Eläinten hyvinvoinnin kannalta loppuvuoden aikana tullaan Suomessa tekemään kauaskantoisia ratkaisuja, kun uuden eläinten hyvinvointilain sisällöstä päätetään. Tullaanko lehmien ja hiehojen kytkettynä pito kieltämään, pääsevätkö emakot porsimaan ilman häkkiä, miten pentutehtailua ja hyvinvoinnin kannalta haitallista ulkomuotojalostusta tullaan rajoittamaan, ja miten käy turkiseläinten? Uuden lain sisältö on herättänyt laajaa poliittista kiinnostusta, ja lakia odotetaan lausuntokierrokselle piakkoin. Uuden toimintakauden aloittanut Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on valmiina ottamaan kantaa lakiluonnokseen ja muihin lemmikkieläimiä koskeviin hyvinvoinnin ongelmakohtiin. Myös Eläinten hyvinvointikeskuksessa odotetaan lakiluonnoksen julkaisemista ja lausuntomahdollisuutta ja jatketaan eläinten hyvinvoinnin tilasta raportoimista.
Seura- ja harrastuseläinten hyvinvointia puidaan neuvottelukunnassa
Eläinten hyvinvointilain luonnokseen antanee aikanaan oman lausuntonsa myös seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta, joka on juuri aloittanut neljännen kolmivuotiskautensa. Neuvottelukunta toimii maa- ja metsätalousministeriön yhteydessä ja auttaa ministeriötä seura- ja harrastuseläinten hyvinvointia koskevissa kysymyksissä ja linjauksissa, kuten säädösvalmistelun taustoituksessa. Neuvottelukuntaan on nimetty edustajat koira-, kissa- ja hevostoiminnan aloilta, eksoottisten eläinten harrastustoiminnasta, eläinten hyvinvointitutkimuksesta, eläintenpidon etiikasta, viranomaisista, vapaaehtoisesta eläinsuojelutyöstä, käytännön eläinlääkintätyöstä, eläinkauppiaista ja kuluttajista. Eläinsuojeluasiamies kuuluu myös kokoonpanoon asiantuntijajäsenenä. Neuvottelukunnan puheenjohtajina toimii eläinten hyvinvointitieteen dosentti Laura Hänninen.
Hyvinvointilain luonnoksen ohella neuvottelukunta tulee keskustelemaan myös lakia tarkentavista, lemmikkieläimiä koskevista asetuksista. Eläimillä tehtäviä kivuliaita toimenpiteitä säätelevä asetus koskee lemmikkieläimiä muun muassa kastraatioiden ja mikrosirutusten osalta. Jalostusasetuksessa tullaan vetämään eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta raja sallitun ja kielletyn jalostuksen välille: millaiseksi eläimiä saa jatkossa jalostaa, millaisia ominaisuuksia jalostuksella saa tavoitella, ja millaisten ominaisuuksien tavoittelu ei enää jatkossa ole sallittua. Myös lemmikkieläinten pitoa ja hoitoa koskevaa asetusta tullaan päivittämään, ja näihin kaikkiin odotetaan neuvottelukunnalta vahvaa osallistumista.
Kilpahevosten kohtelu kohautti
Linjauksia eläinten hyvinvointiin kaivataan myös urheilupuolella. Tokion olympialaisissa viisiottelun ratsastusosuudella nähty hevosen piiskaaminen ja lyöminen nosti taas keskusteluun hevosten, erityisesti kilpahevosten kohtelun ja käsittelyn.
Ylen mukaan Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto ilmoittivat vaativansa kansainvälistä liittoa tekemään sääntömuutoksia hevosten hyvinvoinnin ja lajin turvallisuuden parantamiseksi. Tapaus ja sen herättämä tarve sääntömuutoksiin otettiin esiin myös seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa. Sääntömuutoksiin vaikuttaminen on ajankohtaista nyt, kun lajiliitto päivittää loppuvuoden aikana lajin sääntöjä. Neuvottelukunta nosti asialistalleen hevosten ja koirien kohtelun ja koulutuksen yleisemminkin, sillä vakavia puutteita, hyvinvoinnin laiminlyöntiä ja asenneilmaston ongelmia on viime aikoina havaittu kummankin lajin tiettyjen harrastusmuotojen piireissä.
Eläinten hyvinvoinnista raportoidaan
Me Eläinten hyvinvointikeskuksessa jatkamme syksyn mittaan raportoimista eläinten hyvinvointitilanteesta Suomessa. Kuluvan vuoden aikana on jo julkaistu raportit luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnista, eläinten hyvinvoinnin tutkimuksesta, opetuksesta ja koulutuksesta, hyvinvoinnin kytköksistä politiikkaan ja talouteen, eläinsuojelurikostuomioista, hyvinvoinnin valvonnasta ja koe-eläinten hyvinvoinnista. Loppuvuodesta otamme käsittelyyn lemmikki- ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin, eläinten hyvinvoinnin sääntelyn (jossa tarkastellaan muun muassa uuden hyvinvointilain tuomia muutoksia) sekä muutamia eläinten hyvinvointiin laajalti vaikuttavia, visaisia ongelmia, kuten ilmastonmuutos ja luontokato. Eläintieto.fi -sivuilla julkaisemme myös tietopaketin hevosten hyvinvoinnista ja päivitämme kissojen ja koirien hyvinvointia käsitteleviä osuuksia. Eläinsuojeluasiamies käsittelee eläinaiheita omilla uudenkarheilla sivuillaan muun muassa blogin muodossa. Sivuilta löytyvät myös eläinsuojeluasiamiehen antamat lausunnot.
Lue lisää:
Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kokoonpano 2021-2024