilaa ja piilopaikkoja etenkin, jos taloudessa on useampi kissa. Hiekkalaatikon on oltava sellainen, että kissa käyttää sitä mielellään. Kissan hyvinvointi ja olosuhteet on jo lainkin mukaan tarkistettava riittävän usein, mikä tarkoittaa, ettei kissaa voi jättää selviytymään yksin esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Luonnossa kissa on haitallinen vieraslaji

Vapaasti liikkuessaan tavallinen kotikissakin on Suomen luontoon kuulumaton vieraslaji ja tehokas saalistaja. Kotimaisen tutkimuksen mukaan vapaasti ulkoilevat kotikissat tappavat varsinkin lämpimänä kautena joka kuukausi noin miljoona saaliseläintä, joista yli 140 000 on lintuja.

Vapaana kulkeva kotikissa on alttiina monille vaaroille. Liikenne, pedot, taudit ja loiset ovat vapaana liikkuvalle kissalle todellinen uhka. On myös mahdollista, että kissa liittyy osaksi villiintynyttä kissalaumaa, eikä enää palaa kotiinsa.

Villiintyneen kissan kohtalo on kova

Villiintyneenä kissa on haitallinen vieraslaji. Villiintyneeksi kissa luokitellaan silloin, kun se saa kaiken ravintonsa luonnosta. Villiintyneet kissat saalistavat kotikissoihin verrattuna jopa viisinkertaisen määrän lintuja ja pikkujyrsijöitä.

Villiintynytkään kissa ei pärjää Suomen luonnossa pitemmän päälle. Keskenään lisääntyvät villiintyneet kissat muodostavat sisäsiittoisia populaatioita, joissa kärsitään sairauksista ja aliravitsemuksesta. Kissa kestää huonosti pakkasta, joten talven tullen villikissan kohtalona on kuolema, ellei se löydä suojaa pakkasilta.

Keinoja nostaa kissan arvostusta lemmikkinä on pohdittu myös Seura-ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan ja SEY:n vuosi sitten järjestämässä asiantuntijaseminaarissa. Lue lisää seminaarin annista täältä.

  • 56
  •  
  •