fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Minipossu yllättää: satakiloiseksi kasvava aktiivinen tonkija myllää kaiken

minipossu

Minipossu on pienenä suloinen ja täyskasvuisenakin söpö, mutta aktiivisuudessaan äärimmäisen aikaansaava lemmikkieläin. Possun pitäminen tyytyväisenä vaatii omistajalta aikaa ja omistautumista sekä mahdollisuuden järjestää tonkivalle lemmikilleen sopivat olosuhteet ympäristön tutkimista varten. Minipossulla, kuten muillakin eläimillä, lajinmukainen käyttäytyminen on hyvinvoinnin perusedellytys.   

Minipossu voi kasvaa tavallisen teurassian kokoiseksi

Minipossu on suhteellinen harvinainen lemmikki: niitä on Suomessa noin 1600. Minipossujen pidossa oli muutamia vuosia sitten pieni buumi, joka on nyttemmin hieman laantunut. Joka kodin helposta lemmikistä ei ole kysymys, sillä minipossulla on vastaavat käyttäytymistarpeet ja -tavat kuin tuotantosialla. Näin totesi eläinlääkäri Kirsi Swan kertoessaan minipossujen pidosta seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnalle. Neuvottelukunta käsitteli marraskuun kokouksessaan lemmikki- ja tuotantoeläimen rajapinnalla pidettävien eläinten hyvinvointikysymyksiä.

Nuorena minipossu on sievä kuin sika pienenä, mutta kasvaessaan se on yllättänyt monen lemmikinhankkijan: minipossu voi kasvaa yli 100-kiloiseksi eläimeksi, joka on luonteeltaan sosiaalinen ja hyvin aktiivinen. Iso koko yhdistettynä vilkkaaseen luonteeseen ja vahvoihin kognitiivisiin kykyihin takaa, että sialla touhua ja tapahtumia riittää.

Haasteena soveltuvat pito-olosuhteet ja terveydenhuollon saatavuus

Kuten tuotantosika, myös minipossu tarvitsee lajitoverin seuraa voidakseen hyvin. Omistajan on pystyttävä tarjoamaan possulleen myös lajinmukaiset pito-olosuhteet, joissa eläin voi toteuttaa luontaista käyttäytymistään, kuten tonkimista, tutkimista ja ravinnonhankintaa. Lemmikkieläimen kyseessä ollessa tämä on usein haastavin osa minipossun pitoa: kuinka tarjota possulle riittävästi virikettä ilman, että satakiloinen sika tuhoaa pihalla nurmikon ja istutukset tai laittaa kodin sisustuksen uusiksi?

Possun sairastuessa apua voi olla vaikea löytää, sillä jokaiselta pieneläinpraktiikalta ei löydy osaamista sikojen hoidossa. Sikojen hoidon hallitsevat tuotantoeläinpraktiikat taas ovat alueellisesti epätasaisesti jakautuneita, eikä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa minipossuille ole Suomessa tarjolla.

Tuotantosikojen pitoa koskeva lainsäädäntö pätee myös minipossuun

Lainsäädäntömme edellyttää sikojen pidossa huolellista tautisuojausta. Eläintautilain mukaan sikojen ulkoilualueen on oltava aidattu, mutta valjaissa minipossua voi ulkoiluttaa esimerkiksi metsässä. Lain mukaan sioilla on oltava tonkimis- ja tutkimismateriaalia saatavilla sekä kuitupitoista pureskeltavaa ja vettä jatkuvasti saatavilla.

Hyvinvointiongelmana lihavuus ja lajinmukaisen käyttäytymisen estyminen

Lemmikkisikojen, kuten muidenkin lemmikkieläintemme, ongelmana on usein liikalihavuus, joka aiheuttaa monenlaisia liitännäisoireita. Epäsopiva rehu tai puolivahingossa popsitut esineet ja herkut aiheuttavat possuille herkästi ruoansulatusongelmia. Tavanomaista tuotantosikaa pidempään elävillä minipossuilla on usein myös hammaskiveä ja purentavikoja.

Minipossujen hyvä hoito ja vastuullinen pito edellyttävät, että omistaja on hyvin perillä sikojen käyttäytymistarpeista ja perinnöllisistä ominaisuuksista, totesi eläinlääkäri Kirsi Swan. Lisätiedolle, neuvonnalle ja koulutukselle lemmikkisikojen hyvinvoinnista olisi tarvetta minipossujen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Sika on lemmikkinäkin älykäs, kiinnostava ja hauska eläin, joka ansaitsee tulla kohdelluksi lajinmukaiset käyttäytymistarpeet huomioiden.

***

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta käsitteli kokouksessaan myös harrastusmielessä pidettävien lampaiden, kanojen ja viiriäisten sekä metsästettäväksi kasvatettavien fasaanien hyvinvointia – niistä lisää myöhemmin!

 

Lue lisää:

Pikkupossuille tarjottava pureskelumateriaali auttaa vähentämään hännänpurentaa myöhemmässä iässä

Väitöstutkija selvittää, miksi sika puree toisen häntää

Sika tahtoo tonkia – tietoa sian hyvinvoinnista sekä siasta luonnonoloissa ja tuotannossa

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.