fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Kissa luonnossa

Kissan reviiri on laaja

kissa_luonnossa
Kissa on luonnossa petoeläin, jolla on laaja reviiri.

Vapaasti ulkoilevan kissan reviiri voi olla yli neliökilometrin kokoinen. Kaupunkikotikissan reviiri on keskimäärin kuusi hehtaaria. Yöaikaan ulkoileva kissa liikkuu keskimäärin 400 metrin säteellä kodistaan ja kulkee isojenkin teiden yli autoja varoen. Edellämainitut tiedot ilmenevät Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa seurattiin 20 kotikissan öisiä liikkeitä paikannuslaitteilla.

Kissat kuulevat hyvin korkeita ääniä. Hyvästä kuulosta on hyötyä kissan saalistaessa hiiriä ja rottia, jotka viestivät keskenään korkein äänin. Kissa näkee hämärässä paljon ihmistä paremmin ja petoeläimenä havaitsee erityisesti liikkeen hyvin.

Kissoja hylätään paljon

Kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on metsästyslaissa (615/1993) kielletty. Suomessa löytökissoja, villiintyneitä tai puolivillejä kissoja päätyy eläinsuojelujärjestöjen tilastoihin ja löytöeläinten vastaanottopaikkoihin arviolta noin 10 000 vuodessa. Ongelmaksi ovat muodostuneet myös villiintyneet kissapopulaatiot. Villiintyneet kissat hankkivat ravintonsa itse, mutta elävät ihmisasutusten läheisyydessä ja pysyvät hengissä ihmisten avustuksella. Villeissä tai puolivilleissä populaatioissa kissat lisääntyvät hallitsemattomasti, sairastuvat herkästi, eivät saa kotieläimelle kuuluvaa asianmukaista hoitoa ja kärsivät talvisin ravinnon puutteesta ja kylmästä.

Kissat ovat yksineläjiä, kun ravintoa on niukasti

kissa-polkyt_tunkkari
Kissa on huonossa ravintotilanteessa yksineläjä.

Kissa ei ole erakko, mutta ravintotilanne luonnossa voi ajaa sen elämään yksin. Sukulaiskissoista koostuvia yhteisöjä kuitenkin muodostetaan, mikäli ravintoresursseja ja suojaa on riittävästi. Kissayhteisöissäkin vieraisiin kissoihin suhtaudutaan vihamielisesti, eivätkä yhteisön kissat itse vaihda ryhmää. Tästä syystä ihmisen luomissa kissayhteisöissä, etenkin rajallisisissa resursseissa, kissoilla on usein sosiaalisen käyttäytymisen ongelmia.

Lue lisää kissan käyttäytymisestä Tiede-lehden artikkelista Maailman rakastetuin peto.