Inhimillistäminen tarkoittaa ihmisen kaltaistamista
Ihmisellä on usein ymmärrettävä tarve sanoittaa lemmikkinsä käytöstä ja tunteita. inhimillistäminen voi heikentää eläimen hyvinvointia, jos eläimeen liitetään ominaisuuksia, joita eläimellä ei ole – esimerkiksi koiralla ajatellaan olevan samanlaisia motiiveja kuin ihmisellä. Tällöin lajityypilliset tarpeet voivat jäädä täyttymättä.
Toisinaan eläimen inhimillistäminen, kuten nimeäminen, voi olla hyväkin asia, muistuttaa Raevaara. Se auttaa ihmistä näkemään lemmikin omana arvokkaana yksilönään.
”Ihmiskunnan suurin ongelma suhteessa muihin eläimiin ei ole inhimillistäminen, vaan epäinhimillistäminen ja mekanisoiva näkemys.” – Tiina Raevaara
Ihminen käyttää valtaa ottaessaan lemmikin
”Jos lemmikit olisivat kiellettyjä, eivätkä lapset saisi koskaan nähdä tai koskea muunlajisia eläimiä, mihin se johtaisi?” – Nora Schuurman
Tunnemme myös paljon empatiaa eläimiä kohtaan, mikä näkyy esimerkiksi rescue-toiminnan kasvuna. Pelkkä pelastamishalu ei kuitenkaan riitä, vaan ihmisen tulee ymmärtää, että on edelleen ottamassa itselleen koiran, muistuttaa Schuurman.
”Eläinlajin käyttäytymistarpeiden ymmärtäminen etukäteen on ehdottoman tärkeää.” – Joonas Gustafsson
Valta ja vastuu ulottuvat myös lemmikin kuolemaan
Jaksossa käsitellään myös lemmikin kuolemaa – miten voimme mahdollistaa vastuullamme olevalle eläimelle mahdollisimman hyvän poismenon? Entä miten turvataan eläimelle hyvä vanhuus?
Useimmat omistajat tuntevat hyvin lemmikkinsä, mutta harva on kuitenkaan eläinten hyvinvoinnin tai eläinlääketieteen ammattilaisia, Gustafsson huomauttaa. Ammattilaisen mielipide lemmikin terveydentilasta on aina tärkeä lemmikin viimeisten hetkien ollessa käsillä ja voi auttaa selviytymään kuolemaan usein liittyvästä syyllisyyden tunteesta.
Kuuntele jakso täällä:
Eläinvaltakunta-podcastin lemmikkijakson voit kuunnella myös mm. Spotifyssa sekä Applen ja Googlen Podcasteissa. Ohjelman jaksot löytyvät lisäksi eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen sivuilta. Jakso löytyy litteroituna tekstitiedostona täältä.
***
Eläinvaltakunta on eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen podcast, jossa pohditaan ihmisen valtaa ja vastuuta suhteessa muihin eläimiin. Sarjan tuottaa Jaksomedia.
Lue lisää:
Eläinvaltakunta-podcastissa kysytään, miksi jalostamme sairaita eläimiä