Takaisin

Totta vai tarua? Testaa tietosi yleisistä väittämistä

Totta vai tarua?

Voiko possun hyvinvoinnin maistaa sen kyljyksestä, tai lypsääkö hyvinvoiva lehmä enemmän kuin muut? Testaa tietosi – oletko samaa mieltä kuin eläinten hyvinvoinnin tutkijat?

Eläinten hyvinvoinnista on liikkeellä monenlaisia väittämiä ja sananparsia, joihin voi törmätä netin keskustelupalstoilla, mielipidekirjoituksissa ja lehtiartikkeleissa, jopa asiantuntijapuheenvuoroissa. Osa väittämistä vaikuttaa intuitiivisesti järkeenkäyviltä tai on käytännön havaintoihin perustuvia yleistyksiä. Tutkimustiedon valossa osalle väittämistä on tieteellistä pohjaa, osalle ei.

Totta vai tarua -testissä on yhdeksän väittämää muun muassa eläinten hyvinvoinnista, käyttäytymistarpeista, kognitiivisista kyvyistä ja pito-olosuhteista. Vastattuasi saat lyhyet perustelut oikeille vastauksille sekä kokonaispistemääräsi. Jokaisen kysymyksen perässä on myös linkki lisätiedon ääreen.

Totta vai tarua, tiedettä vai anekdootteja?

Vastaukset ja perustelut on pohdittu yleistäen eläinten hyvinvointi- ja käyttäytymistieteisiin ja voimassaolevaan eläinsuojelulainsäädäntöön nojaten. Osaan väittämistä voi perustellusti olla muitakin näkemyksiä, ja poikkeuksia löytyy aina. Jos haluat kommentoida väittämiä ja vastauksia tai nostaa esiin uusia näkökulmia, voit ottaa meihin yhteyttä esimerkiksi tällä lomakkeella.

Ei muuta kuin testaamaan!

Tutustu myös Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskukseen, jossa tutkitaan muun muassa eläinten mieltä ja tunteita, unta ja lepoa sekä kipua ja sairauskäyttäytymistä.

  • 2
  •  
  •