fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Vuohi on yhä suositumpi tuotanto- ja harrastuseläimenä – tutustu vuohen hyvinvointiin uuden tietopaketin avulla

vuohi on utelias ja hauska eläin; kuvassa kilejä

Vuohi on sosiaalinen, utelias ja älykäs eläin, jonka kekseliäs käyttäytyminen ja kyky selvitä monenlaisissa olosuhteissa ovat kiehtoneet ihmistä jo vuosituhansia. Vuohia pidetään lähinnä maidontuotannon vuoksi, mutta myös sivutuotteena syntyvän vuohenlihan markkinat ovat Suomessa kasvaneet viime aikoina. Vuohi on myös hauska lemmikki ja harrastuseläin. Tutustu vuohen hyvinvointiin uudessa tietopaketissamme, jonka on koonnut vuohiin perehtynyt agrologi ja maataloustieteiden opiskelija Sara Rönkä.

Vuohi on sosiaalinen laumaeläin

Hyvinvoiva vuohi on terve ja hyvin ravittu. Vuohi toteuttaa lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan muun muassa kiipeilemällä, laiduntamalla, märehtimällä ja hoitamalla sosiaalisia suhteitaan laumassa. Laumaeläimenä vuohi arvostaa lajitovereiden seuraa ja haluaa kuulua osaksi laumaa.

Vuohien fyysistä hyvinvointia voidaan edistää tarjoamalla niille sopiva pitopaikka, joka suojaa niitä sääoloilta. Suomessa vuohet elävät yleensä kestokuivikepohjalla, joka pidetään kuivana ja puhtaana lisäämällä olkea. Laitumella vuohet voivat hakea suojaa puiden juurelta tai muusta kasvustosta, mutta talvella ne tarvitsevat rakennetun suojan.

Vuohien pitopaikan on oltava riittävän tilava, jotta eläimet eivät ahdista toisiaan tai levitä tauteja. Vuohet ovat laumaeläimiä, jotka noudattavat arvojärjestystä. Arvojärjestys ratkaistaan usein puskemalla päitä yhteen, mutta vakaassa laumassa vallitsee yleensä rauha. Vuohet osoittavat ystävällisyyttä toisilleen rapsuttamalla toisiaan hampailla tai sarvilla tai makaamalla kylki kyljessä.

Hyvä ruoka, parempi hyvinvointi

Oikea ravitsemus on tärkeää vuohen hyvinvoinnille. Vuohi syö pääasiassa karkearehua, kuten heinää tai säilörehua. Karkearehu pitää vuohen pötsin toiminnassa ja auttaa sitä pysymään lämpimänä. Karkearehun lisäksi vuohet saavat väkirehua, joka sisältää energiaa ja valkuaista. Väkirehun määrää säädetään vuohen tuotoksen ja kuntoluokituksen mukaan. Kuntoluokitus kertoo, kuinka paljon vuohen ihon alla on rasvaa ja lihasta. Lisäksi vuohet tarvitsevat kivennäisrehua ja puhdasta vettä.

Vuohi kaipaa virikkeitä, seuraa ja huomiota

Tärkeä osa vuohen – kuten muidenkin eläinten – hyvinvointia on lajinmukainen käyttäytyminen. Vuohet ovat uteliaita, kiipeileviä eläimiä, jotka tutkivat ympäristöään ja etsivät ruokaa. Sosiaalisina eläiminä vuohet kommunikoivat äänillään ja eleillään.

Vuohien hyvinvointia edistetään virikkeillä, jotka mahdollistavat vuohen luontaisen käyttäytymisen. Virikkeet voivat olla esimerkiksi erilaisia telineitä, lavereita, autonrenkaita, pehkupaaleja tai palloja, jotka tarjoavat vuohille kiipeily- ja tutkimismahdollisuuksia. Virikkeiden on oltava turvallisia ja kestäviä, eivätkä ne saa haitata puhtaanapitoa tai eläinten käsittelyä. Virikkeillä on tutkitusti positiivisia vaikutuksia vuohien psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, mutta ne eivät korvaa muita hyvinvointitekijöitä, kuten tilaa, ruokaa, sosiaalisuutta ja hoitajien suhdetta.

  • Vuohien rekisteröinti on pakollista Suomessa, vaikka niitä pitäisi vain lemmikkeinä.
  • Vuohet ovat sosiaalisia, uteliaita ja älykkäitä eläimiä, jotka tarvitsevat hyvää hoitoa ja huomiota.
  • Vuohia käytetään tuotantoeläiminä lähinnä maidontuotantoon, mutta myös lihan, taljojen ja villan tuotantoon.
  • Vuohenmaito on aromikkaampaa, tasarasvaisempaa ja vähälaktoosisempaa kuin lehmänmaito, ja sitä käytetään juustonvalmistukseen.
  • Vuohet lypsetään kahdesti päivässä joko käsin tai koneellisesti, ja maito kulkee jäähdytettyyn tankkiin.
  • Vuohia on sekä sarvellisia että sarvettomia. Tuotanto-olosuhteissa eläinlääkäri voi tarvittaessa nupouttaa sarvelliset vuohet turvallisuussyistä.
  • Vuohien ruokinta koostuu pääasiassa karkearehusta, jota täydennetään tarvittaessa väkirehuilla ja kivennäisrehulla. Ruokinnan tasapainoa voidaan arvioida pötsintäyteisyyden ja kuntoluokituksen avulla.
  • Vuohien pitopaikan tulee olla riittävän tilava, suojattu ja turvallinen, sekä tarjota virikkeitä vuohien luontaisen käyttäytymisen toteuttamiseksi. Virikkeillä on positiivisia vaikutuksia vuohien hyvinvointiin.

Teksti: Sara Rönkä. Rönkä on vuohiin perehtynyt agrologi ja maataloustieteiden maisteriopiskelija.

 

Lue lisää:

Eläintieto.fi: Vuohi on utelias ja nopea oppimaan

Rönkä, S. 2022. Tunne vuohesi: havainnointimenetelmiä ruokinnan tueksi

Ruokavirasto: Lampaiden ja vuohien sairaudet

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.