Lomakausi on käsillä ja mieli tekee laiturinnokkaan ongelle. Tiedostavaa onkijaa voi mietityttää, kykeneekö kala tuntemaan kipua koukkuun jäädessään. Tieteen parissa asiasta on kiistelty pitkään, mutta lisääntyvän tutkimustiedon valossa todennäköiseltä näyttää, että kala tuntee samantyyppistä kipua kuin muutkin eläimet. Kalat reagoivat kipuärykkeisiin hyvin samalla tavalla kuin nisäkkäät, esimerkiksi kiemurtelemalla, hankaamalla kipeää kohtaa ja pyrkimällä pakoon.
Osa tutkijoista on pitkään väittänyt, että kalat eivät voi tuntea kipua, koska niiltä puuttuu kivun kokemiseen tarvittava aivokuori. Toisten tutkijoiden mukaan taas kalat tuntevat kipua, vaikka kiputuntemus voi olla erilainen kuin esimerkiksi ihmisillä, eikä sen kokemiseen välttämättä tarvita aivokuorta. Kivun kokemisen mekanismia kaloilla ei tarkkaan tunneta, mutta viitteet kalan kyvystä tuntea kipua edellyttävät, että kivun mahdollisuus otetaan huomioon (lue lisää täältä, täältä, täältä ja täältä).
Tosi kalastaja osaa onkia oikein
Kalojen hyvinvoinnin huomioiva kalastaja päästää saaliinsa päiviltä mahdollisimman nopeasti. Napakka isku niskaan tainnuttaa kalan, ja pikainen verenlasku varmistaa kuoleman. Onkiessa on hyvä käyttää koukkua, josta on hiottu kalan suuta ja sisuksia repivä väkänen pois. Kaloja ei pidä säilytellä vesiämpärissä, sillä ne tukehtuvat lämpenevässä vedessä hapen puutteeseen.
Lapsille on hyvä opettaa kunnioittava suhde eläimiin – silloinkin, kun niitä pyydystetään, tapetaan ja syödään. Parhaiten se onnistuu näyttämällä omalla esimerkillä, kuinka tosi kalastaja toimii. Lasten ongintaa ja kalankäsittelyä on syytä valvoa sekä lasten että kalojen parhaaksi.
Pihla Pesonius piirsi EHK:lle tyrmäävän hienon Ongi oikein -kortin, jota jaamme Eläinsuojeluasiamiehen kanssa esimerkiksi Joensuun Farmari-messuilla 2.-4.7. Tervetuloa tutustumaan ja juttelemaan kalojen ja muidenkin eläinten hyvinvoinnista!
Farmarin jälkeen EHK lomailee 16.8. saakka. Mukavaa ja lämpöistä kesää!