fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Millaisia toimenpiteitä eläimille saa ja millaisia ei saa tehdä?

Eläinsuojelulain uudistustyön ohjausryhmän kesäkuun kokouksessa keskusteltiin siitä, millaisia kipua aiheuttavia toimenpiteitä eläimille saa tehdä, ja millaiset toimenpiteet taas olisivat kiellettyjä. Ohjausryhmä toivoo, että eläimelle saisi tehdä kipua aiheuttavia toimenpiteitä vain silloin, kun toimenpide on perusteltavissa eläimen hyvinvoinnin edistämisellä.

Karjujen kirurgiselle kastraatiolle vaihtoehtoja

Karjuporsaiden kastraation vaihtoehdoista tutkimustuloksia esitteli Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori Olli Peltoniemi. Kotimaisessa FINCAS-tutkimuksessa selvisi, että karjuporsaiden kirurginen kastrointi ei ainoastaan heikennä kastroitavan porsaan hyvinvointia vaan vaikuttaa koko pahnueeseen vähentäen porsaiden lepäämistä, emon utareen hieromista, leikkiä ja tutkimiskäyttäytymistä. Käyttäytymismuutoksia ilmeni kastraation jälkeen, vaikka kastroitaville porsaille annettiin kipulääkitys tai kipulääkitys ja puudutus, tai vaikka toimenpide tehtiin anestesiassa ja porsaille annettiin puudute ja kipulääkitys. Kirurgisen kastraation yhtenä realistisena vaihtoehtona on immunologinen kastraatio, joka annetaan karjulle kahtena pistoksena kasvatuskauden aikana.

Kirurgisesta kastraatiosta luopumisesta on sovittu eri toimijoiden kesken Euroopan laajuisesti vuoteen 2018 mennessä, mutta vielä perinteinen kastraatio on hyvin yleistä. Karjuporsaat on tapana kastroida, koska karjun lihaan voi kehittyä niin kutsuttua karjunhajua, jonka osa lihansyöjistä kokee vastemielisenä. Peltoniemen johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että 32 %:lla suomalaisista teuraskokoisista karjuista lihaan kehittyy karjunhajua.

Kivuliaita toimenpiteitä poikkeuksellisesti ja kivunlievitystä käyttäen

Voimassa olevassa eläinsuojeluasetuksessa on lueteltu erilaisia toimenpiteitä, joita eläimille saa tehdä. Kokouksessa esitettiin luonnos, jonka mukaan tulevaan lakiin kirjattaisiin kielto tehdä eläimille toimenpiteitä eläimen käyttäytymisen tai ulkomuodon muuttamiseksi. Pääsääntöisesti eläimelle saisi tehdä kipua aiheuttavia toimenpiteitä vain silloin, kun toimenpide on perusteltavissa eläimen hyvinvoinnilla. Kivuliaan toimenpiteen yhteydessä edellytettäisiin kivunlievitystä.

Merkintä, näytteenotto, kastrointi, sterilointi, sarvien poistaminen ja nupoutus sallittaisiin

Elämille tehdään leikkauksia tai muita kipua aiheuttavia toimenpiteitä, jotka eivät kaikki ole perusteltavissa eläimen hyvinvoinnilla. Tärkeimmät sallitut poikkeukset pääsääntöön on tarkoitus kirjata tulevaan lakiin ja näitä tarkemmat säädökset asetuksiin. Lain tasolle suunniteltuja poikkeuksia olisivat muun muassa eläimen merkitseminen, joidenkin näytteiden ottaminen eläimestä, sarvien poistaminen ja nupoutus naudoilla ja vuohilla, sekä eläinten kastrointi ja sterilointi.

Eläimen hyvinvointi huomioon lääketieteellisessä hoidossa

Kokouksessa keskusteltiin, tulisiko eläimen lääketieteellisestä hoidosta kirjata tulevaan lakiin. Norjan eläinsuojelulain mukaan eläimen toimintakykyä ja elämänlaatua tulee suojella eläinlääketieteellisen hoidon yhteydessä. Ohjausryhmä oli sitä mieltä, että eläinlääketieteellisten hoitojen koko ajan kehittyessä olisi hyvä, jos lakiin kirjattaisiin perusperiaatteet siitä, että eläimen hyvinvointi tulisi aina turvata lääketieteellisen hoidon yhteydessä.

Uuden eläinsuojelulain valmistelu jatkuu.  Syksyllä ohjausryhmässä on tarkoitus keskustella lisää eläinkilpailusäädöksistä sekä aloittaa eläinten teurastukseen ja lopetukseen liittyvien asioiden käsittely.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.