Siirry sisältöön
Tillbaka

Hantera fångad fisk på rätt sätt

Hantera fångad fisk på rätt sätt

Fiske är en av våra mest populära fritidsaktiviteter. Det bjuder både på naturupplevelser och möjligheten att skaffa sin egen mat. Men det är viktigt att komma ihåg att fiskar är kännande varelser som kan uppleva både smärta och stress. En ansvarsfull fiskare ser till att fisken avlivas snabbt och skonsamt. Smärta och stress påverkar fiskens livsfunktioner, och enligt djursvälfärdslagen är det förbjudet att orsaka onödigt lidande. Ju snabbare avlivningen sker efter fångst, desto mindre hinner fisken lida.

Så avlivar du en fisk på ett ansvarsfullt sätt

1. Bedöva direkt efter fångst

  • Slå ett snabbt och kraftfullt slag mot fiskens huvud, strax bakom ögonen där hjärnan sitter
  • Använd en fiskklubba eller annat lämpligt redskap
  • Fisken är ordentligt bedövad när den slutar röra sig och inte längre reagerar på beröring

2. Avliva genom avblodning

  • Skär av ett gälblodkärl med en vass kniv
  • Låt fisken blöda ut i vatten eller i en hink
  • Mindre fiskar kan avlivas genom ett snabbt nackbrott

Varför är avblodning viktig?

  • Säkerställer en snabb och skonsam död
  • Förbättrar köttets kvalitet och hållbarhet

Undvik dessa misstag:

  • Förvara inte levande fisk i vattenhinkar
  • Lämna inte fisken att kvävas på land
  • Häng inte upp fisken i gälarna

Kom ihåg!

  • Bestäm i förväg vilka fiskar du tänker ta upp
  • Hantera fisken med våta händer – fiskens skyddande slemlager är känsligt och skadas lätt
  • Avliv fångsten omedelbart
  • Om du släpper tillbaka fisken, gör det varsamt
  • Lär även barn att hantera fiskar på ett ansvarsfullt sätt

 

Spara vår fiskeguide:

 

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.