fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Sota Ukrainassa on katastrofi – myös eläimille

Ukraina on sodassa ja eläinten hyvinvointi uhattuna: kuvassa Ukrainan lippu

Ukraina on joutunut kammottavaan sotaan, jossa kärsivät ihmisten lisäksi eläimet. Sodalla on monia vaikutuksia eläinten hyvinvointiin sekä sota-alueella että sen ulkopuolella. Lemmikkieläinten tuontia Ukrainasta useisiin EU-maihin on helpotettu, mutta moni eläin joutuu jäämään sodan keskelle. Näitä eläimiä voi parhaiten auttaa lahjoittamalla rahaa luotetuille, alueella jo toimiville avustusjärjestöille.

Ukrainan tilanne horjuttaa eläinten asemaa monella sektorilla

Ukrainaa ei suotta kutsuta Euroopan vilja-aitaksi: siellä tuotetaan suuret määrät niin ihmisten kuin eläinten ruokaa, muun muassa merkittävä määrä maailman maissisadosta. Myös vehnää, ohraa, auringonkukkaa ja rapsia viljellään paljon. Ruoaksi ja eläinten rehuksi tuotettujen vehnän ja maissin maailmanmarkkinahinnat nousivat sodan alkaessa. Sama on tapahtunut jo ennestään korkealle olleille lannoitteiden hinnoille.

Vaikutukset sodasta kantautuvat suomalaistenkin eläinten elämään: rehu ja ruoka kallistuvat meilläkin. Samalla suomalainen kotieläintalous tarvitsee vierastyövoimaa. Ukrainalaisia on paljon töissä Suomen kotieläintiloilla, mutta nyt heitä tarvitaan puolustamassa kotimaataan.

Oman lemmikin saa tuoda Ukrainasta ilman papereita

Yli puoli miljoonaa ukrainalaista on tähän mennessä jättänyt kotinsa. Evakkomatkalle mukaan otetaan perheenjäsenet, usein siis myös lemmikkieläin. Lemmikin hyvinvointivaikutus omistajalleen on suuri: lemmikin läsnäolo rauhoittaa, tuo merkityksellisyyden tunnetta ja toivoa. Omistajan tuska on ilmeinen, jos rakkaan lemmikin joutuu jättämään sota-alueelle oman onnensa nojaan.

EU on kehottanut jäsenmaita päästämään ukrainalaisten pakolaisten mukanaan tuomat lemmikit maahan, vaikka normaalit unionin ulkopuolelta tuotavan eläimen maahantuontimääräykset eivät olisikaan täysin kunnossa. Myös Suomen Ruokavirasto on ilmoittanut, että henkilökohtaisen lemmikkieläimen voi tuoda maahan Ukrainasta ja pakottavissa tilanteissa myös Venäjältä ilman ennakkohakemusta tai lupaa ja todistusta rabiesvasta-aineista. Omistajia tai heidän edustajiaan pyydetään kuitenkin tällöin ottamaan yhteyttä Tulliin. Rajalla lemmikin siru tarkastetaan (jos sellainen on) ja koiria varten annetaan ekinokokkilääkitys.

Eläintarhan eläimiä evakuoidaan, tuotantoeläimet jäävät maahan

Sota-alueella on eläimiä, joihin sodan kauhut vaikuttavat suoraan. Tulituksen äänet, pommituksissa rikkoutuvat eläinsuojat ja loukkaantumiset aiheuttavat eläimille kärsimystä. Sodan jalkoihin jääneillä eläintarhoilla ja tuotantoeläintiloilla eläinten hoito käy vaikeaksi ja eläimet voivat joutua kärsimään hoidon puutteesta. Ihmiset eivät helpolla jätä eläimiään hoidotta, mutta esimerkiksi rehun toimitusketjut voivat katkeilla ja siten vaarantaa eläinten hyvinvoinnin muuten rauhallisemmillakin alueilla. Newsweek-lehden mukaan eläintarhaeläimiä pyritään evakuoimaan Puolaan Venäjän tankkien tieltä.

Rahalahjoitus on tehokkain tapa auttaa

Voimme tukea Ukrainaa ja auttaa eläimiä Ukrainassa lahjoittamalla rahaa. SEY Suomen eläinsuojelu on julkaissut listan luotettuina pidetyistä tahoista, joille rahalahjoituksen voi antaa. Lista perustuu eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals:in listaan.

 

Lue lisää:

Ruokavirasto: Pets traveling with refugees from Ukraine and EU citizens and other people returning from Russia with their pets under force majeure circumstances

EU Food Safety: Commissioner advises Member States to ease entry requirement for pets travelling with Ukrainian refugees

YLE: Yksi lähti puolustamaan maataan, toinen perui tulonsa – Venäjän hyökkäys Ukrainaan vei työntekijät juvalaiselta maitotilalta

SEY: Miten Ukrainan eläimiä voi auttaa?

Eurogroup for Animals: How you can support animal protection organisations in Ukraine

Eläinten hyvinvointi Suomessa III -raportti: Politiikka ja talous

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.