Eläinsuojelusta eläinten hyvinvoinnin edistämiseen
Uusi eläinten hyvinvointilaki astui voimaan 1.1.2024 ja korvasi aiemman eläinsuojelulain. Lakiuudistuksessa osittain vanhentunut lainsäädäntö saatettiin nykyisen perustuslain vaatimusten mukaiseksi. Myös muuta eläimiä koskevaa lainsäädäntöä selkeytettiin. Eläinten hyvinvointilakia tarkentavia asetuksia uudistetaan parhaillaan.
Lainsäädännön uudistuksen vaikutukset ulottuvat useille yhteiskunnan aloille, kuten tuotantoeläinten pitoon, seura- ja harrastuseläinten pitoon sekä löytöeläinten ja loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitoon. Lakiuudistuksen yhteydessä käytiin laajaa keskustelua eläinten hyvinvoinnin turvaamisesta lainsäädännöllä. Eläinten hyvinvointisäädösten tulee perustua luotettavaan tieteelliseen tietoon.
Eläinten hyvinvointiin liittyy useita eri säädöksiä
Eläinten hyvinvointilain ja siihen liittyvien asetusten lisäksi on muitakin säädöksiä, joilla on liittymäkohtia eläinten hyvinvointiin. Metsästyslaissa ja –asetuksessa säädetään pyydettävien riistaeläinten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, kuten sallituista pyyntimenetelmistä ja ajankohdista. Järjestyslaissa säädetään kissojen ja koirien irti pitämisestä taajamissa. Laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta säätelee koe-eläinten kohtelua ja niillä tehtävien kokeiden luonnetta, kalastuslaki paitsi kalakantojen, myös kalayksilöiden kohtelua silloin, kun ne ovat pyynnin kohteina. Eläinkuljetuslaissa ja -asetuksessa säädetään eläinten kuljettamisen ehdoista. Eläinlääkintähuoltolaki varmistaa eläinlääkäripalveluiden saatavuuden, laadun ja valvonnan sekä eläinten hyvinvoinnin, terveyden ja elintarviketurvallisuuden valvonnan.
Lue lisää eläinten hyvinvoinnin sääntelystä Eläinten hyvinvointi Suomessa III -raportista.