Leviävä koronavirusepidemia johtaa väistämättä tilanteisiin, joissa omistaja ei itse pysty hoitamaan lemmikkieläintään, kotieläintuottaja karjaansa tai eläinkauppias myytäviä eläimiään. Näitä tilanteita varten kannattaa viimeistään nyt tehdä varasuunnitelma – ja varasuunnitelman varasuunnitelma.
Eläinten hoito on järjestettävä
Eläimiä ei saa lain eikä terveen järjenkään mukaan missään oloissa jättää hoidotta, mutta miten toimia, jos ei itse kykene huolehtimaan omista eläimistään? Niin lemmikki- kuin tuotantoeläintenkin hoito on aina tavalla tai toisella järjestettävä. Eläinten omistajien on hyvä jo etukäteen varautua omaan mahdolliseen sairastumiseen ja tehdä varautumissuunnitelma.
Lemmikkieläinten hoito on usein mahdollista järjestää naapuriavun, ystävien tai sukulaisten voimin, kun tilanteeseen varautuu hyvissä ajoin ja sopii jo etukäteen mahdollisista sijaisjärjestelyistä. Eläinsuojeluyhdistyksiltä saa neuvoja ja eläintenhoitoringeiltä apua ainakin tavallisimpien lemmikkieläinlajien hoitoon. Hevosalalle on perustettu valmiusryhmä, joka auttaa alan yrittäjiä sairaustapauksissa. SEY Suomen eläinsuojelun neuvojat auttavat eteenpäin eläintenpitoon liittyvissä ongelmissa. SEY kehottaa myös tarjoamaan ja hankkimaan apua eläimille ajoissa.
Eläinkauppias ja kotieläintuottaja tarvitsevat moninkertaiset varasuunnitelmat
Kotieläintuottajat ja eläinkauppiaat voivat olla eläinten hoidon järjestämisessä ahtaammalla, koska suuret eläinmäärät, erikoisolosuhteet ja eksoottiset eläimet tarvitsevat osaavia hoitajia. Asiaan perehtymätön ei pysty organisoimaan ison karjan hoitoa nykyaikaisella eläintilalla eikä huolehtimaan useista erilajisista eläimistä erilaisine tarpeineen. Suurista eläinmääristä vastuussa olevien kannattaakin nyt tehdä suunnitelma A:n lisäksi suunnitelmat B ja C. Jos varasuunnitelma lepää yhden hengen – lomittajan, harjoittelijan tai apulaisen – niskoilla ja tämäkin sattuu sairastumaan, tarvitaan useampi varahenkilö ja hyvin suunniteltu toimintaohje varahenkilöiden avuksi.
Koronavirusepidemia ei heikennä eläinten ruokahuoltoa
Lemmikkieläinten ruokia saa marketeista, mutta moni lemmikki syö erikoisliikkeistä ostettua ruokaa tai on terveytensä vuoksi erikoisruokavaliolla, jonka täydennys onnistuu vain erikoisliikkeissä, eläinkaupoissa tai eläinlääkäriasemilla. Useissa muissa EU-maissa eläinruokateollisuus ja -jälleenmyyjät on katsottu sellaisiksi kriittisiksi toimijoiksi, joiden toimintaa ei rajoiteta koronaepidemian aikana. Suomen tulkinta on näillä näkymin samanlainen: eläinten rehujen valmistajat ja myyjät saavat jatkaa toimintaansa, joten kaikille eläimille on sopivaa, oikeanlaista ruokaa saatavilla jatkossakin.
Uudenmaan eristys ei koske akuuttia hoitoa tarvitsevia eläimiä
Uudenmaan eristäminen muusta maasta on herättänyt kysymyksiä siitä, miten esimerkiksi hevosen hoito onnistuu, jos omistaja ja talli sijaitsevat rajan eri puolilla, tai voiko lemmikin kuljettaa Uudenmaan rajan yli saamaan eläinlääkärin hoitoa. Etenkin erikoiseläinlääkärin hoitoa tarvitsevien eksoottisten lemmikkieläinten tilanne on hankala, jos hoitoa ei ole omalla alueella saatavilla. Poliisin linjauksen mukaan eläimen kuljettaminen ei ole pätevä peruste Uudenmaan rajan ylittämiselle, ellei kyseessä ole akuuttia hoitoa tarvitseva hätätapaus. Näin ollen hoitoa tarvitsevan eläimen saa kuljettaa eläinlääkäriin Uudellemaalle tai Uudeltamaalta pois, mutta muu eläinten kuljettaminen rajan yli on toistaiseksi kiellettyä.
Eläinsuojeluvalvontaa vain kriittisiin tapauksiin
Ruokavirasto on ohjeistanut tarkastusten tekemistä elintarvikeketjun valvonnassa niin, että lähtökohtaisesti tehdään vain välttämättömät ja kiireelliset tarkastuskäynnit. Käyntien priorisoinnissa käytetään tapauskohtaista harkintaa keskittyen kriittisiin eläinsuojelutapauksiin. Seuraeläinten osalta ohjataan apua tarvitsevia mahdollisesti. yksityiselle puolelle. Eläinsuojeluvalvonnan otantatarkastustuksia ei toistaiseksi tehdä. Jos valvonnat alkavat jossain vaiheessa ruuhkautumaan, niiden organisontia pohditaan tarvittaessa uudestaan. Koronavirusepidemia ei ole hyväksyttävä syy jättää eläimiä hoitamatta. Avun tarpeessa olevaa eläintä on edelleenkin autettava, ja kiireellisissä eläinsuojelutapauksissa eläimille hankitaan hoitoa samoin kuin ennenkin.
***
Eläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnat käsittelivät kokouksissaan 26.3.2020 koronavirusepidemian akuutteja vaikutuksia muun muassa eläinten hyvinvointiin, terveyteen, eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen ja eläinsuojeluvalvonnan toimintaan.
Lue lisää:
Eläimet ja korona – pitääkö lemmikinomistajan huolestua?
Koronavirus juontaa juurensa kiinalaiselle torille, ja nyt pyörremyrsky riehuu ympäri maailmaa
SEY: Eläimen omistajan kannattaa varautua mahdolliseen koronavirustartuntaan