Nautojen laiduntaminen on olennainen osa perinteistä karjataloutta ja Suomen luonnon monimuotoisuutta. Kesän tullen naudat päästetään laitumelle nauttimaan ulkoilmasta ja tuoreesta ruohosta. Laiduntaminen ei ainoastaan tarjoa naudoille parasta mahdollista syötävää, vaan se myös parantaa kokonaisvaltaisesti niiden hyvinvointia.
Mahdollisuus valita mitä syö ilahduttaa nautaa
Laidunnus auttaa pitämään nautojen ruoansulatuskanavan kunnossa edistäen luonnollista ruoansulatusta. Laitumella ravintokasvien valikoima on usein sisäruokintakautta vaihtelevampi, ja mahdollisuus valita itse ravintokasvinsa lisää myös nautojen hyvinvointia. Etenkin perinne- ja metsälaitumilla ravintokasvien valikoima on runsas.
Laiduntaminen tarjoaa naudoille mahdollisuuden liikkua vapaasti, mikä on tärkeää niiden fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille. Nautojen lihaksisto ja nivelet vetreytyvät laitumella liikkuessa.
Sorkat kuntoon laitumellakin
Laiduntamisella on kuitenkin haasteensa, joista yksi merkittävimmistä on sorkkaterveys. Laitumella nautojen sorkat altistuvat erilaisille maaperän olosuhteille, jotka toisinaan aiheuttavat sorkkaongelmia.
Sorkkaongelmat ovat naudoilla yleisiä ja aiheuttavat eläimille hyvinvointihaittaa, minkä vuoksi on tärkeää pitää sorkista hyvää huolta ja tarkkailla nautojen käyttäytymistä säännöllisesti. Sorkka-alueen ihotulehdusta ja sorkkavälin tulehdusta aiheutuu usein kosteista ja likaisista olosuhteista, joten nämäkin voivat olla laiduntavien nautojen haittana sateisina kesinä.
Sorkkien hoito on kriittinen osa nautojen hyvinvointia ja terveyttä. Hoidetuilla sorkilla nautojen liikkuminen on sujuvaa ja kivutonta ja yleinen elämänlaatukin parempi. Säännölliseen sorkanhoitoon kuuluu eläinten liikkumisen ja asentojen tarkkailu, sorkkien tarkastaminen, puhtaanapito ja ammattilaisen tekemä hoito.
Vinkkejä terveisiin kesäsorkkiin
- Säännölliset tarkastukset: Seuraa miten eläimet seisovat ja liikkuvat. Onko kävely normaalia vai ontuuko joku? Tarkasta nautojen sorkat säännöllisesti. Tämä auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat aikaisessa vaiheessa.
- Huolehdi laitumien puhtaudesta ja tarkasta, ettei laitumella ole sinne kuulumatonta tavaraa, esimerkiksi teräviä esineitä, jotka voivat vaurioittaa sorkkia.
- Sorkanhoito: Sorkanhoito vaatii ammattitaitoa. Pyydä sorkanhoitaja tai eläinlääkäri tekemään tarvittavat hoitotoimet.
- Kosteuden hallinta: Vältä laiduntamista märissä olosuhteissa. Kosteus lisää sorkkasairauksien riskiä. Rantalaitumilla huolehdi, että eläimille löytyy kuiva makuualue, silloin sorkatkin saavat välillä kuivua.
- Riittävä ja tasapainoinen rehunsaanti: Huolehdi, että naudat saavat riittävästi tasapainoista ravintoa tarpeidensa mukaan. Biotiini esimerkiksi tukee sorkkaterveyttä.
Muistathan huolehtia karjasi sorkista – se on investointi nautojen terveyteen ja hyvinvointiin!
Teksti: Henrika Sievänen. Sievänen on Eläinten hyvinvointikeskuksen harjoittelija ja journalismin ja viestinnän opiskelija Svenska social- och kommunalhögskolanissa.
OBS! Du kan läsa denna blogg även på svenska på vår svenskasidan här!
Tämän blogin myötä toivotamme aurinkoista ja lämmintä kesää! Palaamme kesälaitumilta taas elokuussa, kuulumisiin siihen saakka!
Lue lisää:
Eläinten Terveys ETT: Sorkkaterveys
Faba: Sorkkaterveys on hyvinvointikysymys
Nautakarjan kasvattajat tietävät, että nupoutus sattuu
Tavallinen vai luomu? Eläinperäisissä tuotteissa on eroja eläinten hyvinvoinnin edellytyksissä
Lehmille lepomukavuutta ja laidunnusta, vasikoille lisää tilaa leikkiin ja lepoon, suosittaa EFSA