fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Maahanmuuttajille tarjolla tietoa omalla kielellä eläinten hyvinvoinnista Suomessa

Eläimet Suomessa -opas; kuvana ote oppaasta

SEY Suomen eläinsuojelu on julkaissut maahanmuuttajille suunnatun Eläimet Suomessa -oppaan eläinten pidon käytännöistä ja lainsäädännön velvoitteista Suomessa. Opasta on saatavissa 11 eri kielellä. Siitä on hyötyä paitsi suomen kieltä taitamattomille, myös esimerkiksi valvonta- ja rajaeläinlääkäreille, jotka voivat jakaa tietoa oppaan kautta asiakkaan omalla kielellä.

Eläimet Suomessa -opas on selkeä tietopaketti

SEY:n tuottama Eläimet Suomessa -opas tarjoaa tietoa eläinten hyvinvoinnista ja sen edistämisestä maahanmuuttajille ja muille, jotka kaipaavat tietoa eläinten käsittelystä ja eläinten hyvinvoinnista Suomessa. Maksuttoman oppaan voi tilata painettuna tai ladata sähköisenä suomeksi ja selkosuomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi, venäjäksi, ukrainaksi, arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja farsiksi. Suomenkielinen versio muistuttaa perusasioista ketä tahansa kantasuomalaistakin, ja selkosuomenkielinen versio tarjoilee asiasisällön kaikkein helpoimmin omaksuttavassa muodossa.

Opas kertoo eläinten hyvinvoinnista ja sen edistämisestä yleisimpien seuraeläinten kohdalla ja mainitsee lyhyesti myös tuotantoeläimet. Se esittelee selkeästi Suomen eläinsuojeluviranomaiset ja kansalaisjärjestötason eläinsuojelutoiminnan sekä käsittelee napakasti eläinsuojelun ongelmia ja niiden ratkaisukeinoja.

Opas muistuttaa muun muassa, että Suomessa lemmikkieläin – useimmin koira, kissa tai kani – on perheenjäsen. Lemmikit asuvat yleensä sisätiloissa, niitä kohdellaan hyvin ja hoidetaan huolellisesti. Lemmikinpidon pääperiaatteet ja sallitut pitopaikat käydään lyhyesti läpi. Myös eläinten lajinmukaisten käyttäytymistarpeiden tärkeydestä mainitaan: eläimen täytyy saada olla eläin.

Eläintenpidon vaihtelevat kulttuurit luovat tarpeen oppaalle

Tarve maahanmuuttajille suunnatuille eläintenpidon oppaille on ollut suuri. Puutteet suomen kielen ja kulttuurin tuntemisessa voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä, ja puutteellinen tieto lainsäädännön vaatimuksista eläinten pidossa voi johtaa eläimen hyvinvoinnin laiminlyöntiin. Eläintenpidon kulttuurit vaihtelevat, ja maahanmuuttajan lähtömaan kulttuuri voi olla hyvin erilainen kuin Suomessa.

Oppaan tarkoituksena on levittää tietoa siitä, miten eläimiä tulee kohdella, miten Suomen eläinsuojelulainsäädäntö toimii, ja mihin tahoon esimerkiksi apua tarvittaessa kuuluu olla yhteydessä, kertoo SEY:n toiminnanjohtaja Kati White järjestön tiedotteessa.

Oppaasta on jo viestitty muun muassa valvontaeläinlääkäreille ja vastaanottokeskuksiin. Virkaeläinlääkärit voivat oppaan avulla jakaa tietoa asiakkailleen helposti omaksuttavassa muodossa asiakkaan omalla kielellä.

Oppaan kaikki kieliversiot ovat ladattavissa ja tilattavissa täällä. Suorat linkit kieliversioihin löytyvät myös alta. Oppaisiin tehdään kielitarkennuksia tarpeen mukaan, joten SEY:lle voi laittaa palautetta mahdollisista korjaustarpeista käännösten osalta.

Eläimet Suomessa -oppaiden kieliversiot:

 

Lue lisää:

Uusi opas julkaistu: perehdy eläinten oppimisen ja kouluttamisen sanastoon

Eläin ruokana – kuluttajan opas

I know what I am eating – consumer’s guide in English

Naudan elämänpuu – eläimen hyvinvoinnin laskuri naudan erilaisille elämänpoluille

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.