Tammikuun alussa EHK siirtyi kokonaisuudessaan Helsingin yliopistosta Luonnonvarakeskukseen. Muuttotohinat ovat pitäneet meidät hetken poissa sosiaalisesta mediasta, mutta täältä tullaan taas. Eläinten hyvinvointi on nyt tapetilla niin blogeissa, kouluissa kuin EU-tasollakin, ja avainsanaksi voisi vaihteeksi nostaa helppouden: eläinten hyvinvointi edistyy helpoilla kulutusvalinnoilla, tiedon saatavuudella ja hyvien käytäntöjen jakamisella.
EHK:n omassa blogissa on ollut hiljaista, sillä olemme vierailleet muualla: S-ryhmän Patarumpu-blogissa kirjoitimme eläinystävällisten ruokavaihtoehtojen valinnan helppoudesta – tai vaikeudesta (tällöin apuna voi käyttää Eläin ruokana -opasta). Luonnonvarakeskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön yhteisen Ota iisisti -kampanjan blogissa taas pohdimme sitä, miten eläinten hyvinvoinnin huomiointi ostopäätöksissä ja syömiskäyttäytymisessä vaikuttaa ympäristöön sekä ruoan ja ruokailun hiilijalanjälkeen. Kampanjan pääviestinä on, että ympäristöystävälliseen ruokavalioon siirtyminen on helppoa, kun muistaa valita viisaasti, painottaa kasvispuolta ja välttää hävikkiä. Samoilla periaatteilla voi sekasyöjäkin edistää tuotantoeläinten hyvinvointia. Eläinperäisten tuotteiden määrän sijasta kannattaa panostaa niiden laatuun.
Kouluissa opetetaan nyt eläinten hyvinvointia
Uusia perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmia otetaan parhaillaan käyttöön. Opetussuunnitelmien perusteissa on nyt ensimmäistä kertaa nostettu eläinten hyvinvointi opetettavaksi sisällöksi sekä ala- että yläkoulussa, ja eläinten oikeudet mainitaan lukion opetussuunnitelmassa. Eläinten hyvinvointia tullaan kouluissa käsittelemään ainakin ympäristöopin, biologian, uskonnon ja elämänkatsomustiedon tunneilla.
Opettajien saatavilla on toistaiseksi ollut vain vähän ajantasaista materiaalia eläinten hyvinvoinnin opetuksesta. SEY Suomen eläinsuojelu julkaisi juuri oman opetusmateriaalinsa eläinsuojelusta ja eläinten oikeuksista, ja lisää näkökulmia ja vaihtoehtoja opetusmateriaaleiksi on varmasti tulossa muualtakin.
Asiantuntijapaneeli edistämään EU:n eläinten hyvinvointia
EU-komissio ilmoitti tällä viikolla perustavansa eläinten hyvinvoinnin asiantuntijapaneelin (Platform on Animal Welfare), jonka tavoitteena on parantaa eläinten hyvinvoinnin standardeja EU:ssa ilman erillistä uutta lainsäädäntöä. Paneeliin valitaan 75 asiantuntijaa, joiden tehtävänä on muun muassa edistää eläinten hyvinvoinnin EU-säädösten soveltamista, jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä sekä edistää elinkeinon vapaaehtoisia sitoumuksia eläinten hyvinvoinnin huomioimiseksi liiketoiminnassa.