fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Koira luonnossa

Koira on joustava sopeutuja

Mölkkypäät_ja_porkkana_1003
Koira sopeutuu uuteen ympäristöön helpommin pentuna kuin aikuisena.

Koiran käyttäytyminen on joustavaa; siksi kaikkien koirien kaikkea käyttäytymistä ei saada sopimaan tiettyyn kaavaan. Ei myöskään ole olemassa lauma- tai ryhmäjärjestystä, jonka kaikkien koirien voisi olettaa omaksuvan.

Puolivillien koiraryhmien sosiaalinen järjestelmä ei ole susilaumojen kaltainen. Puolivilleissä koiraryhmissä useampi kuin yksi uros-naaraspari voi lisääntyä, eikä sosiaalinen asema ryhmässä ole välttämättä riippuvainen koirayksilön arvoasemasta.

Koira on mestari ihmisen käyttäytymisen havainnoinnissa

Koira eroaa sudesta erityisesti suhteessaan ihmiseen. Koirat luottavat ihmisen ohjeisiin jopa enemmän kuin itse näkemäänsä. Ihmisen kanssa pennusta saakka eläneet sudet sen sijaan yrittävät selviytyä tilanteista itsenäisesti. Koira on kehittynyt erityisen hyvin tarkkailemaan ihmisen käyttäytymistä. Koiranpentu seuraa ihmisen eleitä jo kuuden viikon ikäisenä. Ihmiseen tottuneelle sudenpennulle on sen sijaan vaikea opettaa katsekontaktia ihmisen kanssa. Koira on kognitiivisilta ominaisuuksiltaan sutta joustavampi. Joustavuus mahdollistaa toimivan yhteistyön koiran ja ihmisen välillä.

  •  
  •  
  •