Eläinkuljetusten EU-tarkastuksissa Suomi on saanut viime vuosina suhteellisen puhtaat paperit. Epäkohtia on löytynyt hyvin vähän, ja ne ovat useimmiten liittyneet kuljetusasiakirjoihin. Suoraan eläinten hyvinvointiin vaikuttavia puutteita ei juuri ole ollut; tilanne on siis tältä osin Suomessa hyvä. Eläinten kuljetuskuntoisuuden arviointi ei kuitenkaan aina ole yksiselitteisen helppoa, joten keskustelu alan toimijoiden kesken on tarpeen.
Milloin eläin on kuljetuskuntoinen?
Eläinkuljetusalan viranomaiset ja ammattilaiset kokoontuivat lokakuussa keskustelemaan eläinten hyvinvoinnista kuljetuksen yhteydessä Eviran kutsumina. Ylitarkastaja Sari Salmisen vetämänä käytiin tapaamisessa läpi tapauksia, joissa sian ja naudan kuljetuskuntoisuuden kriteerit täyttyvät, sekä tapauksia, joissa ne eivät täyty ja eläintä ei saa kuljettaa. Eläinten omistaja ei saa laittaa kuljetuskunnotonta eläintä kuljetettavaksi, eikä kuljettaja saa ottaa kuljetuskunnotonta eläintä kyytiin.
Kuljetuskuntoisuuden määrittäminen ei ole aivan yksinkertaista, ja rajatapausten kohdalla harkintaa tarvitaan erityisesti. Eurooppalaiset maatalousalan, eläinlääkinnän, eläinten kuljetuksen ja hyvinvoinnin toimijat ovat koonneet oppaat teuraaksi menevien eläinten kuljetuskunnon arviointiin. Nautojen ja sikojen kuljetuskuntoisuusoppaat on tehty ammattilaisten käyttöön ja käännetty myös suomeksi. Siipikarjan kuljetuskuntoisuuden määrittämiseen ei löydy eurooppalaisia ohjeita, vaikka lintuja kuljetetaan yksilömääräisesti ylivoimaisen suuri määrä muihin tuotantoeläimiin verrattuna.
Porsaille parempia kuljetusolosuhteita
Tilaisuudessa esiteltiin uusi, erityisesti välitysporsaiden kuljetukseen suunniteltu eläinkuljetusauto. Uuden auton hienouksiin kuuluu esimerkiksi, että auton eläintila on täysin ilmastoitu. Porsaat lastataan autoon hissillä; ramppeja ei lastaukseen eikä purkuun käytetä. Kuljettaja säätää auton eläintilan lämpötilaa ja ilmanvaihtoa hiilidioksidipitoisuuden mukaan automaattisesti ohjaamosta, toisin kuin tavanomaisissa autoissa, joissa ilman vaihtumista säädetään perävaunun sivulla olevista luukuista. Auton omistaja kertoi porsaiden hyvinvoinnin edistämisen olleen painavin syy uuden auton hankintaan.
Alan toimijat voivat tiedustella oppaita Euroopan eläinlääkärijärjestö FVE:stä, nancy@fve.org.