fbpx Siirry sisältöön
Takaisin

Koronavirus juontaa juurensa kiinalaiselle torille, ja nyt pyörremyrsky riehuu ympäri maailmaa

koronavirus lähti liikkeelle wuhanilaiselta eläintorilta

Koronavirus on vakava epidemia ympäri maailmaa, ja keskiviikosta 18.3. alkaen Suomessa on sen johdosta astunut voimaan valmiuslaki. Todennettuja koronavirustapauksia on Suomessa jo 359 ja sairastuneita on THL:n mukaan 20 tai jopa 30 kertaa enemmän. Mutta mistä koronavirus lähti liikkeelle ja kuinka se liittyy eläinten hyvinvointiin?

Eläintorilla muhii virushautomo

Koronaviruksia on keskuudessamme jatkuvasti ja useita; ensimmäiset niistä löydettiin jo 1960-luvulla. Mukaan mahtuu ihmisillä tavallista nuhakuumetta ja vakavampiakin tauteja aiheuttavia koronaviruksia sekä eläimiä infektoivia viruksia. Ajoittain eläinten koronaviruksia tarttuu myös ihmisiin, ja ne voivat lähteä leviämään ihmisten välillä. Näin tapahtui esimerkiksi SARS-viruksen tarttuessa ihmiseen sivettikissoista ja MERS-viruksen lähtiessä leviämään ihmisiin dromedaarien kautta. Ainakin ihmisen ja lintujen koronaviruksissa on korkeaa kuolleisuutta aiheuttavia viruksia.

Laajan kansainvälisen tutkimuskatsauksen mukaan villieläimillä (lähinnä lepakoilla, linnuilla ja kädellisillä) on tärkeä rooli virusten, kuten nyt jylläävän SARS-CoV-2:n levittäjinä maailmanlaajuisesti. Villieläimet ovat useiden patogeenisten mikro-organismien yhteisiä hautomoita, joissa organismit (kuten virukset) sopeutuvat, muuntuvat ja jopa rekombinoituvat eli tuottavat geneettisesti uusia ominaisuuksien yhdistelmiä yhteisvaikutuksessa toistensa kanssa. Näissä hautomoissa muhiva ihmisten ja eläinten yhteiseen terveyteen kohdistuva uhka voi olla valtava, kuten nykyinen pandemia on osoittanut. Siksi virusten ja niiden aiheuttamien tautien tutkimus ja seuranta sekä asianmukainen varautuminen epidemioiden ja pandemian mahdollisuuteen on välttämätöntä.

Ihmisen ja lepakon koronavirus lähimpänä toisiaan

Nature-lehdessä julkaistun katsauksen mukaan toistaiseksi lähin vastaavuus ihmisen koronavirukselle, 96 % viruksen geneettisestä materiaalista, on löytynyt kiinalaisista lepakoista eristetystä viruksesta. Virus on todennäköisesti siirtynyt lepakoista ihmiseen väli-isännän kautta.

Koronavirus, viralliselta nimeltään SARS-CoV-2, on jäljitetty alkuperältään kiinalaiselle torille Wuhanissa. Huananin kalatori on tunnettu erikoisista villieläimistään, jotka tuodaan elävänä torille ja teurastetaan asiakkaan silmien alla. Menetelmän kerrotaan takaavan eläimen tuoreuden, mutta epidemia on todistanut sen, että tällä tuoreella lihalla voi olla maailmanlaajuiset seuraukset.

Elintason nousu on laventanut ruokakulttuuria

Kiinalainen ruokakulttuuri eroaa omastamme suurilta osin siinä, että ruokaa ostetaan usein toreilta. Nämä torit ovat kiinalaiselle kulttuurille, taloudelle ja elintarviketeollisuudelle erittäin tärkeitä. Ongelmia kuitenkin aiheuttaa kiinalaisten mieltymys eksoottisiin eläimiin. Villieläimien käyttämiselle on pitkät perinteet Kiinassa. Nopeasti kiihtyvä talouskasvu on kuitenkin lisännyt luonnonvaraisten eläinten kysyntää rajusti. Lajit, joita ennen tapasi vain hienoimpien etelä-kiinalaisten ravintoloiden menulta, ovat tulleet yhä useampien saataville ympäri Kiinaa.

Eläimiä hankitaan Wuhanin Huananin kaltaisilta, villieläimiä myyviltä, toreilta. Näillä toreilla myydään laajalla skaalalla erilaisia matelijoita, lintuja ja nisäkkäitä. Hygieniassa on toivomisen varaa. Elävänä torille tuodut villieläimet eivät odotetusti reagoi torin markkinahumuun positiivisesti. Eläinten ulosteet, ruumiinnesteet ja veri valuvat lattialle, jolle läikytetään vettä huuhtomistarkoituksessa. Samalla lattialla suoritetaan usein myös eläimen teurastus. (Littlefair 2006)

Villieläintorit ovat ihanteellisia paikkoja kontaminaatiolle ja virusten sekä bakteerien leviämiselle. Lähes 70 % ihmiseen tarttuvista taudinaiheuttajista ovat zoonooseja, jotka ovat peräisin eläimistä. On arveltu, että sekä lintuinfluenssa että SARS olivat peräisin tällaisten torien elävistä myyntiartikkeleista. Vuoden 2003 SARS-epidemian jälkeen villieläintoreille asetettiin väliaikainen kielto, mutta sittemmin kielto kumottiin. Sama kielto on asetettu voimaan jälleen, mutta valitettavasti se koskee vain epidemia-aikaa.

Kunhan koronavirus saadaan hävitettyä maasta, villieläinten kauppa toreilla jatkunee tavalliseen tapaan. Näin on käynyt ennenkin: vaikka sivettikissojen käyttäminen kiellettiin SARSin jälkeen, niitä myytiin vielä joulukuussa 2019 Huananin torilla. (Chow et al. 2020, CNN, Helsingin Sanomat)

Perhonen lehahti lentoon

Kriittisyys eläinten käyttämistä kohtaan lisääntyy kuitenkin Kiinassa jatkuvasti. Paikallisissa lehdissä käydään usein keskustelua luonnonvaraisten eläinten järjettömästä käytöstä, ja tutkimuksissa on havaittu etenkin maaseudulla asuvien kiinalaisten suhtautuvan villieläinkauppaan yhä kriittisemmin. Erityisesti tapa teurastaa villieläimiä suoraan torilla nähdään suurena terveysuhkana, mitä se kieltämättä onkin. Vanha vertaus siitä, miten perhosen siivenisku voi aiheuttaa pyörremyrskyn maapallon toisella puolella, pitää nyt paikkansa enemmän kuin koskaan ennen. Perhosen siivenisku oli tässä tapauksessa luonnonvaraisen eläimen myynti wuhanilaisella torilla, ja siitä aiheutunut pyörremyrsky riehuu tällä hetkellä ympäri maailmaa. Nyt on tärkeää keskittyä koronaviruksen leviämisen estämiseen. Koronavirustartunnan alkusyyt osoittavat kuitenkin, kuinka sidoksissa olemme eläinten hyvinvointiin.

Teksti: Tiina Strand

 

Lue lisää:

Chow et al. 2014: Wildlife markets in South China. Human-Wildlife Interactions 8 (1)

CNN 2.2.2020: The memory of SARS looms over the Wuhan virus. Here’s how the outbreaks compare

Cupertino et al. 2020: Emerging and re-emerging human infectious diseases: A systematic review of the role of wild animals with a focus on public health impact. Asian pacific Journal of Tropical Medicine 2020 13(3):99-106

Helsingin Sanomat 14.3.2020: Tauti X

Littlefair, Paul 2006: Why China is waking up to animal welfare. Animals, Ethics and Trade. The Challenge of Animal Sentience 225-37

Nature, News 26.2.2020: Mystery deepens over animal source of coronavirus

Ng et al. 2020, Editorial: Coronaviruses in animals and humans. Controlling outbreaks will require detailed knowledge of their biology and behavior. BMJ

Tiina Strand: Luonnoneläinten hyvinvointi kiinnostaa kansainvälisesti

 

EDIT 19.3.2020: Tarkennettu termistöä: koronavirus on SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.