Luomutuotantoa pidetään usein tavanomaisia tuotanto-oloja parempana eläimille. Luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin sisältyy paljon muutakin kuin eläinten hyvinvointiin liittyviä ehtoja, kuten rehustuksen ja peltopinta-alan sääntelyä suhteessa eläinmäärään. Eläinten hyvinvointitekijöitä säädöspohjalta tarkastellen voi kuitenkin todeta, että luomu tarjoaa eläimille tavanomaista tuotantoa paremmat mahdollisuudet toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä.
Eläinten hyvinvointilaki ja luomutuotannon ehdot määräävät eläintenpidon minimin
Vuoden alussa voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki edistää tavanomaisesti pidettävien tuotantoeläinten hyvinvointia, mutta vaikuttaa myös luomueläintuotantoon. Lain myötä tavallinen tuotantokin ottaa askeleita kohti luomueläintuotannon tuotantoehtoja.
Eläinten lajinmukaiset käyttäytymistarpeet korostuvat nykyisessä hyvinvointilaissa vanhaan eläinsuojelulakiin verrattuna. Eläimille tehtäviä kivuliaita toimenpiteitä on karsittu ja kivunhoitovaatimuksia lisätty lakiin.
Luomutuotannolla on silti edelleen hyvinvointietuja tavanomaiseen verrattuna. Luomussa eläimillä on suurempien tilavaatimusten ansiosta väljemmät oltavat, ne pääsevät ulkoilemaan ja laiduntamaan ja saavat syötäväkseen lajinmukaista rehua.
Hyvinvointilaki pyrkii edistämään eläinten hyvinvointia – luomueläintuotannolla on muitakin tavoitteita
Eläinten hyvinvointilaissa sanotaan, että lain tarkoitus on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta. Tarkoituksena on myös lisätä eläinten kunnioitusta ja hyvää kohtelua.
Luonnonmukaisessa tuotannossa on säädöksiin perustuvat tuotantoehdot. Luomun tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia tuotteita huomioiden eläinten hyvinvointi ja lajikohtaiset käyttäytymistarpeet. Luomu pyrkii vastaamaan kuluttajien kysyntään tuotteilla, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, ihmisten ja kasvien terveydelle tai eläinten terveydelle tai hyvinvoinnille.
Luomutuotannossa on eroja tavanomaiseen verrattuna myös muun muassa eläinten lääkinnässä – luomussakin sairaat eläimet on lääkittävä, mutta varoajat lääkkeiden käytön jälkeen ovat pidemmät kuin tavallisessa tuotannossa.
Luomuruokinta tarjoaa mahdollisuuden luontaiseen syömiskäyttäytymiseen
Luomussa eläinten ruokinta toteutuu lajinmukaisemmin kuin tavanomaisessa tuotannossa. Nautojen, lampaiden, vuohien ja hevosten rehun päiväannoksen kuiva-aineesta vähintään 60 % on oltava karkearehua. Myös siipikarjan ja sikojen päivittäisiin rehuannoksiin on lisättävä karkearehua. Rajoitettu ruokinta ei ole sallittua ilman eläinlääkinnällistä syytä.
Nuorten eläinten ruokavalion tulee sisältää mieluiten emän maitoa, naudoilla ja hevosilla vähintään 90 päivän ajan, lampailla vähintään 45 päivää, vuohilla 56 päivää ja sioilla 40 päivää. Tavanomaisessa tuotannossa hyvinvointilain mukaan ruokinnassa ja juotossa on otettava huomioon eläimen fysiologiset tarpeet ja varmistettava, että eläin saa sopivassa määrin hyvälaatuista ravintoa ja vettä tai muuta juotavaa. Sen ei kuitenkaan nuorilla eläimillä tarvitse olla maitoa. Sekä luomussa että tavanomaisessa tuotannossa eläimillä on oltava pysyvässä pitopaikassaan jatkuvasti vettä saatavilla.
Olosuhteet luomussa väljemmät
Luomukotieläinlajien kasvatuksessa ei saa käyttää häkkejä eikä poikivaa eläintä saa pitää kiinni kytkettynä. Yli viikon ikäisten vasikoiden kasvattaminen yksittäiskarsinoissa on kielletty. Luomussa on myös säädetty vähimmäisvaatimukset aikuisten nautojen pitopaikan pinta-alalle toisin kuin tavanomaisessa tuotannossa. Kanojen orren pituudelle ja broilerien kasvatustiheydelle on suuremmat vaatimukset kuin tavallisessa tuotannossa. Myös kiinteän lattian osuudelle on luomussa vähimmäisvaatimus.
Tavanomainen tuotanto sallii edelleen kytkettynä pidon vanhoissa rakennuksissa
Tavanomaisessa sikatuotannossa vanhoja porsitushäkkejä voidaan edelleen käyttää, vaikka uusien rakentaminen on kielletty. Virikehäkkikanalat ovat edelleen sallittuja. Lehmiä ja hiehoja saa pitää kytkettyinä parsiin, mutta uusien parispaikkojen käyttöönotto on kielletty eikä uusia parsinavettoja saa enää rakentaa. Vasikoiden pito yksittäiskarsinoissa on sallittua kahdeksan viikon ikään asti.
Luomussa enemmän ulkoilua ja laidunnusta
Sikojen ja etenkin siipikarjan tuotanto tapahtuu hygieniasyistä ja tautiriskeistä johtuen tiukasti valvottuna sisätiloissa; vain luomutuotanto velvoittaa ulkoiluttamaan eläimiä. Toisaalta sikojen ja siipikarjan luonnonmukainen tuotanto on Suomessa hyvin vähäistä.
Lypsylehmistäkään kaikki eivät tavanomaisessa tuotannossa pääse kesäisin laitumelle, lihantuotantoon kasvatettavista lypsylehmien sonnivasikoista puhumattakaan. Niin kutsuttu pihvikarja eli emolehmätuotannon naudat (emot ja sonnit jälkeläisineen) yleensä ulkoilevat säännöllisesti.
Luonnonmukaisesti hoidetuilla eläimillä on oltava aina sääolosuhteiden ja vuodenaikojen ja maanpinnan tilan salliessa jatkuva pääsy ulkojaloittelualueelle, mieluiten laitumelle (paitsi jos unionin lainsäädännön perusteella määrätään ihmisten ja eläinten terveyden suojeluun liittyviä rajoituksia ja velvoitteita). Laidunkaudella kaikkien luomunautojen, -lampaiden, -vuohien ja -hevosten pitää päästä päivittäin laitumelle aina, kun olosuhteet sen sallivat. Myös yli vuoden ikäisten luomusonnien tulee päästä päivittäin vähintään ulkotarhaan tai jaloittelualueelle, myös talvisin. Tavanomaisessa tuotannossa vain parsinavetoissa pidettäville lehmille ja hiehoille on tarjottava ulkoilumahdollisuus 60 päivän aikana laidunkaudella ja 30 päivänä vapaavalintaiseen ajankohtaan.
Luomusioilla tulee olla pääsy ulkotarhaan, ulkojaloittelualueelle tai laitumelle vähintään toukokuusta lokakuuhun. Tavanomaisessa tuotannossa siat eivät yleensä ulkoile.
Myös luomusiipikarjan on päästävä ulkotiloihin aina, kun sääolosuhteet sen sallivat, vähintään toukokuusta lokakuuhun. Siipikarjan ulkojaloittelualueiden on oltava sellaisia, että linnut menevät niille mielellään. Ulkojaloittelualueiden on oltava pääosin monien eri kasvien muodostaman kasvuston peitossa ja kasvillisuutta on hoidettava säännöllisesti.
Muista myös eläinten hyvinvointimerkillä varustetut tuotteet!
Säädösten valossa luomun voi todeta tarjoavan eläimille paremmat mahdollisuudet lajinmukaiseen käyttäytymiseen kuin tavanomaisen tuotannon säädökset edellyttävät. Silti on hyvä muistaa, että tuotantoeläimiä on mahdollista pitää hyvin tavallisessakin tuotannossa, ja huonosti luomutuotannossa – hoitajalla ja tilan käytännöillä on suuri merkitys eläinten hyvinvoinnille. Luomu- tai muutkaan säädökset eivät takaa eläimille automaattisesti parempaa hyvinvointia, jos niitä ei noudateta asianmukaisesti.
Vaihtoehtona luomulle ja tavanomaisesti tuotetulla ovat myös eläinten hyvinvointimerkillä, kuten ELVI-merkillä merkityt tuotteet, sekä muut tuotteet, joiden tuotannossa on noudatettu Welfare Quality® -protokollan mukaista hyvinvointiohjelmaa. Näiden tuotteiden tuotannossa keskitytään juuri eläinten hyvinvoinnin edistämiseen, ja esimerkiksi luomuun sisältyviä muita vaatimuksia ei ole. Käytännössä hyvinvointimerkittyjen tuotteiden tuotannossa varmistetaan eläimille useimmiten luomuolosuhteita vastaavat tai lähes vastaavat olot. Hyvinvointimerkittyjä tuotteita on nykyään saatavilla lähinnä maitotuotteissa, mutta jatkossa toivottavasti myös lihatuotteissa.
Tutustu myös näihin:
Eläin ruokana – kuluttajan opas
Oppaassa on valittavana kotimainen maito, jauheliha (sika, nauta, broileri) ja munat, vertailussa lakisääteiset tuotantomuodot (tavanomainen ja luomutuotanto; kananmunissa virikehäkit, lattiakanalat, ulkokanalat ja luomukanalat) sekä muutamia teollisuuden omia, vapaaehtoisia tuotantotapoja, kuten Welfare Quality -sertifikaatilla merkitty vapaan lehmän maito. Opas havainnollistaa kunkin tuotantotavan yleiset periaatteet, eläinten pitopaikan olosuhteet ja ulkoilumahdollisuuden, sekä tärkeimmät hyvinvointitekijät ja -riskit.
Naudan elämänpuu -hyvinvointilaskuri
Eläimen hyvinvoinnin laskuri naudan erilaisille elämänpoluille kertoo naudan hyvinvoinnista sen elämän eri vaiheissa. Voit valita naudalle haluamasi elämänpolun ja katsoa, millaisen hyvinvointilukeman asiantuntijat antaisivat nautasi elämälle.
Luomumyytti: Miten luomueläimet lääkitään?
Yksi sitkeimmistä luomutuotantoon liittyvistä uskomuksista on, ettei luomueläimiä saisi lääkitä antibiooteilla tai muilla lääkkeillä. Luomussa lääkkeiden käyttö ei ole kielletty, ja niitä voidaan käyttää eläinlääkärin määräyksestä. Lue lisää Luomuinstituutin jutusta!
Lue lisää:
Ruokavirasto: Luomutuotannon ohjeet
Eläinten hyvinvointi osana kotimaisen ruoan laatua on säädösten valossa EU:n keskitasoa
Valintoja eläinten hyvinvoinnin puolesta on mahdollista tehdä